rafaello3 Posted November 16, 2016 Posted November 16, 2016 Drodzy koledzy i koleżanki .Mam pytanie do obytych w zakładaniu trwałych użytków zielonych .Chciał bym zasiać trawę na polu .Ziemia w znacznej części jest ciężka ,bo glina 4a i b klasa .Użytek zielony chciał bym założyć na wiosnę 2017 roku .Moje pytanie jest następujące jaką trawę ,czy też mieszanki traw zasiać ,żeby służył mi ,co najmniej 2 lata do 3 lat w miarę intensywnego użytkowania ,koszenia na siano-kiszonkę .Czy taką mieszankę traw zasiać jako wsiewkę ,czy w czystym siewie ?.Dziękuję za wszelkie podpowiedzi . Quote
DuzyGrzegorz Posted November 17, 2016 Posted November 17, 2016 Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale ma to być użytek nietrwały. Na klasach to ja się nie znam. Próbowałem się tego nauczyć ale jakoś prawidłowości nie mogłem się dopatrzeć. Rozumiem, a raczej domyślam się że jest to kompleks pszenny wadliwy, a stanowisko zimne. Wydaje mi się że podstawą powinna być kostrzewa trzcinowata. Warto dodać do mieszanki oprócz innych wysokich traw życicę trwałą i motylkowate.Możesz zasiać jako wsiewkę, ale ma być to wsiewka a nie mieszanka ze zbożem. Zboże, najlepiej owies, należy rozgęścić o ok. 20-25%. W przypadku motylkowatych będziesz miał problem z ochroną chemiczną zboża. Pozdrawiam Forumowiczów! Quote
rafaello3 Posted November 18, 2016 Author Posted November 18, 2016 Jeżeli zasieję mieszankę traw z owsem czyli tzw ''wsiewkę '' to plantacji nie będę pryskał na chwasty .Natomiast wszystko zetnę na siano-kiszonkę w odpowiedniej fazie .Kolega mi radzi siać mieszankę traw z motylkowymi w czystym siewie wiosennym .Tu mam dylemat ,czy aby ten pomysł jest dobry, bo większa część pola to mocna glina i spore górki i może się okazać ,że są problemy ze wschodami trawy . Quote
DuzyGrzegorz Posted November 18, 2016 Posted November 18, 2016 Trawa wsiewka Ci nie urośnie aby dała jakiś realny plon przy zbiorze owsa na zielono. W obecnych warunkach uważam że siew w czystym siewie jest lepszy. Siałem też z żytem ozimym, ale żyto musiało być rzadsze i zbierane na kiszonkę. Pozdrawiam Forumowiczów! Quote
Poli12 Posted March 1, 2018 Posted March 1, 2018 Trawa czasem nie chce wszędzie rosnąć, wiem coś o tym bo u nas piasek i glina. Kupiliśmy jednak specjalną trawę, która była do ciężkich warunków przystosowana i się udało.Mam piękny trawnik. Quote
Recommended Posts