Skocz do zawartości

Zdjęcie

stalinograd

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 pablos

pablos

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 476 postów

Napisano 05 listopad 2016 - 19:55

Ostatnio  oglądałem    PKF  z  roku  1953   i  usłyszałem  że  w   województwie   stalinogradzkim      siewy  idą  pełną   parą    miastem  wojewódzkim   był  stalinograd  , przyznam  że  mnie  to   zaskoczyło  chodziłem  do  szkoły  za  komuny  a  nigdy  o  takim  tworze  nie  słyszałem  ,  a  może  ktoś  wie  w   jakim    rejonie   kraju    ten  twór  powstał ?

• 0

#2 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 05 listopad 2016 - 20:05

a to ciekawe :) w rosji wszystko możliwe było, ale u nas ?
  • 0

#3 DuzyGrzegorz

DuzyGrzegorz

V.I.P

• Użytkownik
  • 3601 postów

Napisano 05 listopad 2016 - 20:15

Katowice i województwo katowickie. Zmiana nazwy była po śmierci Stalina w marcu 1953 r., a powrót do nazwy Katowice w październiku 1956 r. W każdym mieście główna ulica musiała być ulicą Stalina. W Łodzi potraktowano nakaz bardzo dosłownie i ulica Główna, właściwie uliczka, została nazwana Stalina. W Warszawie Zmieniono nazę Alej Ujazdowskich na Aleje Stalina. Wybudowano w Łodzi istniejący do dziś dom kultury imienia Stalina. Nie tylko w Polsce nazywano miasta imieniem Stalina. W 1949 r. zmieniono nazwę Warny (tej pod którą zginął w bitwie z Turkami Władysław III Warneńczyk) na Stalin. Pozdrawiam Forumowiczów!

• 0

#4 pablos

pablos

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 476 postów

Napisano 05 listopad 2016 - 20:39

Dzięki  za  info podejrzewałem  że  to  na    cześć  tego   bydlaka  i  mordercy    takie  kroniki  powinny  być    pokazywane  obecnie  w  szkołach  ,  teraz  dla  mnie  jest  to  śmieszne  i  groteskowe  ale  , kiedy   chodziłem  do   podstawówki  sam  wierzyłem   przynajmniej  w  część  tych  bredni  .

• 2

#5 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 05 listopad 2016 - 21:28

Ja też zacząłem szkole za komuny, co prawda w 1989 roku, ale pamiętam że religia była w domu prywatnym u sąsiada szkoły i orzeł był bez korony, na pewno lata wpajania ludziom kitu zrobiło swoje i nie jeden uwierzył w to co mu wciskanie.
  • 0
Moja siła robocza c355 i mtz80

#6 DuzyGrzegorz

DuzyGrzegorz

V.I.P

• Użytkownik
  • 3601 postów

Napisano 05 listopad 2016 - 21:35

Jak Stalin umarł moja najmłodsza siostra wróciła z płaczem ze szkoły. Ojciec ją zapytał co się stało, a ona że Stalin umarł. Ojciec skwitował "Dobrze że ten s*syn wreście zdechł". Mój dziadek zginął w Katyniu, mama 13 kwietnia 1940 została wywieziona do Siewiero-Kazachstańskiej Obłasti, wróciła z gruźlicą. Nie będę opisywał co się działo w transporcie bo to przekracza granice percepcji. Przeżyła bo w kołchozie jeździła wołami. W oborze dawała im pszenicę i później zbierała odchody i wypłukiwała nie strawioną pszenicę, mieliła kamieniami i piekła chleb. Za kradzież zboża z kołchozu jakby złapali była kara śmierci. Za dniówkę pracy było od 150 do 250 g chleba. Normy były tak wyśrubowane że dniówka to było 4-5 dni pracy.

Oglądałem wiele filmów o tym co się działo z Polakami wywiezionymi do północnego Kazachstanu i na Syberię. To co naprawdę ludzie przeszli te filmy nie oddają. Nikt nie jest w stanie tego zrozumieć, jeżeli sam tego nie przeszedł.

Pozdrawiam Forumowiczów!

• 0

#7 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 05 listopad 2016 - 22:13

nikt nie wiedział jaki go koniec czeka, a kto przeżył to opowiada-ł . Też się nasłuchałem. Życie nic nie było warte dla oprawców.
  • 0

#8 Tuzon

Tuzon

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 292 postów

Napisano 19 grudzień 2017 - 10:25

Stalingrad - teraz nazywa się Wołgograd. Co ciekawe, będziemy rozgrywali tam jeden z meczów podczas nadchodzących MŚ w Rosji.

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych