Kamilc-360 Posted November 24, 2016 Report Posted November 24, 2016 Pytanie macie w filmie prosze o pomochttps://youtu.be/dXS-CCX7uzM Quote
DuzyGrzegorz Posted November 24, 2016 Report Posted November 24, 2016 Nie o to chodzi w regulacji siłowej. Na ciągniku łącznik górny jest mocowany poprzez sprężynę. Tam jest czujnik. Dźwignia od regulacji siłowej jest w istocie dźwignią do kalibracji tego czujnika. Im ją ustawisz na płycej tym zaczyna podnosić przy mniejszej sile ściskającej łącznik. Siła ta może być nawet ujemna (czyli rozciągająca) wtedy podnosi pług. Pług to fizycznie pionowa dźwignia dwuramienna z podparciem cięgnami. Im głębiej zagłębi się pług tym większa siła potrzebna do ciągnięcia a im większa siła do ciągnięcia tym większa siła ściskająca łącznik górny. W momencie kiedy przekroczy siłę ustawioną na dźwigni regulacji siłowej włącza podnoszenie i podnosi do czasu kiedy siła ściskająca osiągnie wartość ustawioną (nie wyżej niż na wysokość ustawioną na pozycyjnej). Jeżeli siłą ściskająca jest niższa to podnośnik opuszcza pług. Wg mnie na tym filmie wszystko działa poprawnie. Dopóki nie zaczniesz orać dopóty nie będzie działać regulacja siłowa. Jak ustawisz głębokość orki to w tym miejscu ustawa odbojnik. Jak chcesz podnieść to dźwignia regulacji siłowej płytko do oporu. Jak opuszczasz do orki to ta dźwignia do odbojnika. Jeżeli opuszczasz nie do orki, np na postoju to opuszczasz używając dźwigni regulacji pozycyjnej. Dźwignia szybkości reakcji służy do wyrównania głębokości orki.Nie wiem czy o to chodziło. Pozdrawiam Forumowiczów! Quote
Vademecum Posted November 24, 2016 Report Posted November 24, 2016 Cza w pole i dużo cierpliwości, jak zrozumie o co w tym chodzi to da rade. Wiadomo zanim pójdzie w polu będzie sporo spapranej roboty Quote
DuzyGrzegorz Posted November 25, 2016 Report Posted November 25, 2016 Nie przesadzaj Kolego, po 50 m będzie miał ustawione jeżeli będzie korygował wszystkie błędy w ustawieniu. W drugim przejeździe ustawi szerokość pierwszej skiby i ostatecznie wypoziomuje pług. Dźwignię szybkości reakcji niech ustawi najpierw w położeniu około środka i obserwuje czy pług się prawidłowo (odpowiednio szybko) zagłębia. Generalnie szybkość reakcji ustawia się na końcu. Pozdrawiam Forumowiczów! Quote
Kamilc-360 Posted November 25, 2016 Author Report Posted November 25, 2016 A trzeba ten obrotowy pług tak samo jak zagonówke na tym prawym cięgle opuścić??? Quote
DuzyGrzegorz Posted November 25, 2016 Report Posted November 25, 2016 Zagonówki nie opuszczasz na prawym wieszaku tylko poziomujesz poprzecznie prawym wieszakiem pług. Z obracanym jest to samo. Niczym się nie różnią w ustawieniach. Pozdrawiam Forumowiczów! Quote
Kamilc-360 Posted November 25, 2016 Author Report Posted November 25, 2016 No czyli jednym słowem trzeba opuścić trochę ten prawy wieszak troche tak.No i wtedy on się wypoziomuje?Może napisze ktoś po koleji co trzeba zrobić? Tak toeretycznie oczywiście od początku od momentu uczepienia Quote
DuzyGrzegorz Posted November 25, 2016 Report Posted November 25, 2016 Każdy pług jest tak wstępnie ustawiony aby podczas orki oba wieszaki były jednakowej długości. Właśnie dlatego wysokość lewego i prawego zaczepu pługa jest różna.Każdy ciągnik inaczej reaguje ale najpierw ustaw dźwignię szybkości reakcji na środek i opuszczasz dźwignią regulacji siłowej przy dźwigni regulacji pozycyjnej ustawionej na położenie podniesione do transportu. Obserwujesz pług i ustalasz głębokość orki. Dźwignię ograniczasz w tym miejscu odbojnikiem. Korygujesz długością łącznika górnego tak aby zagłębienie pierwszej i ostatniej skiby było jednakowe. Jeżeli pług wolno się zagłębia to znaczy że reakcja jest za wolna. Jeżeli głębokość orki zwłaszcza pierwszej skiby nie jest równa to znaczy że szybkość reakcji jest zbyt duża. Na koniec jeszcze raz skoryguj głębokość orki. Do regulacji siłowej łącznik górny montuj bardziej poziomo niż do regulacji kopiującej. Przede wszystkim przy ciągniku wyżej co oznacza bliżej czujnika. Na sam koniec możesz popatrzeć czy pług jest poprzecznie poziomy (właściwie równoległy do powierzchni pola). W połączeniach łącznika górnego nie powinny być nadmierne luzy. Pozdrawiam Forumowiczów! Quote
Robert ;-) Posted November 25, 2016 Report Posted November 25, 2016 A jak wygląda orka na regulacji siłowej jak pole nie jest równe jak stół , jak są górki dołki i inne, tego typu wybrzuszenia . przecież pola mają różne "przeszkody" Quote
Kamilc-360 Posted November 25, 2016 Author Report Posted November 25, 2016 Zaraz zaraz bo ja chyba tępy jestem...Pług mój stary grudziądzki te czopy nie miał na jednakowej wysokoci tzn. prawy (patrzac od przodu) byl nieco wyzej wiec jak sie zaczepialo i zalozylo cieglo na prawy to zeby zalozyc na lewy to trzeba bylo wieszakiem opuscic.No i potem sie to podkrecalo troche.Ten obrotowy ma te czopy na jednakowej wysokosci wiec tez nalezy go prawym wieszakiem ciagnika opusci nieco czy tak zostawic aby bylo rowno? Quote
DuzyGrzegorz Posted November 25, 2016 Report Posted November 25, 2016 A jak wygląda orka na regulacji siłowej jak pole nie jest równe jak stół , jak są górki dołki i inne, tego typu wybrzuszenia .przecież pola mają różne "przeszkody"Głębokość orki jest wprost proporcjonalna do siły jaka jest potrzebna do ciągnięcia pługa. Przy regulacji kopiującej głębokość orki jest kopią powierzchni pola, w tym przypadku nie równej. Z tego wynika że przy orce nierównego pola regulacja siłowa zapewnia lepsze wyrównanie głębokości orki niż regulacja kopiująca. Nie wiem bo nie widziałem pługa, czy nie jest on przystosowany do jazdy po caliźnie, ale chyba to zbyt mały pług. Z filmu trudno to zaobserwować. Jeżeli jest przystosowany do jazdy ciągnika po caliźnie to trzeba tak zrobić jak piszesz aby przygotować do jazdy w bruździe. Sprawdź czy jak stoi na równym podłożu rama jest poziomo.Może jest tak aby ułatwić automatyczne agregatowanie. Musisz to sam wypraktykować. Pozdrawiam Forumowiczów!P.s.Z Twoją samooceną Kolego Kamil pozwolę sobie nie zgodzić się. Quote
Kamilc-360 Posted November 26, 2016 Author Report Posted November 26, 2016 Automatyczne agregowanie? On ma tą belke szybkiego zaczepu że się zdejmuje zakłada do ciągnika i dopiero sie podjeżdża.A wracając do tematu to ustawiłem ten pług jak radziliście czyli tak jak typowe zagonówki jak zawsze to robiłem. No i w tą strone co przerzuca "na prawo" ziemie tak jak normalne pługi to ładnie robi jestem zadowolony ale jak go obruce i przuca "na lewo" to już robi gorzej czemu tak jest?Czy jak raz go ustawiłem to nie powinno to być dla obydwu stron? Quote
DuzyGrzegorz Posted November 27, 2016 Report Posted November 27, 2016 Może jedna strona jest bardziej zużyta lub coś jest zgięte. Sprawdź czy nie ma regulacji wyrównującej obie strony pługa. Sprawdź czy kąt natarcia lemieszy jest taki sam, zarówno pionowy jak i poziomy. Napisz co dokładnie się dzieje. Pozdrawiam Forumowiczów! Quote
Robert ;-) Posted November 27, 2016 Report Posted November 27, 2016 A w miejscu gdzie siłownik sie opiera nie ma śrub do regulacji ,Zrób dokładne zdjęcia wrzuć może się lepiej będzie można przyjrzeć Quote
Kamilc-360 Posted November 29, 2016 Author Report Posted November 29, 2016 Dobra ja już sam po wielu trudach to zrozumiłem dzięki za pomoc Quote
Recommended Posts