Jump to content

Recommended Posts

Posted
wcale nie twierdze, że można kupić nowe bo wiadomo. Osobiście użytkuje sprzęt z lat 80-tych. Natomiast niewiem czemu ale ta konstrukcja mi sie nie podoba i nie poleciłbym tego nikomu. Druga rzecz to kupując cza było męczyć sprzedającego co i do czego, a nawet jechać w pole a w przeciwnym razie nie kupować maszyny. Też nikomu nie plece brony wahadłowej. I prosze sie nie obrażać bo niemam takich intencji. Pług mam od DT-a od nowości z roku 84 i też nie zamieniłbym na żadnego, ma potężne opory przy pracy ale ten prymityw nawet w polu po kuku nie zapcha się co prawda nie zakrywa w całości resztek ale idzie tym i po tym robić
Posted

Miałem możliwość ostatnio orac pługiem obrotowym 3 korpusy, fajna sprawa ale jak gość mi powiedział ile kosztuje mały remont (lemiesze, odkładnie, dłuta i reszta elementów roboczych ) zatkało mnie i ochota na zakup kiedykolwiek odeszła od razu , choć skiba ładnie się układa kryje itp ,i sama orka jest łatwiejsza, wygodniejsza jak się orze nawet w zagony.

sam mam grudziądzkie 2+1 i ostatnio kupiłem oryginalne 3jki z myślą aby kiedyś z nich zrobić 3+1 to wolę te stare pługi może nie najlepsze ale choć w częściach tanie, ,

Posted
Robert, jak kupisz ładny pług i drożej to przeżyje każdy polski. Ja do mojego rusa 2 lata temu spasowałem odkładnice od polskiego i po 2 sezonach 100 ha w pierwszej odkładnicy wyleciała dziura, także nawet ruski oryginał z lat 80 przeżyje wiele więcej niż współczesne
Posted
Moje stare pługi mają może ze 35lat i poza lemieszami i sercami są oryginalne ładne parę lat temu dołożony był 3korpus i pracuje do dziś przedtem na mniejszym areale teraz do orki mam 9ha więc jak jak bym miał twoje to na 10 lat by mi starczyły , wiem kupuje się sprzęt na ilość ha ale na małe gospodarstwa taki Grudziądz wystarczy , najgorzej jest jak rolnik mający 12-15 ha kupuje sprzęt nad wymiar aby tylko mieć duży i mocny ciągnik i do tego pługi talerzuwki i inne maszyny
Posted

Tak Kolego. Przeinwestować można łatwo nawet pieniędzmi z "Unii". Zresztą tu nie ma znaczenia źródło finansowania przeinwestowania.

Pług oceniamy po jego parametrach technologicznych:

1. stopniu odwrócenia i dokładności przykrycia resztek pożniwnych i obornika
  2. stopniu poprzecznego przemieszczenia skiby
  3. stopniu pokruszenia i spulchnienia skiby.

Specjalnie podzieliłem na trzy odrębne punkty. Zwróćcie uwagę że każdy z tych punktów stoi w antagonizmie przynajmniej do jednego z pozostałych, np. lepszy stopień odwrócenia i dokładności przykrycia resztek pożniwnych i obornika będzie oznaczał gorszy stopień pokruszenia i spulchnienia skiby. Kupując pług należy się zastanowić które parametry są najważniejsze i do nich dobrać pług. Dopiero trzeba się zastanowić nad jego parametrami technicznymi takimi jak prędkość robocza orki, szerokość robocza, zapotrzebowanie na noc i uciąg, zabezpieczenia przed kamieniami, orka bez zagonowa itp. Kolega Vademecum napisał że ma pług dedykowany do DT więc jednym z jego parametrów technicznych jest prędkość orki ok. 1 m/s. Przy wyższych prędkościach duże przyśpieszenia gleby na korpusach przekładają się na zapotrzebowanie na moc i co za tym idzie opór jednostkowy.

Ktoś na Forum już pisał na ten temat, ale nie mogę znaleźć.

Jeszcze jedno. Orze się nie po to aby odwrócić glebę i przykryć resztki pożniwne lub obornik, nie po to aby przemieścić glebę i nie po to aby pokruszyć i spulchnić glebę. To są tylko środki do osiągnięcia celu. Celem orki jest stworzenie jak najlepszych warunków do gromadzenia wody i składników pokarmowych w glebie oraz korzystnych z punku widzenia rolniczego przemian. Pług należy kupować nie do orki lecz właśnie do celu orki.

Pozdrawiam Forumowiczów!