Marcin Posted March 5, 2009 Report Posted March 5, 2009 Czym karmić krowy mleczne kiszonką czy sianokiszonka?? słyszałem że sianokiszonka jest wartościowsza ale dlaczego Quote
krzysiek Posted March 6, 2009 Report Posted March 6, 2009 poniewasz w sianokiszonce niema wody tylko miazga. kiszenie musi się odbywać w środowisku beztlenowym a woda ma wsobie tlen i psuje cały proces kiszenia i powoduje niepszyjemny zapah. w przypadku sianokiszonki proces ten odbywa się lepiej zapah jest delikatny dobże się konserwuje niema strat jest wiencej białka no i poco ciągać zbedny ciężar w postaci wody. sianokiszonka w zimą niezamarza Quote
farmer Posted March 7, 2009 Report Posted March 7, 2009 kiszonka może powodować różna powikłania w tym kwasicę żołądka. Jest to spowodowane tym iż kiszonka jest konserwowana kwasami a sianokiszonka dwutlenkiem węgla. Ważne jest to że nie można łączyć kiszonki z trawy z kiszonką z kukurydzy. Dlatego ja karmię sianpkiszonka i kiszonką z kukurydzy plus mikrolelementy i wapno lub kreda (odkwasza) Quote
krzysiek Posted March 7, 2009 Report Posted March 7, 2009 ja oprucz kredy i drożdzy dodaje kfaśny węglan sodu (soda) neutralizyje ph w żwaczu Quote
Marcin Posted March 8, 2009 Author Report Posted March 8, 2009 Muszę przyznać że ciekawe rzeczy tu piszecie, o których niewiedziałem. Dzięki za pomoc. Quote
rolnik95 Posted May 7, 2009 Report Posted May 7, 2009 Ja daję sianokiszonkę moim zdaniem jest lepsza Quote
Recommended Posts