Jump to content

Recommended Posts

Posted

Cześć, jako iż mój mtz 80 stoi prawie przez cały rok i jest używany praktycznie tylko do orki, a moja c330 robi się już za słaba chciałbym kupić c360 i ją zmodernizować. Co miałoby zostać zmodernizowane ?

- kabina i maska

- dodanie wspomagania

- dodanie przedniego napędu

- wspomaganie tylniego tuza

Dodam że chciałbym w przyszłości dokupić ładowacz czołowy i przedni tuz.

Zgłaszam się tu bo wiem że są tu ludzie którzy mieli już z tym jakąś styczność i poszukuje ich opinii.

Posted
To będziesz miał dalej zlepek niewiadomo czego, tylko oryginał z przodem. Jak zaczniesz pakować kase w remont i przeróbki w c 360 to cie wyjdzie 2 x drożej niż oryginał. Niedawno widziałem jelonka z przodem i ładowaczem za 22 tysie. 66 km.
Posted

To będziesz miał dalej zlepek niewiadomo czego, tylko oryginał z przodem. Jak zaczniesz pakować kase w remont i przeróbki w c 360 to cie wyjdzie 2 x drożej niż oryginał. Niedawno widziałem jelonka z przodem i ładowaczem za 22 tysie. 66 km.

Tyle że w c-360 wpakuje 30 tysięcy wraz z kupnem i będę miał tanie części a jak walnie coś w john deerze się nie wypłacę w końcu za części

Posted

Kolego jeśli o części do 60tki to jest coraz gorzej z ich jakością i lepiej to chyba już nie będzie ,

wspomaganie dobra sprawa ale tylko z napędem z wału a siłownik musi być przykrecony do osi a drugi koniec do wąsa zwrotnicy , teraz są już takie zestawy,

Napęd dobra rzecz ale czy 60tka będzie mogła wykorzystać jego zalety, kiedyś byłem zwolennikiem takiej przeróbki ale zmieniam zdanie wolał bym nabyć zetora z przodem z lat 70-80 tam mamsz wspomaganie oryginalne, cichy tył i więcej zalet by się znalazlo

co do kabiny to taka z botnikami kwadratowymi i do tego tylna zabudowa i masz w miarę szczelnie, maska kwestia gustu te nowe plastykowe są ładne,

https://www.olx.pl/oferta/ciagnik-zetor-5748-CID757-IDirBM1.html

tu masz zetora z przodem

Posted

Kolego jeśli o części do 60tki to jest coraz gorzej z ich jakością i lepiej to chyba już nie będzie ,

wspomaganie dobra sprawa ale tylko z napędem z wału a siłownik musi być przykrecony do osi a drugi koniec do wąsa zwrotnicy , teraz są już takie zestawy,

Napęd dobra rzecz ale czy 60tka będzie mogła wykorzystać jego zalety, kiedyś byłem zwolennikiem takiej przeróbki ale zmieniam zdanie wolał bym nabyć zetora z przodem z lat 70-80 tam mamsz wspomaganie oryginalne, cichy tył i więcej zalet by się znalazlo

co do kabiny to taka z botnikami kwadratowymi i do tego tylna zabudowa i masz w miarę szczelnie, maska kwestia gustu te nowe plastykowe są ładne,

https://www.olx.pl/oferta/ciagnik-zetor-5748-CID757-IDirBM1.html

tu masz zetora z przodem

No dobra no to powiedzmy że chce znaleść jakiś ciągnik z przodkiem do 25000 zł tylko żeby był lepszy rocznik niż ten zetor co podałeś 

Posted

Ten z linku jest bardzo podobny do 60tki w końcu są po rodzinie że tak powiem;-)

Trzeba by się rozejrzeć na portalach ogłoszeniowych ale zetor młodszy modelem i rocznikiem, będzie drogi ,

Chciałeś 60tke z bajerami to taki zetor to ma, tylko że fabrycznie.

Posted

Ten z linku jest bardzo podobny do 60tki w końcu są po rodzinie że tak powiem;-)

Trzeba by się rozejrzeć na portalach ogłoszeniowych ale zetor młodszy modelem i rocznikiem, będzie drogi ,

Chciałeś 60tke z bajerami to taki zetor to ma, tylko że fabrycznie.

kupie do niego takie rzeczy jak kabiny czy maski ?

Posted
Części mechaniczne są pytałem o takie modele w sklepie , ponoć blach nie ma , np maski ale można założyć od 60tki czy też tą plstykowa,błotniki pasują od 60tki trzeba wiedzieć że to stara maszyna ale tak jak i 60tka co z tego że młodsza rocznikiem jak konstrukcja stara , starsza nawet od tego zetora z linku
Posted

Części mechaniczne są pytałem o takie modele w sklepie , ponoć blach nie ma , np maski ale można założyć od 60tki czy też tą plstykowa,błotniki pasują od 60tki trzeba wiedzieć że to stara maszyna ale tak jak i 60tka co z tego że młodsza rocznikiem jak konstrukcja stara , starsza nawet od tego zetora z linku

No w sumie tak trzeba tylko jakiegoś bliżej mnie znaleść ale czy któreś modele zetora nie były jakoś nadmiernie wadliwe ?

Posted

tego jelonka opisałem przykładowo, przynajmniej wszystko kupisz, ale chcesz w 360 władować 30 tysi a zetor za 16 tysi ci nie pasi ? Przecież to tosamo co 360 no prawie , ale w oryginale. Takie poważne przeróbki są bezsensu bo zawsze coś niewytrzyma.

Orientacyjnie to ciągnik taki cza liczyć że jest o 10 tysi droższy z przodem od tego samego bez przodu napędowego.

Posted

W kwestii samych części czy konkretnych podzespołów akurat do tego modelu i ewentualnego remontu czy napraw- nie będzie żadnego problemu bo wszystko można znaleźć w dobrych sklepach internetowych i mało tego- cenowo wyjdzie to taniej, pytanie czy sam będziesz naprawiał czy zlecisz to mechanikowi.

Posted

co z tego że części tanie jak nawet nie wytrzymują kilki godzin pracy, do zetora też nie ma szału a jak już to cena wcale nie jest niższa niż do zachodniego

popatrz sobie na mf serii 500, do 25tys. znajdziesz dobry egzemplarz, a komfort pracy i trwałość poszczególnych elementów nie porównywalna z tymi czechosłowackimi ciągniczkami

Posted

No dobra no to powiedzmy że chce znaleść jakiś ciągnik z przodkiem do 25000 zł tylko żeby był lepszy rocznik niż ten zetor co podałeś

Jak do 25 000 zł to można już znaleźć c-385 z przodkiem i turem, a jeszcze trochę by zostało kasy. Przynajmniej w moich okolicach tak stoją ;)

Posted

Nie przerabiaj nie kombinuj ani to będzie atrakcyjne i użyteczne ani do sprzedania. jak widze sam takie przeróbki z miejsca uciekam.Tak jak forumowicze radzą kup w oryginale nie ulepszaj dobrego.