grzesiek12031980 Posted November 16, 2016 Report Posted November 16, 2016 Czy macie jakies doswiadczenia z wymiana zarowek ze zwyklych halogenowych na LED?Czy porawia to widocznosc podczas pracy? Quote
czesiek888 Posted November 17, 2016 Report Posted November 17, 2016 A gdzie potrzebujesz takie żarówki? Na zewnątrz, czy jakieś pomieszczenie typu garaż czy coś takiego i do jakiej typu pracy? Quote
grzesiek12031980 Posted November 17, 2016 Author Report Posted November 17, 2016 Chodzi mi o oswietlenie w ciagniku. Quote
grzepaku1 Posted November 17, 2016 Report Posted November 17, 2016 Mam w kilku ciągnikach lampy robocze firmy WESEM o oznaczeniach LED 1F. 47 400 o mocy 22W i te lampy polecam ,światło jest białe i widoczność bardzo dobra,cena jednej lampy to około115zł ale powiem że jak dla mnie to warto było ,można kupić lampy led taniej ale z tych tańszych co ja widziałem u znajomego to powiem szkoda pieniędzy bo i światło nie to i trwałość kiepska,u mnie te lampy są około dwóch lat i zero problemu .Pozdrawiam. Quote
grzesiek12031980 Posted November 17, 2016 Author Report Posted November 17, 2016 A jakbym tylko zarowki zmienil? Quote
DuzyGrzegorz Posted November 17, 2016 Report Posted November 17, 2016 Możesz zamienić wszystkie żarówki na LED z wyjątkiem drogowych/mijania. W nowych ciągnikach z komputerem może być problem z niektórymi żarówkami. Nie patrz na moc tylko na strumień światła. Moc wynika przede wszystkim z rodzaju przetwornicy w żarówce. Zwracaj uwagę na temperaturę światła. Dla żarówek pozycyjnych wybieraj te co najmniej 5000 stopni Kelwina. Oświetlające wybieraj te poniżej 3500 stopni Kelwina.Podstawowy problem polega na tym że przewody idą w wiązkach. W chwili np. rozruchu może powstać napięcie szpilkowe nawet 5000 V. Warto równolegle do żarówki w obudowie lampy włączyć filtr RC (ok 10 zł). Pozdrawiam Forumowiczów! Quote
czesiek888 Posted November 18, 2016 Report Posted November 18, 2016 W takim razie moim zdaniem lepiej halogeny.. Ważne żeby nie kupić na jakimś "bazarku" jakiś podrób tańszych bo faktycznie będą się nie nadawały. Lepiej troszke dołożyć i kupić już w sklepie pożądniejsze na pewno spełnią Twoje wymagania Quote
Halifaxx Posted November 24, 2016 Report Posted November 24, 2016 Czy macie jakies doswiadczenia z wymiana zarowek ze zwyklych halogenowych na LED?Czy porawia to widocznosc podczas pracy? Żarówki LED mają tą przewagę, że przy mniejszym zużyciu energii dają intensywniejsze światło. Mniejsze zużycie energii przekłada się na mniejsze obciążenie akumulatora, alternatora a co za tym idzie zużycie paliwa. Ale nie same żarówki odpowiadają za jakość światła. W tym wpisie https://nocar.pl/blog/6-sposobow-na-poprawienie-oswietlenia-w-samochodzie/masz szerzej opisaną tematykę, co można poprawić w ciągniku, ale też w aucie aby jakość oświetlenia była lepsza niż jest. Quote
ZaopatrzenieRolnictwa Posted December 5, 2016 Report Posted December 5, 2016 Oczywiście zużycie energii jest mniejsze, natomiast pamiętajmy także o barwie światła, która mi osobiście przy Ledach nie bardzo się podoba i też ne do końca sprawdza, halogeny zapewniają mi podczas pracy lepszy efekt, ale to tylko moje subiektywne odczucie. Quote
czesiek888 Posted December 6, 2016 Report Posted December 6, 2016 Mi osobiście odpowiada światło emitowane przez żarówki LED - barwa zimna, ale zależy też do jakich celów je potrzebujesz... Quote
Recommended Posts