edek Posted December 9, 2011 Report Posted December 9, 2011 ..co zrobić aby zachęcić prosięta przy maciorze do pobierania paszy? Tzn. aby prosięta pobierały swoją paszę, zaznaczam że maciory z prosiętami mam na ściółce. Quote
hirek Posted January 12, 2012 Report Posted January 12, 2012 U nas mamy ten sam problem, tak naprwde to jak jest maciora to prosiaki nie chą jeść paszy. Najlepiej jest odstawić maciore ale prosiaczki zostawić jeszcze w kojcu na 2-3 dni bez maciory, wtedy zapodac paszę. Prosiaki zgłodnieją i zaczynają pobierać paszę. Plus jest taki że prosiaczki nie przeżywają tak mocno rozstania z maciorą. Quote
Adams Posted January 12, 2012 Report Posted January 12, 2012 Popieram mojego przedmówcę.I jeszcze ja bym je sprytem wziął.Tzn:sypał bym pasze coraz bliżej nawet można po troszku po całym kojcu po to aby się do niej przyzwyczaiły. Quote
muzyk Posted January 12, 2012 Report Posted January 12, 2012 U mnie nigdy nie było problemu.Przy kojcu a w zasadzie przy kojcach mam kojczyki dla prosiąt,wstawiam tam michę z mieszanką i prosiaki kiedy chcą to wchodzą iwychodzą jak się najedzą dokojca maciory.Pozdrawiam. Quote
Recommended Posts