Marley Posted November 15, 2016 Report Posted November 15, 2016 W związku z nadchodzącą zimą i przymrozkami muszę pomyśleć o ogrzaniu rur w oborze, żeby nie zamarzła woda. Zastanawiałem się nad kupnem kabla grzewczego z energooszczędnym termostatem i po prostu owinąć nim rury. Czy to dobry pomysł ? czy macie może jakieś inne sposoby ? Quote
copacabana Posted November 15, 2016 Report Posted November 15, 2016 Ja kabel grzewczy stosuję do rury drenażowej odprowadzającej wodę z rynien. Przy nagłych zmianach temperatur potrafi zamarznąć, a jak zamarznie to do wiosny można czekać z udrożnieniem. W Twoim przypadku też się sprawdzi. Dasz jako izolację piankową osłonę do rur. Quote
DuzyGrzegorz Posted November 15, 2016 Report Posted November 15, 2016 Nie owijaj tylko przyklej taśmą aluminiową samoprzylepną w dolnej części rury, a następnie daj izolację piankową. Moc kabla w zależności od temperatury 5-10 W/m. Pozdrawiam Forumowiczów! Quote
kunek Posted November 16, 2016 Report Posted November 16, 2016 ja owijałem dookoła rury, ale jak się przyklei wzdłuż to mniej tego przewodu wyjdzie a też będzie skuteczne Quote
MarkoPolo Posted November 17, 2016 Report Posted November 17, 2016 Kabel grzewczy to w sumie najlepszy pomysł. No i ważne żeby był z termostatem, bo jest to spora oszczędność i nie trzeba kontrolować. Ten który posiadam włącza się przy spadku temp. poniżej 3 st. a wyłącza przy temp. 13 st. Ale jeżeli chodzi o montaż myślę że lepiej owinąć wokół rury Quote
DuzyGrzegorz Posted November 17, 2016 Report Posted November 17, 2016 Kabel dolega do rury w jednym miejscu i ciepło jest przekazywane głównie za pośrednictwem powietrza stąd moja sugestia aby zabezpieczyć kabel aluminiową taśmą samoprzylepną. Ponieważ ciepłe powietrze się unosi wię z tego powodu moja sugestia aby kabel znajdował się w dolnej części rury, bo wtedy powietrze unosi się do rury a nie odwrotnie. Drugim powodem umieszczenia kabla grzewczego w dolnej części jest to że rura zawsze zaczyna zamarzać od jej górnej części podobnie jak zamarza jezioro. O wiele łatwiej wtedy utrzymać w przypadku wielkich mrozów choć częściową drożność rury. Po otwarciu przepływu woda rozpuści lód. Ponadto jeżeli kabel poprowadzimy prosto mamy znacznie krótszy odcinek do utrzymania w stanie drożnym. Podczas owijania kabel na niektórych odcinkach przebiega w górnej części rury, a górna część szybciej zamarza a ponadto jak już napisałem kabel mniej efektywnie ogrzewa rurę gdyż ciepłe powietrze ogrzane przez kabel "ucieka" w przeciwną stronę niż rura. W przypadku wielkich mrozów kiedy mimo kabla część rury i tak zamarznie w górnej części powstaną miejsca gdzie rura całkowicie straci drożność. Aby tego uniknąć trzeba zastosować przy owijaniu kabel większej mocy o ok. 75% na każdy metr rury.Kolego MarkoPolo czy mógłbyś przedstawić swoje przemyślenia na podstawie których doszedłeś do wniosku że lepiej jest owinąć zabezpieczaną rurę kablem grzewczym? Pozdrawiam Forumowiczów! henryk 1 Quote
Vademecum Posted November 18, 2016 Report Posted November 18, 2016 czysta fizyka, jej praw nie zmienimy, ale możemy je wykorzystać do ułatwienia życia. Quote
Marley Posted November 21, 2016 Author Report Posted November 21, 2016 Dzięki za podpowiedź. Decyzja już podjęta, zdecydowałem się na zakup tego kabla grzewczego i zamontuje go według wskazówek Dużego Grzegorza. Quote
MarkoPolo Posted November 24, 2016 Report Posted November 24, 2016 Bardziej myślałem w tym sensie,że jeżeli oplączemy kabel wokół rury nie będzie trzeba przyklejać go taśmą. A ciepło będzie przewodzone od dołu i od góry. DuzyGrzegorz 1 Quote
DuzyGrzegorz Posted November 24, 2016 Report Posted November 24, 2016 Wydaje mi się że w miejscu gdy będzie od góry ciepło ucieknie a nie ogrzeje rury i w tym miejscu rura zamarznie. Raczej trzeba kabel przykleić. Wybrałem taśmę aluminiową samoprzylepną gdyż "odbija" ciepło. Pozdrowienia dla Ciebie Kolego MarkoPolo i wszystkich Forumowiczów! Quote
Sklep.Mizar.com.pl Posted November 25, 2016 Report Posted November 25, 2016 Owinięcie wokół rury to najlepszy pomysł jeżeli zależy Ci na efektywności, koniecznie z termostatem, tak aby automatycznie się włączał i wyłączał po spadku- wzroście temperatury. Daj znać na jaką moc kabla się ostatecznie decydujesz oraz czy udało Ci się go zamontować. Quote
DuzyGrzegorz Posted November 25, 2016 Report Posted November 25, 2016 Fachowcy twierdzą zupełnie coś innego - http://www.eltom-ogrzewanie.pl/kompendium/kompendium_ogrzewanie_rur.pdfMógłbyś Kolego uzasadnić dlaczego owinięcie jest najbardziej efektywnym sposobem? Pozdrawiam Forumowiczów! Quote
ZaopatrzenieRolnictwa Posted November 28, 2016 Report Posted November 28, 2016 Moim zdaniem am to sens ponieważ tracisz szacunkowo najmniej ciepła, to byłoby nawet logiczne, aczkolwiek opinie są podzielone i sam nie mam owiniętych rur a przyklejony kabel do nich i zobaczymy jak sprawdzi się podczas tegorocznej zimy bo zeszłej mrozów jako takich akurat u nas nie było. Quote
crazy333 Posted January 10, 2017 Report Posted January 10, 2017 Co do owijania lub przyklejenia kabla grzewczego od dołu rury to zależy jaką długość rury masz do ocieplenia bo jak są to jakieś długie odległości to przez owijanie dookoła możesz pójść z torbami.. Quote
kubusjettaII Posted February 1, 2017 Report Posted February 1, 2017 a czy rurę PP też można owinąć takim przewodem grzewczym?? Quote
DuzyGrzegorz Posted February 1, 2017 Report Posted February 1, 2017 Owinąć na pewno nie można. Może być pęcherz powietrza i wtedy problem. Raczej dolne granice mocy które podałem w poście #3. Pozdrawiam Forumowiczów! Quote
kubusjettaII Posted February 1, 2017 Report Posted February 1, 2017 źle napisałem, czy można zastosować do PP przewód grzewczy. Metodą o jakiej pisze Grzegorz czyli od spodu... Quote
DuzyGrzegorz Posted February 1, 2017 Report Posted February 1, 2017 Od dołu oczywiście można bo powietrze będzie u góry przewodu. Tylko z mocą Kolego nie przesadź. I oczywiście nie grzej na sucho. Pozdrawiam Forumowiczów! Quote
crazy333 Posted February 3, 2017 Report Posted February 3, 2017 Czy stosować do przewodu grzewczego o mocy 50 W podłączać wogóle termostat? Nie jest to jakas duża moc, wiadomo kiedy będą ciepłe dni poprostu odłącze go od sieci, gdy mroźne dni podłącze. Czy jest konieczność stosowania termostatu? Quote
DuzyGrzegorz Posted February 3, 2017 Report Posted February 3, 2017 Nie odpowiem Ci jednoznacznie bo takiej jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie nie ma. Jeżeli masz moc kabla w granicach do 5-7 W/m to moim zdaniem termostat jest zbędny. Samo wstawienie i lokalizacja czujnika jest kłopotliwa. Sam czujnik i termostat muszą być kategorii IP z liczbą "7" na drugim miejscu co powoduje znaczny wzrost kosztów. Jeżeli jest rozbiór wody rura raczej nie zamarza. Kiedy nie ma rozbioru woda potrafi łatwo zamarznąć, np w nocy. Moim zdaniem można zastosować wyłącznik czasowy i ustawić czas grzania na okres w którym nie ma rozbioru, a całość załączać ręcznie jeżeli istnieje ryzyko zamarznięcia. Z pewnością orientujesz się kiedy i przy jakich temperaturach dochodzi do zamarznięcia rur. Pozdrawiam Forumowiczów! Quote
crazy333 Posted February 4, 2017 Report Posted February 4, 2017 DuzyGrzegorz dzięki za poradę! Chyba poprostu zamontuje wyłącznik czasowy to w zupełności wystarczy, i koszty o wiele mniejsze. Quote
Recommended Posts