JakubR Posted October 23, 2016 Report Posted October 23, 2016 Witam, kupiłem kilka lat temu ciągnik deutz fahr 4.51 ciągnik miał remont skrzyni biegów ponieważ handlarz który go robił włożył tryb z innego modelu i posypała się skrzynia. Ogólnie mam pytanie ilu biegowa jest skrzynia ( na gałce zmiany mam 6 biegów) a mechanik stwierdził że jest tylko 5. Dlaczego nie wchodzi 4 i 3 bieg. Oraz na którym biegu orać. Są to nieużytki które kupiłem rok temu ok.7ha. Dodam że wcześniej służył tylko do koszenia trawy,prasowania i grabienia na wałki oraz zwożenia bel siana. Quote
DuzyGrzegorz Posted October 23, 2016 Report Posted October 23, 2016 Te ciągniki były ze skrzyniami zarówno pięciobiegowymi jak i sześciobiegowymi więc nie jestem w stanie Ci odpowiedzieć czy ma 5 czy 6 biegów. Przyczyn może być dużo że nie wchodzą te biegi. Najprawdopodobniej coś blokuje ich wodzik.Bieg dobierasz do obciążenia i optymalnej prędkości orki. Prędkość orki wynika z konstrukcji pługa. Obciążenie wynika w ok. 80% z oporu jednostkowego gleby o której nic nie napisałeś i w ok. 20% z konstrukcji pługa o którym również nic nie napisałeś. Pozdrawiam Forumowiczów! Quote
Vademecum Posted October 23, 2016 Report Posted October 23, 2016 jak pogrzebał partacz w skrzyni to wszystko może być. Zastanawiam sie coza ignorantem trzeba być żeby włożyć coś innego niż ma być do skrzyni biegów. Tylko w naszym kraju może być takie dziadostwo.... Quote
JakubR Posted October 23, 2016 Author Report Posted October 23, 2016 jak pogrzebał partacz w skrzyni to wszystko może być. Zastanawiam sie coza ignorantem trzeba być żeby włożyć coś innego niż ma być do skrzyni biegów. Tylko w naszym kraju może być takie dziadostwo....no niestety remont kosztował 5k przez takiego palanta Quote
JakubR Posted October 23, 2016 Author Report Posted October 23, 2016 Te ciągniki były ze skrzyniami zarówno pięciobiegowymi jak i sześciobiegowymi więc nie jestem w stanie Ci odpowiedzieć czy ma 5 czy 6 biegów. Przyczyn może być dużo że nie wchodzą te biegi. Najprawdopodobniej coś blokuje ich wodzik.Bieg dobierasz do obciążenia i optymalnej prędkości orki. Prędkość orki wynika z konstrukcji pługa. Obciążenie wynika w ok. 80% z oporu jednostkowego gleby o której nic nie napisałeś i w ok. 20% z konstrukcji pługa o którym również nic nie napisałeś. Pozdrawiam Forumowiczów!pług polskiej produkcji 4 skibowy chyba unia ale nie jestem pewny (taki jak na razie mam do tego ciągnika) to co muszę zaorać to łąka,zarośla na których wcześniej rosły drzewa dodam że w tym roku było to już raz orane pod łubin na połowie czyli na 3ha był taki do pasa ale na drugiej połowie nie było prawie nic przez co jest trawa której ciężko mam się pozbyć przed próbą orki stalerzowałem to wszystko efekt nie zadowalający a póżniej była próba orania i szło słabo ponieważ się pchało albo 1 i 2 skiba była w ziemi a reszta szła po wierzchu. Klasa ziemi to 3. Quote
Vademecum Posted October 23, 2016 Report Posted October 23, 2016 dobra ziemia, przed talerzowaniem cza było to wapnować. Najmij kogoś do orki bo tym pługiem dobrze tego nie zaorasz. Quote
Dobromil Posted October 24, 2016 Report Posted October 24, 2016 Właściwie jeżeli chodzi o orkę to około 20 koni mechanicznych na jeden korpus trzeba przeznaczyć a prędkość w zależności od warunków , po talerzówce to nic dziwnego że zapycha tak się zdarza wierzchnia warstwa jest zruszona i nie przekręca .Pomyśl może nad telerzówką na wiosnę i siew gryki gryka lubi ugory , przed sianiem i talerzowaniem na wiosnę możesz polecieć z randepem i na jesień będzie całkiem ładne pole Quote
Vademecum Posted October 24, 2016 Report Posted October 24, 2016 Po uprawie warto poczekać na deszcz i po obeschnięciu wierzchnia warstwa zwiąże sie. Wtedy będzie większa szansa zaorać to Quote
JakubR Posted October 24, 2016 Author Report Posted October 24, 2016 Po uprawie warto poczekać na deszcz i po obeschnięciu wierzchnia warstwa zwiąże sie. Wtedy będzie większa szansa zaorać toakurat u nas pada codzienie od ok dwóch tygodni. Nie da się nic robić deutz i tak do naprawy więc orałem 60 z pługami 3 i szło nawet w miarę. Ale teraz to 60 już niewiade dopóki nie obeschnie. Quote
Recommended Posts