Jump to content

Recommended Posts

Posted

Mianowicie zacznę od tego, że posiadam dwa króliki samice i samca ( samiec i samica są młodzi) jeszcze nie doświadczeni samica ma 8 albo 9 miesięcy już nie pamiętam dokładnie bo dostałam ją w prezencie, a samca po prostu nabyłam dla niej. Puszczałam ją 8 października widziałam jak samiec skoczył na nią i kopulował ale nie przewrócił się, a czytałam że udana kopulacja to taka że samiec piszczy i się przewraca (a tu tego nie było). Wcześniej jak ją puszczałam to uciekała przed samcem, ale teraz 8 października było całkiem inaczej nie uciekała i dała się pokryć, więc byłam pewna że jest w ciąży. Od tamtego czasu drugi raz już ją nie dopuszczałam do samca, zmieniło się jej zachowanie jest strasznie agresywna, przedtem była przyjazna, pije bardzo dużo wody dwa razy więcej niż wcześniej. Dziś mija 34 dzień a ona jeszcze się nie okociła, w sobotę czyli 29 dni od zakocenia (co już nie jestem pewna czy do niego doszło) zaczęła nosić słomę w róg klatki, lecz gniazdo nie powstało, w ogóle od puszczenia ją do samca przekopywała przenosiła słomę w klatce.. Byłam pewna, że została zakocona a teraz już nie wiem...

Wpuściłam ją dzisiaj do samca, ale ona uciekała i oddawała dziwne odgłosy..

Posted

Trochę  dziwna sytuacja. Objawy są książkowe. Objawy ciąży urojonej są takie same ale ciąża urojona trwa do ok. 3 tygodni. Pierwsza ciąża jest zazwyczaj krótsza o 2-3 dni niż "ustawowe" 33 dni. Co do krycia to przy takim chowie dopuszcza się co 12 godzin. Pozdrawiam Forumowiczów!

Posted

Zastanawiam sie czy nie wlozyc krolikow samca i samice razem do owczarni czyli do pomieszczenia gdzie przebywa pare owiec i baran ? jak narazie siedza w klatkach na polu te kroliki klatki maja obirte kocem, a tak by byly w owczarni cieplej by mialy i siano pod dostakiem.  Zreszta z nimi mam problem bo samica nie chce zajsc w ciaze, moze jak by byly ciagle razem cos by z tego wyszlo?

Posted

miałem  kilka    par   w   klatkach      a   że    nie   chciało    się    przy  nich    łazić    puściłem    je    do    pomieszczenia     w  którym    pędziłem    pieczarki     po  jakimś   roku   nie   wiedziałem   ile   ich   jest     bo   wymknęły    się    z   pod   kontroli [ pokopały  nory  ]    z  ok   10    zrobiło  się   ok   40     ,  przynajmniej   tylu   się  doliczyłem .

Posted

Faktycznie dziwne te reakcje... A jak teraz z Twoją króliczycą, okociła się w końcu?

Ja mam małą hodowlę i już spotkałem się z takimi sytuacjami, że tak jakby zwierzę nie było gotowe na młode, tzn. po okoceniu w ogóle nie zajmowała się młodymi, które w krótkim czasie niestety zginęły...

Być może faktycznie w Twoim przypadku mogła to być ciąża urojona

Posted

Objawy są faktycznie typowo książkowe, więc sytuacja jest tym bardziej dziwna. Może akurat w tym przypadku warto zasięgnąć opinii weterynarza jeżeli chcesz mieć w tej kwestii absolutną pewność? To moim zdaniem dobra opcja, daj też znać na forum jak w chwili obecnej wygląda sytuacja.

Posted

Znajomy trzyma króle na zewnątrz w klatkach przy budynku, tylko wiadomo że na czas chłodniejszych dni oraz nocy zawsze je nakrywa, no chyba że mamy dla nich specjalnie wykonane pomieszczenie osobne, gdzie z niczym to nie koliduje, wtedy oczywiście ze lepsza opcją jest trzymanie ich wewnątrz.

Posted

Ja mam je w klatce z drewna jest 6 klatek bo to taka jedna cala budka , miesci sie 6 klatek a kroliki trzymam na srodkowym pietrze i kocem obite sa klatki dodtakowo obilam na zime. Mialam je dawac do owczarni ale narazie sie powstrzymam

Posted

Wogóle nie dawała sie samcowi pokryć uciekała przed nim i tak było przez pare dni, codziennie ją dawałam do samca. No ale nic z tego nie wychodziło. Wczoraj dałam jej pietruszkę i odziwo dzisiaj jak przeniosłam ją do samca, nie uciekała, położyła się wyciągneła nogi do tyłu i podniosła ogonek, samiec po niej skakał, niby się przewrócił ale nie dokońca, i skakał i skakał, a gdy przestawał to ona skakała po nim. Jak on skakał po niej , to potem sobie legnął i razem leżeli. Za ile mam powtórzyć krycie?

Posted

Króle jak najbardziej można trzymać na zewnątrz. Oczywiście na okres zimy trzeba je oraz klatkę przygotować. Ewentualnie przenieść do pomieszczenia. Przecież to nadal zwierzątka. No i trzeba pamiętać o regularnej kontroli, bo zima nie zwalnia z odpowiedzialności :)

https://arazoo.pl/

• 2 weeks later...
Posted

czy samiec zrobi co mlodym nowonarodzonym krolikom? jesli przebywa w jednym pomieszczeniu z samica wpuściłam samice i samca do owczarni, gonią sobie, samiec chce kopulować z samicą alle one nie chce, zdaje mi się że jest kotna... Tylko zastanawiam sie czy nie zachorują na coś od odchodow owczych?

• 1 month later...
  • 3 years later...
Posted

Zgadzam się co do tego, że mogą być trzymane razem, ale czy "w małym pomieszczeniu"...? To zależy, na jaki gatunek się zdecydujesz. Na przykład srokacze, o których sporo tutaj przeczytasz, potrzebują większej przestrzeni do rozwoju. W klatkach mogą jedynie spać.

Posted

genetycznie to podobno nie jest możliwe zeby króliki ze szczurem się bzykały ale szczury potrafią zabic młode królika wstawiają swoje młode aa królik je wychowa i wychodzą szczurokróliki  

• 1 year later...