Jump to content

Recommended Posts

Posted

Kiedyś jeździło się na całorocznych. Opony zimowe weszły do ogólnego obiegu od nie wiem - może 15-20 lat. Na jakim ogumieniu jeździcie w swoich autach? Całoroczny, czy zmieniacie na lato/zima?

Posted

Jest to forum rolnicze więc domyślam się że chodzi o traktory, przyczepy, rozrzutniki itp. Ja nie zmieniam opon i jeżdżę cały rok na tych samych oponach. Koszt wymiany opon w traktorze czy przyczepie jest zbyt duży w stosunku do korzyści. Ponadto opony dożywają swoich dni raczej z powodu starości niż zużycia, więc przy np. traktorze starzałoby się osiem opon zamiast czterech. Pozdrawiam Forumowiczów!

Posted
ja to mawet w moim LT nie zmieniam na zimowe z uwagi na bide, ale nim poganiam z 3 tony kuku kilka razy w tygodniu, a zime w małopolsce mamy bogatą i nawet dziś zrobiłem fotki , zimie :) może później wrzuce, ale jeszcze musze przytargać moje LT z lasu na lince za 1614 bo niepojedzie po śniegu. I załadować kuku na jutro rano, ech robota to głupota....
Posted

A ostatnio rozmawiałem z goście, zajmującym się handlem oponami i twierdzi, że dobre całoroczne, są lepsze od lipnych letnich/zimówek. Znalazłem też gdzieś testy takich opon na http://www.testyopon.pl/aktualnosci/opony-caloroczneto nie ma tragedii muszę powiedzieć.

Wiem, że opony całoroczne, to tak jak chodzenie w jednych butach przez cały rok - ale umówmy się, nie jest to niemożliwe :)

• 1 month later...
  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
Posted

Ja wyznaję, że coś co jest "do wszystkiego" zazwyczaj się nie sprawdza. Ma to odniesienie w kwestii opon. A przy maszynach rolniczych nie ma się co oszukiwać opony zazwyczaj są kilku-kilkunastoletnie.

• 2 weeks later...
Posted

w weekend myślę, żeby zmienić już opony na letnie, i nie wiem czy wstrzymać się jeszcze z 2 tygodnie, bo zimówki mam praktycznie do wyrzucenia,

jak sprawdzam pogodę to mrozy już raczej nie wrócą

Posted

Co do opon to różnie praktykowałem, letnie na zimę się nie nadają , a na zimówkach latem da się jeżdzić, trochę piszczą i lekko nosi auto na boki na łukach - przy spokojnej jeżdzie da się. Na razie w jednym aucie są wielosezony nokiana i poza głośnością nie mam zastrzeżeń. Na pewno nie polecam starych używek jakichkolwiek bo dobry bieżnik to nie wszystko, zresztą opony to temat rzeka.

Posted

Ja kupiłem sobie całoroczne, ze względu wyjazdów do Holandii. Tam owszem zdały egzamin, zimy lekkie, lato gorące. Jeździło się ok. Tutaj u nas w Polsce niestety w tą zime troche ślizgały się :)