gk21 Posted October 28, 2016 Report Posted October 28, 2016 jak to teraz jest ze znakowaniem świń , trzeba zakładać kolczyki i tatuować czy tylko kolczyk jest potrzebny? Quote
Vademecum Posted October 28, 2016 Report Posted October 28, 2016 z doświadczenia wiem, że świnie odgryzają sobie nawzajem kolczyki Quote
simson54 Posted October 29, 2016 Report Posted October 29, 2016 ja jak sprzedaje to firma która zajmuje się skupem mają tatuownice i oni to robią a z kolczykami tak jak kolega wyżej napisał jeszcze jak się zgubi może być gruby problem później Quote
kolejarz Posted October 30, 2016 Report Posted October 30, 2016 super farmer, piszesz jakieś bzdury. Świniak na sprzedaż do uboju przed opuszczeniem stada musi mieć tatuaż a już niebawem i kolczyk. Quote
rolnik1500 Posted November 21, 2016 Report Posted November 21, 2016 Teraz własnie weszły jakieś przepisy, że świnia, warchlak przy zmianie miejsca pobytu ma mieć nowy numer stada. Ja kupiłem prosiaki z Dani, mają kolczyki ale i tak muszę nabić tatuaż na łopatce. Ale mam tatuownicę taką dużą dla tuczników to tego warchlaka to bym chyba zabił. Nie ma na rynku tatuownic dla warchlaków uderzeniowych. Czy macie jakieś wieści w tym zakresie? Quote
kunek Posted November 21, 2016 Report Posted November 21, 2016 kolczyk trzeba zrobić do 30 dni od wyproszenia, a jak zmieni stado to tatuaż z nowym numerem stada, z tą tatuownicą to będzie ciężko bo do tej pory nie była potrzebna, ale nie długo na pewno coś się na rynku pojawi. Quote
crazy333 Posted November 22, 2016 Report Posted November 22, 2016 Można też tatuować tą tatuownicą uszną 7 mm Quote
Vademecum Posted November 22, 2016 Report Posted November 22, 2016 więcej roboty z tym znakowaniem niż z hodowlą Quote
DuzyGrzegorz Posted November 22, 2016 Report Posted November 22, 2016 Trochę roboty jest ale "duńczyk" staje się produktem polskim i statystyka idzie w górę! Pozdrawiam Forumowiczów! Quote
crazy333 Posted November 23, 2016 Report Posted November 23, 2016 Niestety ale coś za coś. Troche zamieszania jest, ale nie jest to aż jakoś dużo roboty. W zasadzie zależy kto jaką ilość hoduje... Quote
rolnik1500 Posted December 2, 2016 Report Posted December 2, 2016 Mam juz tatuownice dla prosiaków już sa w sprzedaży.http://www.tatuownice.pl/45-tatuownica-uderzeniowa-7-mm-dla-prosiat-z-kompletem-14-znakow-.html Dzisiaj rano kurier przywiózł tatuownicę dla warchlaków,Właśnie nabiłem - idzie jak burza. łatwiej znacznie niż z tucznikami. I tak teraz moje świniaki maja kolczyki duńskie i tatuaż z Polski Quote
kolejarz Posted December 2, 2016 Report Posted December 2, 2016 Witam, w jakiej wadze oraz cenie kupujecie warchlaki duńskie lub krajowe?Czy przy sprzedaży tucznika duńskiego też macie więcej o 1,2 zł za kg. niż za krajowego kupionego od rolnika z ogłoszenia?Skąd kolczyk duplikat duński nabyć? Quote
crazy333 Posted December 3, 2016 Report Posted December 3, 2016 Rolnik1500 ja właśnie też zakupiłem tą tatuownicę, w poniedziałek jak przyjdzie będziemy ją testować i też zdam relacje zobaczymy co to za cudo Quote
hirek Posted December 5, 2016 Report Posted December 5, 2016 z doświadczenia wiem, że świnie odgryzają sobie nawzajem kolczyki kolczykowanie trzody ma tylko sens tam gdzie są one utrzymywane w indywidualnych gródkach. Np, maciory, knury. Przecież kolczykowanie tuczników chowanych w grupach po kilkadziesiąt sztuk to jakaś bzdura. Przed sprzedażą połowa kolczyków już będzie zgubiona a przy okazji obgryzione uszy, kanibalizm. Kto to wymyślił żeby kolczykować tucznik!!??!! Nie mówiąc już o kosztach. Średnio 1zł za kolczyk, to jest kilka tysięcy złotych rocznie na kolczyki. Kto ma za to płacić. Były tatuaże i wszystko było dobrze. Rozumiem znakowanie jest potrzebne, ale jeśli już to tylko tatuaż. Kupujesz maszynke za 200zł i masz na całe życie spokój. A teraz zamawianie, kolczyków, domawianie, nonsend. Teraz jeszcze przyjeżdża do mnie lek piw i mówi, że karę dostanę bo kilka tuczników nie ma kolczyków. Zakładałem to dziadostwo dzień wcześniej, a następnego dnia 3sztuki już chodzą bez kolczyków. No i czyja to wina. Walnąłbym tatuaż i byłoby z głowy. Quote
Vademecum Posted December 5, 2016 Report Posted December 5, 2016 ja znajdowałem takie placki dwukrotnie większe od kolczyka, tak potrafiły gryź że sie powiększały jak kotlety Quote
Vademecum Posted December 5, 2016 Report Posted December 5, 2016 mam od dawna taruownice do uszu po 7 znaków na ucho prosiaka i uderzeniową na tucznika. Quote
edek Posted December 6, 2016 Report Posted December 6, 2016 mam od dawna taruownice do uszu po 7 znaków na ucho prosiaka i uderzeniową na tucznika. .. ile kosztuje taka tatuownica zaciskowa na uszy ? z jakiej firmy ją masz ? Quote
Vademecum Posted December 6, 2016 Report Posted December 6, 2016 zamawiałem w grene, ale ceny nie pamiętam dokładnie. Około 250 zł ze znakami, w czasie kiedy był bum i brakowało znaków. Quote
kolejarz Posted December 7, 2016 Report Posted December 7, 2016 Kto to wymyślił żeby kolczykować tucznik!!??!!Kolego hirek, kolczykuje się prosięta do 30 dnia od urodzenia. Natomiast tatuaż nabijasz do 30 dnia od daty zakupu ewentualnie zmiany siedziby stada prosiąt oznakowanych kolczykami.Braki kolczyków i niewidoczne tatuaże trzeba uzupełniać duplikatami. Quote
crazy333 Posted December 8, 2016 Report Posted December 8, 2016 Z uszną troche roboty bo trzeba mieć dwie i dwa razy wykonac tatuaz, albo wyciągać znaki... Wypróbowałem już ta uderzeniowa dla warchlaków i świetna sprawa! Wszystko idzie w miare szybko i co najważniejsze zwierzaki nie cierpia, bo tą uderzeniową ze znakami 20 mm to można było na prawde krzywde zrobić. To kolego Vademecum widze że drogo płaciłes. Ja zamówiłem teraz czyli też jest wielkie"bum" i zapłaciłem niecałe 200 zł u samego producenta, z kompletem znaków.http://www.tatuownice.pl/45-tatuownica-uderzeniowa-7-mm-inox-dla-prosiat-z-kompletem-14-znakow-.html Quote
Recommended Posts