Daro Posted November 27, 2016 Report Posted November 27, 2016 Witam,bardzo proszę o pomoc.Sytuacja jest następująca: rodzicie przepisali w umowie darowizny na mnie i mojego brata gospodarstwo rolne. Dogadaliśmy się, że to on będzie widniał w ARiMR, a co za tym idzie na jego konto będzie wpływała dotacja, która miała być w całości przeznaczana na inwestycję w gospodarstwo i sprzęt. Niestety brat się z tego nie wywiązuje i stąd moje pytanie, czy ja jako współwłaściciel mam prawo uzyskania informacji u źródła w jakiej wysokości jest dotacja? Czy ktoś orientuje się w jaki sposób można byłoby zmienić nr konta na które ma wpływać dotacja? Quote
DuzyGrzegorz Posted November 27, 2016 Report Posted November 27, 2016 Nr konta może zmienić Twój brat aktualizując dane w ewidencji producentów. To co Ty uprawisz zgłaszasz Ty do dopłat. To co uprawia Twój brat on zgłasza do dopłat. Pozdrawiam Forumowiczów! Quote
Vademecum Posted November 27, 2016 Report Posted November 27, 2016 Kto zgłosi ten bierze, a jeśli oboje zgłosicie to jest dochodzenie przed kierownikiem arimr. Przerabiałem coś takiego z 8 lat temu. Quote
Daro Posted November 28, 2016 Author Report Posted November 28, 2016 Dziękuję za odpowiedzi.W woli wyjaśnienia. Czyli przy corocznym składaniu dokumentów na dopłatę mogę na dokumentach być ja pomimo, że przez wszystkie lata brał dotację brat? I jak wtedy wprowadzić mój nr konta? Czy musi być ze mną brat? Bo nie ukrywam, że jest mu to bardzo nie na rękę i dlatego też mam z nim problemy. Quote
Vademecum Posted November 30, 2016 Report Posted November 30, 2016 Składasz wniosek ze swoim numerem konta., ale musicie ustalić że Ty bierzesz dopłaty, jeśli razem złożycie to będzie dochodzenie. Dopłaty należą się temu co uprawia ziemię a nie właścicielowi ziemi! Możesz brać dopłaty ale musisz uprawiać ziemie Quote
Daro Posted December 5, 2016 Author Report Posted December 5, 2016 A czy może orientujecie się w jak najmniej bezbolesny sposób podzielić i sprzedać moją część ziemi? Jak się do tego mają budynki gospodarcze i mieszkalny? Może miał już ktoś taką sytuację i może pokierować mnie, żebym nie musiał błądzić?Z góry dziękuję za info Quote
Vademecum Posted December 5, 2016 Report Posted December 5, 2016 tak na prawde to tylko brat ma pierwszeństwo w zakupie a jeśli uzna że chcesz zadużo za swoją część to sąd ustala cene i prawdopodobnie na twoją niekorzyść. To głupie prawo weszło niedawno i pewnie niema doświadczenia ... Quote
Daro Posted December 7, 2016 Author Report Posted December 7, 2016 A mógłbyś mi wyjaśnić dlaczego on ma pierwszeństwo zakupu? Nawet jeśli jesteśmy współwłaścicielami? Quote
Monk Posted December 19, 2016 Report Posted December 19, 2016 On 11/27/2016 at 8:08 PM, Vademecum said: Kto zgłosi ten bierze, a jeśli oboje zgłosicie to jest dochodzenie przed kierownikiem arimr. Przerabiałem coś takiego z 8 lat temu. Jest tak jak pisze kolega - kto zgłosi ten bierze. Quote
Recommended Posts