Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jak otrzymać info z ARiMR?

przepisy darowizna dotacja

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 Daro

Daro

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 4 postów

Napisano 27 listopad 2016 - 16:17

Witam,

bardzo proszę o pomoc.

Sytuacja jest następująca: rodzicie przepisali w umowie darowizny na mnie i mojego brata gospodarstwo rolne. Dogadaliśmy się, że to on będzie widniał w ARiMR, a co za tym idzie na jego konto będzie wpływała dotacja, która miała być w całości przeznaczana na inwestycję w gospodarstwo i sprzęt. Niestety brat się z tego nie wywiązuje i stąd moje pytanie, czy ja jako współwłaściciel mam prawo uzyskania informacji u źródła w jakiej wysokości jest dotacja? Czy ktoś orientuje się w jaki sposób można byłoby zmienić nr konta na które ma wpływać dotacja? 

• 0

#2 DuzyGrzegorz

DuzyGrzegorz

V.I.P

• Użytkownik
  • 3601 postów

Napisano 27 listopad 2016 - 21:02

Nr konta może zmienić Twój brat aktualizując dane w ewidencji producentów. To co Ty uprawisz zgłaszasz Ty do dopłat. To co uprawia Twój brat on zgłasza do dopłat. Pozdrawiam Forumowiczów!

• 0

#3 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 27 listopad 2016 - 21:08

Kto zgłosi ten bierze, a jeśli oboje zgłosicie to jest dochodzenie przed kierownikiem arimr. Przerabiałem coś takiego z 8 lat temu.
  • 0

#4 Daro

Daro

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 4 postów

Napisano 28 listopad 2016 - 11:31

Dziękuję za odpowiedzi.

W woli wyjaśnienia. Czyli przy corocznym składaniu dokumentów na dopłatę mogę na dokumentach być ja pomimo, że przez wszystkie lata brał dotację brat? I jak wtedy wprowadzić mój nr konta? Czy musi być ze mną brat? Bo nie ukrywam, że jest mu to bardzo nie na rękę i dlatego też mam z nim problemy. 

• 0

#5 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 30 listopad 2016 - 08:58

Składasz wniosek ze swoim numerem konta., ale musicie ustalić że Ty bierzesz dopłaty, jeśli razem złożycie to będzie dochodzenie. Dopłaty należą się temu co uprawia ziemię a nie właścicielowi ziemi! Możesz brać dopłaty ale musisz uprawiać ziemie
  • 0

#6 Daro

Daro

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 4 postów

Napisano 05 grudzień 2016 - 21:03

A czy może orientujecie się w jak najmniej bezbolesny sposób podzielić i sprzedać moją część ziemi? Jak się do tego mają budynki gospodarcze i mieszkalny? Może miał już ktoś taką sytuację i może pokierować mnie, żebym nie musiał błądzić?

Z góry dziękuję za info

• 0

#7 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 05 grudzień 2016 - 21:15

tak na prawde to tylko brat ma pierwszeństwo w zakupie a jeśli uzna że chcesz zadużo za swoją część to sąd ustala cene i prawdopodobnie na twoją niekorzyść. To głupie prawo weszło niedawno i pewnie niema doświadczenia ...
  • 0

#8 Daro

Daro

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 4 postów

Napisano 07 grudzień 2016 - 08:43

A mógłbyś mi wyjaśnić dlaczego on ma pierwszeństwo zakupu? Nawet jeśli jesteśmy współwłaścicielami?

• 0

#9 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 07 grudzień 2016 - 09:58

Bo weszło takie prawo
  • 0

#10 Monk

Monk

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 224 postów

Napisano 19 grudzień 2016 - 07:26

Kto zgłosi ten bierze, a jeśli oboje zgłosicie to jest dochodzenie przed kierownikiem arimr. Przerabiałem coś takiego z 8 lat temu.

Jest tak jak pisze kolega - kto zgłosi ten bierze.

• 0

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: przepisy, darowizna, dotacja

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych