Nowa40 Posted December 2, 2016 Report Posted December 2, 2016 WitajcieUprawiam poinsecję i zaczęły się problemy z wypadaniem sadzonek. Więdną imliście, a łodyga u nasady jest brązowa albo prawie czarna. Co mam zastosować? Jest to zapewne zgorzel zgnilikowa lub fuzaryjna zgniliznaZnajoma poleciła mi środek Huwa San którympodlewa co klika dniZna ktos może ten środek ? Quote
DuzyGrzegorz Posted December 2, 2016 Report Posted December 2, 2016 Zgorzel sadzonek gwiazdy betlejemskiej to trudna do zwalczania choroba. Użyj do podlewania miękkiej wody. Jak znam życie to nie jest "zgorzel zgnilikowa lub fuzaryjna zgnilizna" lecz zgorzel zgnilikowa i fuzaryjna zgnilizna oraz szara pleśń razem wzięte. Chyba nie muszę pisać że tych chorób razem jednym preparatem nie zwalczysz. Huwa San (pod inną nazwą handlową, ale z tą samą substancją czynną) używałem z miernym efektem wyłącznie do wytrawiania płytek do elektroniki. W ogrodnictwie nie stosowałem. Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach też nie ma wiedzy o Huwa San. Pozdrawiam Forumowiczów! Quote
Vademecum Posted December 3, 2016 Report Posted December 3, 2016 he,he wytrawianie płytek, a zwalczanie chorób grzybowych , jak odmienne dziedziny a efekt taki sam , to tak na poprawe humoru. Quote
Tofik Posted December 3, 2016 Report Posted December 3, 2016 Ja kwiatów nie uprawiam ale wszelaka zieleninę przed zgorzelami itp profilaktycznie traktuje Previcur-em, Pozdrawiam Quote
Recommended Posts