r3DolS Posted November 13, 2016 Report Posted November 13, 2016 Cześć, jako iż mój mtz 80 stoi prawie przez cały rok i jest używany praktycznie tylko do orki, a moja c330 robi się już za słaba chciałbym kupić c360 i ją zmodernizować. Co miałoby zostać zmodernizowane ? - kabina i maska- dodanie wspomagania- dodanie przedniego napędu- wspomaganie tylniego tuza Dodam że chciałbym w przyszłości dokupić ładowacz czołowy i przedni tuz.Zgłaszam się tu bo wiem że są tu ludzie którzy mieli już z tym jakąś styczność i poszukuje ich opinii. Quote
henryk Posted November 13, 2016 Report Posted November 13, 2016 wspomaganie mam,nową kabinę też to pomysł dobry ,ale przedni napęd ?-wolał bym kupić jakiś oryginalny z takim napędem-pozdrawiam Quote
r3DolS Posted November 13, 2016 Author Report Posted November 13, 2016 wspomaganie mam,nową kabinę też to pomysł dobry ,ale przedni napęd ?-wolał bym kupić jakiś oryginalny z takim napędem-pozdrawiamUzasadnisz dlaczego ? Jeśli znalazłbym 60 z skrzynią biegów w której był odkręcany dół jak przy zetorach i zamontował przodek od zetora taki jak tu http://allegro.pl/przedni-naped-od-zetora-do-ursusa-c-360-i6367840477.html#thumb/4 Quote
Vademecum Posted November 13, 2016 Report Posted November 13, 2016 To będziesz miał dalej zlepek niewiadomo czego, tylko oryginał z przodem. Jak zaczniesz pakować kase w remont i przeróbki w c 360 to cie wyjdzie 2 x drożej niż oryginał. Niedawno widziałem jelonka z przodem i ładowaczem za 22 tysie. 66 km. henryk 1 Quote
r3DolS Posted November 13, 2016 Author Report Posted November 13, 2016 To będziesz miał dalej zlepek niewiadomo czego, tylko oryginał z przodem. Jak zaczniesz pakować kase w remont i przeróbki w c 360 to cie wyjdzie 2 x drożej niż oryginał. Niedawno widziałem jelonka z przodem i ładowaczem za 22 tysie. 66 km.Tyle że w c-360 wpakuje 30 tysięcy wraz z kupnem i będę miał tanie części a jak walnie coś w john deerze się nie wypłacę w końcu za części Quote
Robert ;-) Posted November 13, 2016 Report Posted November 13, 2016 Kolego jeśli o części do 60tki to jest coraz gorzej z ich jakością i lepiej to chyba już nie będzie , wspomaganie dobra sprawa ale tylko z napędem z wału a siłownik musi być przykrecony do osi a drugi koniec do wąsa zwrotnicy , teraz są już takie zestawy,Napęd dobra rzecz ale czy 60tka będzie mogła wykorzystać jego zalety, kiedyś byłem zwolennikiem takiej przeróbki ale zmieniam zdanie wolał bym nabyć zetora z przodem z lat 70-80 tam mamsz wspomaganie oryginalne, cichy tył i więcej zalet by się znalazloco do kabiny to taka z botnikami kwadratowymi i do tego tylna zabudowa i masz w miarę szczelnie, maska kwestia gustu te nowe plastykowe są ładne, https://www.olx.pl/oferta/ciagnik-zetor-5748-CID757-IDirBM1.html tu masz zetora z przodem henryk 1 Quote
r3DolS Posted November 13, 2016 Author Report Posted November 13, 2016 Kolego jeśli o części do 60tki to jest coraz gorzej z ich jakością i lepiej to chyba już nie będzie ,wspomaganie dobra sprawa ale tylko z napędem z wału a siłownik musi być przykrecony do osi a drugi koniec do wąsa zwrotnicy , teraz są już takie zestawy,Napęd dobra rzecz ale czy 60tka będzie mogła wykorzystać jego zalety, kiedyś byłem zwolennikiem takiej przeróbki ale zmieniam zdanie wolał bym nabyć zetora z przodem z lat 70-80 tam mamsz wspomaganie oryginalne, cichy tył i więcej zalet by się znalazloco do kabiny to taka z botnikami kwadratowymi i do tego tylna zabudowa i masz w miarę szczelnie, maska kwestia gustu te nowe plastykowe są ładne, https://www.olx.pl/oferta/ciagnik-zetor-5748-CID757-IDirBM1.html tu masz zetora z przodemNo dobra no to powiedzmy że chce znaleść jakiś ciągnik z przodkiem do 25000 zł tylko żeby był lepszy rocznik niż ten zetor co podałeś Quote
Robert ;-) Posted November 13, 2016 Report Posted November 13, 2016 Ten z linku jest bardzo podobny do 60tki w końcu są po rodzinie że tak powiem;-) Trzeba by się rozejrzeć na portalach ogłoszeniowych ale zetor młodszy modelem i rocznikiem, będzie drogi , Chciałeś 60tke z bajerami to taki zetor to ma, tylko że fabrycznie. Quote
r3DolS Posted November 13, 2016 Author Report Posted November 13, 2016 Ten z linku jest bardzo podobny do 60tki w końcu są po rodzinie że tak powiem;-)Trzeba by się rozejrzeć na portalach ogłoszeniowych ale zetor młodszy modelem i rocznikiem, będzie drogi ,Chciałeś 60tke z bajerami to taki zetor to ma, tylko że fabrycznie.kupie do niego takie rzeczy jak kabiny czy maski ? Quote
Robert ;-) Posted November 13, 2016 Report Posted November 13, 2016 Części mechaniczne są pytałem o takie modele w sklepie , ponoć blach nie ma , np maski ale można założyć od 60tki czy też tą plstykowa,błotniki pasują od 60tki trzeba wiedzieć że to stara maszyna ale tak jak i 60tka co z tego że młodsza rocznikiem jak konstrukcja stara , starsza nawet od tego zetora z linku Quote
r3DolS Posted November 13, 2016 Author Report Posted November 13, 2016 Części mechaniczne są pytałem o takie modele w sklepie , ponoć blach nie ma , np maski ale można założyć od 60tki czy też tą plstykowa,błotniki pasują od 60tki trzeba wiedzieć że to stara maszyna ale tak jak i 60tka co z tego że młodsza rocznikiem jak konstrukcja stara , starsza nawet od tego zetora z linkuNo w sumie tak trzeba tylko jakiegoś bliżej mnie znaleść ale czy któreś modele zetora nie były jakoś nadmiernie wadliwe ? Quote
Robert ;-) Posted November 13, 2016 Report Posted November 13, 2016 https://www.olx.pl/oferta/zetor-7045-export-CID757-IDfXZDX.htmlTu masz fajnego zetora ale i cena dość wysoka Poszukaj w necie modelu, z napędem jak ci się jakiś spodoba wpisz do wujka Google model i opinie i zawsze coś znajdziesz , jakieś informacje ja tak często robie, jak zaciekawi mnie jakiś ciągnik czy sprzęt Quote
Robert ;-) Posted November 13, 2016 Report Posted November 13, 2016 https://www.olx.pl/oferta/sprzedam-ciagnik-zetor-6745-4x4-jak-7011-7211-7245-c-360-c-330-CID757-IDiqFHN.htmlten już w cenie do przeżycia a i rocznik w miarę Quote
Vademecum Posted November 13, 2016 Report Posted November 13, 2016 tego jelonka opisałem przykładowo, przynajmniej wszystko kupisz, ale chcesz w 360 władować 30 tysi a zetor za 16 tysi ci nie pasi ? Przecież to tosamo co 360 no prawie , ale w oryginale. Takie poważne przeróbki są bezsensu bo zawsze coś niewytrzyma.Orientacyjnie to ciągnik taki cza liczyć że jest o 10 tysi droższy z przodem od tego samego bez przodu napędowego. Quote
Sklep.Mizar.com.pl Posted November 14, 2016 Report Posted November 14, 2016 W kwestii samych części czy konkretnych podzespołów akurat do tego modelu i ewentualnego remontu czy napraw- nie będzie żadnego problemu bo wszystko można znaleźć w dobrych sklepach internetowych i mało tego- cenowo wyjdzie to taniej, pytanie czy sam będziesz naprawiał czy zlecisz to mechanikowi. Quote
izydor6280 Posted November 14, 2016 Report Posted November 14, 2016 co z tego że części tanie jak nawet nie wytrzymują kilki godzin pracy, do zetora też nie ma szału a jak już to cena wcale nie jest niższa niż do zachodniegopopatrz sobie na mf serii 500, do 25tys. znajdziesz dobry egzemplarz, a komfort pracy i trwałość poszczególnych elementów nie porównywalna z tymi czechosłowackimi ciągniczkami Quote
maciejo360 Posted November 15, 2016 Report Posted November 15, 2016 No dobra no to powiedzmy że chce znaleść jakiś ciągnik z przodkiem do 25000 zł tylko żeby był lepszy rocznik niż ten zetor co podałeś Jak do 25 000 zł to można już znaleźć c-385 z przodkiem i turem, a jeszcze trochę by zostało kasy. Przynajmniej w moich okolicach tak stoją Quote
adam1208 Posted November 18, 2016 Report Posted November 18, 2016 A może jakiś renault. Ja za nim kupiłem mtz myślałem o 65-14. Ma 65km i napęd. Rocznikami tez ni stare. Np. ten https://www.olx.pl/oferta/traktor-renault-651-4-CID757-IDivym1.html#11e95b6931;promoted Quote
Najmita Posted November 20, 2016 Report Posted November 20, 2016 Nie przerabiaj nie kombinuj ani to będzie atrakcyjne i użyteczne ani do sprzedania. jak widze sam takie przeróbki z miejsca uciekam.Tak jak forumowicze radzą kup w oryginale nie ulepszaj dobrego. Quote
Recommended Posts