gospodyni19 Posted November 10, 2016 Report Posted November 10, 2016 Mianowicie zacznę od tego, że posiadam dwa króliki samice i samca ( samiec i samica są młodzi) jeszcze nie doświadczeni samica ma 8 albo 9 miesięcy już nie pamiętam dokładnie bo dostałam ją w prezencie, a samca po prostu nabyłam dla niej. Puszczałam ją 8 października widziałam jak samiec skoczył na nią i kopulował ale nie przewrócił się, a czytałam że udana kopulacja to taka że samiec piszczy i się przewraca (a tu tego nie było). Wcześniej jak ją puszczałam to uciekała przed samcem, ale teraz 8 października było całkiem inaczej nie uciekała i dała się pokryć, więc byłam pewna że jest w ciąży. Od tamtego czasu drugi raz już ją nie dopuszczałam do samca, zmieniło się jej zachowanie jest strasznie agresywna, przedtem była przyjazna, pije bardzo dużo wody dwa razy więcej niż wcześniej. Dziś mija 34 dzień a ona jeszcze się nie okociła, w sobotę czyli 29 dni od zakocenia (co już nie jestem pewna czy do niego doszło) zaczęła nosić słomę w róg klatki, lecz gniazdo nie powstało, w ogóle od puszczenia ją do samca przekopywała przenosiła słomę w klatce.. Byłam pewna, że została zakocona a teraz już nie wiem... Wpuściłam ją dzisiaj do samca, ale ona uciekała i oddawała dziwne odgłosy.. Quote
DuzyGrzegorz Posted November 11, 2016 Report Posted November 11, 2016 Trochę dziwna sytuacja. Objawy są książkowe. Objawy ciąży urojonej są takie same ale ciąża urojona trwa do ok. 3 tygodni. Pierwsza ciąża jest zazwyczaj krótsza o 2-3 dni niż "ustawowe" 33 dni. Co do krycia to przy takim chowie dopuszcza się co 12 godzin. Pozdrawiam Forumowiczów! Quote
gospodyni19 Posted November 13, 2016 Author Report Posted November 13, 2016 Zastanawiam sie czy nie wlozyc krolikow samca i samice razem do owczarni czyli do pomieszczenia gdzie przebywa pare owiec i baran ? jak narazie siedza w klatkach na polu te kroliki klatki maja obirte kocem, a tak by byly w owczarni cieplej by mialy i siano pod dostakiem. Zreszta z nimi mam problem bo samica nie chce zajsc w ciaze, moze jak by byly ciagle razem cos by z tego wyszlo? Quote
Robert ;-) Posted November 13, 2016 Report Posted November 13, 2016 W budynku ok ale w klatce, luzem też niby można ale nie może być szkodników szczury mam na myśli.ja miałem samca i samice razem i było ok, nawet wykoty były udane. Quote
pablos Posted November 13, 2016 Report Posted November 13, 2016 miałem kilka par w klatkach a że nie chciało się przy nich łazić puściłem je do pomieszczenia w którym pędziłem pieczarki po jakimś roku nie wiedziałem ile ich jest bo wymknęły się z pod kontroli [ pokopały nory ] z ok 10 zrobiło się ok 40 , przynajmniej tylu się doliczyłem . Quote
czesiek888 Posted November 15, 2016 Report Posted November 15, 2016 Faktycznie dziwne te reakcje... A jak teraz z Twoją króliczycą, okociła się w końcu?Ja mam małą hodowlę i już spotkałem się z takimi sytuacjami, że tak jakby zwierzę nie było gotowe na młode, tzn. po okoceniu w ogóle nie zajmowała się młodymi, które w krótkim czasie niestety zginęły...Być może faktycznie w Twoim przypadku mogła to być ciąża urojona Quote
PaszeNasze_pl Posted November 15, 2016 Report Posted November 15, 2016 Objawy są faktycznie typowo książkowe, więc sytuacja jest tym bardziej dziwna. Może akurat w tym przypadku warto zasięgnąć opinii weterynarza jeżeli chcesz mieć w tej kwestii absolutną pewność? To moim zdaniem dobra opcja, daj też znać na forum jak w chwili obecnej wygląda sytuacja. Quote
PaszeNasze_pl Posted November 15, 2016 Report Posted November 15, 2016 Znajomy trzyma króle na zewnątrz w klatkach przy budynku, tylko wiadomo że na czas chłodniejszych dni oraz nocy zawsze je nakrywa, no chyba że mamy dla nich specjalnie wykonane pomieszczenie osobne, gdzie z niczym to nie koliduje, wtedy oczywiście ze lepsza opcją jest trzymanie ich wewnątrz. Quote
gospodyni19 Posted November 15, 2016 Author Report Posted November 15, 2016 Ja mam je w klatce z drewna jest 6 klatek bo to taka jedna cala budka , miesci sie 6 klatek a kroliki trzymam na srodkowym pietrze i kocem obite sa klatki dodtakowo obilam na zime. Mialam je dawac do owczarni ale narazie sie powstrzymam Quote
czesiek888 Posted November 16, 2016 Report Posted November 16, 2016 U mnie odkąd pamiętam są trzymane na zewnątrz już srogie zimy potrafiły przetrwać. trzeba pamiętac zeby miały dostęp do nie zamarzniętej wody w takie mrozy Quote
adam1208 Posted November 16, 2016 Report Posted November 16, 2016 U mnie tez na dworzu, żaden nigdy w zime nie padł. Quote
gospodyni19 Posted November 16, 2016 Author Report Posted November 16, 2016 Wogóle nie dawała sie samcowi pokryć uciekała przed nim i tak było przez pare dni, codziennie ją dawałam do samca. No ale nic z tego nie wychodziło. Wczoraj dałam jej pietruszkę i odziwo dzisiaj jak przeniosłam ją do samca, nie uciekała, położyła się wyciągneła nogi do tyłu i podniosła ogonek, samiec po niej skakał, niby się przewrócił ale nie dokońca, i skakał i skakał, a gdy przestawał to ona skakała po nim. Jak on skakał po niej , to potem sobie legnął i razem leżeli. Za ile mam powtórzyć krycie? Quote
adam1208 Posted November 16, 2016 Report Posted November 16, 2016 Zostaw ją na kilka dni z samcem w klatce. Quote
gospodyni19 Posted November 17, 2016 Author Report Posted November 17, 2016 dziś ją ponownie wpuściłam ale siedziała w kącie i skrzeczała na samca, a wczoraj skakał ale się nie przerwacał to nie wiadomo czy ją pokrył czy nie Quote
arazoo Posted November 18, 2016 Report Posted November 18, 2016 Króle jak najbardziej można trzymać na zewnątrz. Oczywiście na okres zimy trzeba je oraz klatkę przygotować. Ewentualnie przenieść do pomieszczenia. Przecież to nadal zwierzątka. No i trzeba pamiętać o regularnej kontroli, bo zima nie zwalnia z odpowiedzialności https://arazoo.pl/ Quote
gospodyni19 Posted November 30, 2016 Author Report Posted November 30, 2016 czy samiec zrobi co mlodym nowonarodzonym krolikom? jesli przebywa w jednym pomieszczeniu z samica wpuściłam samice i samca do owczarni, gonią sobie, samiec chce kopulować z samicą alle one nie chce, zdaje mi się że jest kotna... Tylko zastanawiam sie czy nie zachorują na coś od odchodow owczych? Quote
czesiek888 Posted December 8, 2016 Report Posted December 8, 2016 Może się zdarzyć, że zagryzie młode.. Quote
maryjanekmaryjanek Posted January 22, 2017 Report Posted January 22, 2017 Najlepiej gdy będą trzymane w małym pomieszczeniu i razem.Większe prawdopodobieństwo, że dojdzie do kopulacji.Ale co do trzymania ich z innymi zwierzętami, to bym się zastanowił, bo mogą one rozpraszać króliki. Quote
Remi Posted February 24, 2020 Report Posted February 24, 2020 Zgadzam się co do tego, że mogą być trzymane razem, ale czy "w małym pomieszczeniu"...? To zależy, na jaki gatunek się zdecydujesz. Na przykład srokacze, o których sporo tutaj przeczytasz, potrzebują większej przestrzeni do rozwoju. W klatkach mogą jedynie spać. Quote
Vademecum Posted February 24, 2020 Report Posted February 24, 2020 na malej powierzchni agresja to norma. Quote
simson54 Posted March 2, 2020 Report Posted March 2, 2020 ja też miałem dużo królików ale już nie mam niektórzy mówią tam gdzie króliki tam i szczury są miał ktoś styczność z takim przypadkiem ? Quote
Vademecum Posted March 2, 2020 Report Posted March 2, 2020 jest to jak naczynia połączone. Jak będziesz miał króliki w w klatkach stalowych to i szczury nje będą nachalne. Quote
simson54 Posted March 3, 2020 Report Posted March 3, 2020 genetycznie to podobno nie jest możliwe zeby króliki ze szczurem się bzykały ale szczury potrafią zabic młode królika wstawiają swoje młode aa królik je wychowa i wychodzą szczurokróliki Quote
Rafi Posted April 22, 2021 Report Posted April 22, 2021 Witam czy jest możliweze królica okoci jedno potomstwo Quote
Rafi Posted April 22, 2021 Report Posted April 22, 2021 Dodam że nigdy tak nie było brzuch ma dalej na denty jak by miał jeszcze małe okocila 1dnego króliczka o godzinie 10tej mamy 19ta co robic Quote
Recommended Posts