pablos Posted November 5, 2016 Report Posted November 5, 2016 Witam jako że mój wołodia ma już parę wiosen chcę wymienić rozrusznik najlepiej na szybkoobrotowy w sklepie sprzedawca zaoferował mi za 300 zł firmy Yuma czy jakoś tak lub firmy Magneton za 500 zł i pytanko który kupić na obydwa jest rok gwaranci może ktoś użytkuje któryś z tych rozruszników Quote
Tofik Posted November 5, 2016 Report Posted November 5, 2016 A czemu kolega chce szybko obrotowy zamiast oryginału? znam paru co mają szybko obrotowe (firmy nie wiem) i nie są specjalnie zadowoleni, Ja mam na razie oryginalny i wiem że na niego potrzeba więcej mocy bo w zimie przy lichych bateriach to nie palenie ale jak miał bym zmieniać to wolał bym dołożyć i kupić oryginał ale to tylko moje zdanie Pozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted November 5, 2016 Report Posted November 5, 2016 Znajomy kupił szybko obrotowy do c355 to rozpadł się w ciągu pół roku jakoś nie ufam tej konstrukcji Quote
DuzyGrzegorz Posted November 5, 2016 Report Posted November 5, 2016 To że ma parę wiosen nie oznacza że należy go wymienić. Pewnie wymaga wymiany tulejek i szczotek. Może warto sprawdzić czy nie ma zwarcia na wirniku. Za zaoszczędzoną kasę kup prostownik ze wspomaganiem rozruchu. Pozdrawiam Forumowiczów! Quote
pablos Posted November 5, 2016 Author Report Posted November 5, 2016 NO właśnie chodzi mi o odpalanie zimą aby przewieżć jeden balot muszę odpalić BELARUSA a stoi pod wiatką , odpalić da się bo załączam grzałkę i pali a t-25 mam w garażu ocieplonym i z możliwością ogrzania a w ramach oszczędności ma jeden aku 125 ah centra , orginalny rozrusznik ma 19 lat i jeszcze nie był robiony Quote
Vademecum Posted November 5, 2016 Report Posted November 5, 2016 to wymień tulejki, będzie miał mniejsze opory Quote
DuzyGrzegorz Posted November 6, 2016 Report Posted November 6, 2016 Słabym punktem rozrusznika oryginalnego jest włącznik elektromagnetyczny.Aby rozruch by pewny ludzie stosują różne metody, np rozruch silnikiem elektrycznym na pasek koła sprężarki czy poprzez wałek WOM. Silniki chłodzone powietrzem wymagają gęstszego oleju więc rozgrzanie oleju grzałką sporo pomaga. Pozdrawiam Forumowiczów! Quote
Robert ;-) Posted November 6, 2016 Report Posted November 6, 2016 Ja mam zamontowana świece płomieniowa w zimę pomaga , kiedyś też korzystałem z kuchenki elektrycznej podstawialem pod miskę olej się podgrzal i palił, ale ten sposób zajmuje czas niestety. Quote
Vademecum Posted November 6, 2016 Report Posted November 6, 2016 ja myśle, że najlepszym jest podgrzanie chłodziwa. W T 25 grzałem olej w misie olejowej, efekt mierny. Płomieniowa ma zalety bo szybko i gada, ale w rusach co z płomieniowej jak rozrusznik ledwo kręci ? Rozgrzanie chłodziwapodniesie temperature w całym silniku co zmniejszy opory Quote
DuzyGrzegorz Posted November 6, 2016 Report Posted November 6, 2016 Jeżeli chodzi o rozgrzanie chłodziwa czyli oleju w silniku(olej spełnia funkcje chłodzące, zwłaszcza w silnikach chłodzonych powietrzem) to wydaje mi się że lepsze jest rozgrzewanie kuchenką elektryczną niż grzałką. Grzałką olej rozgrzewa się w jednym miejscu, a w drugim pozostaje zimny, a zwłaszcza pod grzałką skąd pobiera go smok pompy i efekt taki jak opisał Kolega Vademecum czyli mierny. Podgrzanie samej miski podgrzewa olej tam skąd pobiera go smok a ponadto przewodząca ciepło blacha przenosi ciepło bardziej równomiernie i zapobiega nadmiernemu wzrostowi temperatury przy grzałce która może zniszczyć olej.Jeżeli już chcesz kupić nowy rozrusznik to spróbuj inaczej do tego podejść. Nie kupuj nowego takiego jak masz o określonym momencie obrotowym lecz rozrusznik jaki spełni Twoje oczekiwanie. Jak dobrze zrozumiałem chcesz aby jego sprawność była większa i moment obrotowy był większy, i to zimą. Różne opinie co do rozruszników z przekładnią wynikają z samej przekładni. Te których przekładnia jest na łożyskach ślizgowych zimą znacznie tracą na sprawności z uwagi na moc traconą na tarcie. Te na łożyskach tocznych prawie nie tracą na sprawności. Dowiedz się o moment jaki wytwarzają i przy jakich obrotach oraz ile prądu pobierają.Może też warto pomyśleć o akumulatorze. Akumulator od temperatury 15 stopni Celsjusza traci na pojemności ok. 1% na każdy spadek temperatury o 1 stopień Celsjusza. Spadek pojemności to spadek napięcia, a dwukrotny spadek napięcia powoduje czterokrotny spadek mocy. Na 1 obrót wału rozrusznik wykonuje 13,3 obrotu. Rozrusznik musi zapewnić silnikowi ok. 160 obr/min aby go uruchomić. Jest to tym bardziej trudne że koło zamachowe T25 gromadzi mniej energii niż podobne silniki i rozrusznik zwalnia pod koniec sprężania.Pozdrawiam Forumowiczów! Quote
Tofik Posted November 6, 2016 Report Posted November 6, 2016 Po 19tu latach z tulejek pewnie niewiele zostało. W lecie jak ciepło to i na zajechanym rozruszniku i dobrej baterii zaskoczy a jak przymrozki to już problem ja na początek wymienił bym tulejki szczotki i wyczyścił komutator.Mój wladek pamięta lata 80 i cały czas jadę na oryginalnym rozruszniku mam dwie baterie 195 już 8 lat i w zimie nawet jak jest ponad -10 to i tak kręci, oczywiście przy takim mrozie trochę trzeba pokręcić ale pali Co do podgrzewania oleju to pamiętam jak sąsiad miał Askone to pod silnikiem palił "ognisko" co by olej podgrzać Pozdrawiam Quote
DuzyGrzegorz Posted November 6, 2016 Report Posted November 6, 2016 Też miałem ASCONĘ. Tam jest w rozruszniku ferrytowy rdzeń który pęka. Wtedy aby zimą uruchomić trzeba albo palić ognisko albo skleić rdzeń. Ja wybrałem to drugie wyjście. Nadto świeca żarowa oryginalna lubi zamiast grzać na samym końcu grzeje po środku gdzie nie dociera paliwo z wtryskiwacza. Wymieniłem je na świece od MERCEDESA. Nigdy nie miałem problemu z rozruchem. Pozdrawiam Forumowiczów! Quote
grzepaku1 Posted November 8, 2016 Report Posted November 8, 2016 Do T 25 mój sąsiad założył rozrusznik polski taki jak jest w C-330 i C-360 i twierdził że lepiej kręci tylko trzeba dokupić taki dystans pomiędzy silnik a rozrusznik ,jest on dostępny w sklepach w cenie około 35 zł. Pozdrawiam. Quote
Sklep.Mizar.com.pl Posted November 14, 2016 Report Posted November 14, 2016 Minęło już trochę czasu, więc jeżeli wątek jest nadal aktualny to może napiszesz czy udało się kupić rozrusznik oraz czy wszystko jest w porządku, bo akurat tak się składa, że zajmujemy się tym na co dzień i w kwestii części do maszyn rolniczych możemy pomóc, doradzić Quote
sklepmaniek_pl Posted November 26, 2016 Report Posted November 26, 2016 Witam jako że mój wołodia ma już parę wiosen chcę wymienić rozrusznik najlepiej na szybkoobrotowy w sklepie sprzedawca zaoferował mi za 300 zł firmy Yuma czy jakoś tak lub firmy Magneton za 500 zł i pytanko który kupić na obydwa jest rok gwaranci może ktoś użytkuje któryś z tych rozruszników Polecamy ten: Żadnych reklamacji, godny polecenia Quote
Recommended Posts