Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam,

Drodzy koledzy i koleżanki, 

Piszę z pytaniem, jestem studentem kierunku technicznego, jako pracę magisterską chce zaprojektować ciągnik rolniczy, przeznaczony do małych gospodarstw rolnych (+ praca w górach...). Prototyp takiego ciągnika ma również powstać....

Jako że z rolnictwem związany zbyt mocno nie jestem, jedyne co w życiu uprawiałem to pszenicę, potrzebuję informacji na temat rozstawu międzyrządek w popularnych uprawach w Polsce:

- porzeczka

- buraki

- ziemniaki 

- sady

itp. itd.

Chce dostosować konstrukcję tak, żeby można było ją użytkować w jak największej liczbie zastosować.

Z góry serdecznie dziękuję, za każdą pomoc.

Pozdrawiam

Hubert

Posted

Bez urazy, ale skoro jesteś studentem kierunku technicznego i piszesz pracę magisterską to znaczy że jesteś inżynierem. Po tym co napisałeś  na to nie wpadłem. Otóż traktor służy do ... Do czego właściwie służy? Jest źródłem energii dla narzędzi i maszyn. Nie jest więc do gospodarstwa małego czy dużego. To maszyny są dedykowane do gospodarstwa mniejszego lub większego o określonej strukturze. Popatrz zatem na maszyny i narzędzia które mogą być użytkowane w mniejszych gospodarstwach i na ich wymagania pod względem napędu. Co do gospodarstwa to większe gospodarstwa będą posiadały kilka ciągników, każdy przystosowany do części maszyn i narzędzi. Mniejsze gospodarstwa będą potrzebowały jednego bardziej uniwersalnego ciągnika. Zacznij Panie Kolego od zestawienia maszyn do małego gospodarstwa. Potem zestaw wymagania pod względem energetycznym i trakcyjnym. Jeżeli zrobisz to poprawnie dojdziesz do zaskakujących wniosków. Przejrzyj na forach wątki dotyczące obsługi, awarii i napraw oraz wyciągnij wnioski. Pozdrawiam Forumowiczów!