Jump to content

Recommended Posts

• 4 weeks later...
Posted

Teraz własnie weszły jakieś przepisy, że świnia, warchlak przy zmianie miejsca pobytu ma mieć nowy numer stada. Ja kupiłem prosiaki z Dani, mają kolczyki ale i tak muszę nabić tatuaż na łopatce. Ale mam tatuownicę taką dużą dla tuczników to tego warchlaka to bym chyba zabił.

Nie ma na rynku tatuownic dla warchlaków uderzeniowych.

Czy macie jakieś wieści w tym zakresie?

Posted

kolczyk trzeba zrobić do 30 dni od wyproszenia, a jak zmieni stado to tatuaż z nowym numerem stada, z tą tatuownicą to będzie ciężko bo do tej pory nie była potrzebna, ale nie długo na pewno coś się na rynku pojawi.

• 2 weeks later...
Posted

Witam, w jakiej  wadze oraz cenie kupujecie warchlaki duńskie lub krajowe?

Czy przy sprzedaży  tucznika duńskiego też macie więcej o 1,2 zł za kg. niż za krajowego kupionego od rolnika z ogłoszenia?

Skąd kolczyk duplikat duński nabyć?

Posted

z doświadczenia wiem, że świnie odgryzają sobie nawzajem kolczyki

kolczykowanie trzody ma tylko sens tam gdzie są one utrzymywane w indywidualnych gródkach. Np, maciory, knury. Przecież kolczykowanie tuczników chowanych w grupach po kilkadziesiąt sztuk to jakaś bzdura. Przed sprzedażą połowa kolczyków już będzie zgubiona a przy okazji obgryzione uszy, kanibalizm. Kto to wymyślił żeby kolczykować tucznik!!??!! Nie mówiąc już o kosztach. Średnio 1zł za kolczyk, to jest kilka tysięcy złotych rocznie na kolczyki. Kto ma za to płacić. Były tatuaże i wszystko było dobrze. Rozumiem znakowanie jest potrzebne, ale jeśli już to tylko tatuaż. Kupujesz maszynke za 200zł i masz na całe życie spokój. A teraz zamawianie, kolczyków, domawianie, nonsend.

Teraz jeszcze przyjeżdża do mnie lek piw i mówi, że karę dostanę bo kilka tuczników nie ma kolczyków. Zakładałem to dziadostwo dzień wcześniej, a następnego dnia 3sztuki już chodzą bez kolczyków. No i czyja to wina. Walnąłbym tatuaż i byłoby z głowy. 

Posted

mam od dawna taruownice do uszu po 7 znaków na ucho prosiaka i uderzeniową na tucznika.

.. ile kosztuje taka tatuownica zaciskowa na uszy ? z jakiej firmy ją masz ?

Posted

Kto to wymyślił żeby kolczykować tucznik!!??!!

Kolego hirek, kolczykuje się prosięta do 30 dnia od urodzenia. Natomiast tatuaż nabijasz do 30 dnia od daty zakupu ewentualnie  zmiany siedziby stada prosiąt oznakowanych kolczykami.

Braki  kolczyków i niewidoczne tatuaże trzeba uzupełniać duplikatami. 

Posted

Z uszną troche roboty bo trzeba mieć dwie i dwa razy wykonac tatuaz, albo wyciągać znaki... Wypróbowałem już ta uderzeniowa dla warchlaków i świetna sprawa! Wszystko idzie w miare szybko i co najważniejsze zwierzaki nie cierpia, bo tą uderzeniową ze znakami 20 mm to można było na prawde krzywde zrobić. 

To kolego Vademecum widze że drogo płaciłes. Ja zamówiłem teraz czyli też jest wielkie"bum" i zapłaciłem niecałe 200 zł u samego producenta, z kompletem znaków.

http://www.tatuownice.pl/45-tatuownica-uderzeniowa-7-mm-inox-dla-prosiat-z-kompletem-14-znakow-.html