Tuzon Posted December 6, 2016 Report Posted December 6, 2016 Kiedyś jeździło się na całorocznych. Opony zimowe weszły do ogólnego obiegu od nie wiem - może 15-20 lat. Na jakim ogumieniu jeździcie w swoich autach? Całoroczny, czy zmieniacie na lato/zima? Quote
Vademecum Posted December 6, 2016 Report Posted December 6, 2016 stety jest różnica i cza zmieniać. Są kraje gdzie zmiana jest obowiązkowa. Całoroczne nie będą miały dobrych patametrów ani w lecie ani w zimie. Robert ;-), DuzyGrzegorz and mora 3 Quote
DuzyGrzegorz Posted December 6, 2016 Report Posted December 6, 2016 Jest to forum rolnicze więc domyślam się że chodzi o traktory, przyczepy, rozrzutniki itp. Ja nie zmieniam opon i jeżdżę cały rok na tych samych oponach. Koszt wymiany opon w traktorze czy przyczepie jest zbyt duży w stosunku do korzyści. Ponadto opony dożywają swoich dni raczej z powodu starości niż zużycia, więc przy np. traktorze starzałoby się osiem opon zamiast czterech. Pozdrawiam Forumowiczów! Quote
Robert ;-) Posted December 6, 2016 Report Posted December 6, 2016 Ja zmieniam w samochodzie na zimowe , zgadzam się z kolegą vademecumA w maszynach rolniczych nie zmieniam, aż tak bogaty nie jestem Quote
adam1208 Posted December 6, 2016 Report Posted December 6, 2016 W samochodzie zmieniam, a w maszynach to raczej nikt nie zmienia, bynajmniej ja nikogo takiego nie znam. Niektórzy jedynie łańcuchy zakładają np. do odsniezania. Quote
Vademecum Posted December 6, 2016 Report Posted December 6, 2016 ech, forum rolnicze ale prawie każdy , jeśli chodzi o zmiane opon ma na myśli autka a nie sprzęt rolniczy. Ze względów wiadomych. Quote
Vademecum Posted December 6, 2016 Report Posted December 6, 2016 ja to mawet w moim LT nie zmieniam na zimowe z uwagi na bide, ale nim poganiam z 3 tony kuku kilka razy w tygodniu, a zime w małopolsce mamy bogatą i nawet dziś zrobiłem fotki , zimie może później wrzuce, ale jeszcze musze przytargać moje LT z lasu na lince za 1614 bo niepojedzie po śniegu. I załadować kuku na jutro rano, ech robota to głupota.... Quote
Tuzon Posted December 7, 2016 Author Report Posted December 7, 2016 A ostatnio rozmawiałem z goście, zajmującym się handlem oponami i twierdzi, że dobre całoroczne, są lepsze od lipnych letnich/zimówek. Znalazłem też gdzieś testy takich opon na http://www.testyopon.pl/aktualnosci/opony-caloroczneto nie ma tragedii muszę powiedzieć. Wiem, że opony całoroczne, to tak jak chodzenie w jednych butach przez cały rok - ale umówmy się, nie jest to niemożliwe Quote
Magro Posted December 7, 2016 Report Posted December 7, 2016 W samochodzie zmieniam, ale w maszynach rolniczych nie. Quote
Vademecum Posted December 7, 2016 Report Posted December 7, 2016 Kolego Tuzon, przeanalizuj o co chodzi w oponach zimowych i letnich a odpowiedź poznasz. Quote
Ajlar Posted January 12, 2017 Report Posted January 12, 2017 Wiadomo, ze zimowe/letnie sa lepszym wyborem (jak cos jest do wszystkiego, to jest do niczego), ale dochodza jeszcze koszty. Taniej miec caloroczne opony, ale pozostaje pytanie - czy warto kosztem bezpieczenstwa? Jesli chodzi o opony - to duzy wybor jest tutaj: https://oponafelga.pl/szukaj/?typ=ciezarowe- i do tego - darmowa przesylka. Quote
kubusjettaII Posted January 24, 2017 Report Posted January 24, 2017 w samochodach to raczej wszyscy zmieniają, ja przynajmniej nie znam nikogo kto zimą jeździ na letnich... Quote
ali Posted February 3, 2017 Report Posted February 3, 2017 Na letnich zimą to i owszem , ale latem na zimówkach dużo ludzi jeżdzi. Quote
danielo22 Posted February 18, 2017 Report Posted February 18, 2017 lepiej wymieniać opony, zimowe będą zużywały się dużo wolniej, a na typowo letnich będziesz jeździł z właściwymi parametrami.Ja mam komplety na zimę i lato i jestem zadowolony. Quote
maciejo360 Posted February 18, 2017 Report Posted February 18, 2017 Moim zdanie lepiej jeździć na sezonowych oponach, ponieważ co to za opona która w zimę i w lato zachowuje te same właściwości? To tak jakby komuś miałoby być chłodni w lipcu w kurtce zimowej Quote
maciejo360 Posted February 18, 2017 Report Posted February 18, 2017 Moim zdanie lepiej jeździć na sezonowych oponach, ponieważ co to za opona która w zimę i w lato zachowuje te same właściwości? To tak jakby komuś miałoby być chłodno w lipcu w kurtce zimowej Quote
bartek12 Posted February 24, 2017 Report Posted February 24, 2017 Ostatnio jeżdże na całorocznych i jest ok. Quote
notpil Posted February 24, 2017 Report Posted February 24, 2017 Ja wyznaję, że coś co jest "do wszystkiego" zazwyczaj się nie sprawdza. Ma to odniesienie w kwestii opon. A przy maszynach rolniczych nie ma się co oszukiwać opony zazwyczaj są kilku-kilkunastoletnie. Quote
gk21 Posted March 9, 2017 Report Posted March 9, 2017 w weekend myślę, żeby zmienić już opony na letnie, i nie wiem czy wstrzymać się jeszcze z 2 tygodnie, bo zimówki mam praktycznie do wyrzucenia,jak sprawdzam pogodę to mrozy już raczej nie wrócą Quote
Vademecum Posted March 9, 2017 Report Posted March 9, 2017 Jak masz do wyrzucenia to na co czekasz ? Quote
ali Posted March 9, 2017 Report Posted March 9, 2017 Co do opon to różnie praktykowałem, letnie na zimę się nie nadają , a na zimówkach latem da się jeżdzić, trochę piszczą i lekko nosi auto na boki na łukach - przy spokojnej jeżdzie da się. Na razie w jednym aucie są wielosezony nokiana i poza głośnością nie mam zastrzeżeń. Na pewno nie polecam starych używek jakichkolwiek bo dobry bieżnik to nie wszystko, zresztą opony to temat rzeka. Quote
Vademecum Posted March 9, 2017 Report Posted March 9, 2017 Ja kupuje tylko używki do 5 lat. Choć ostatnio zeszlifowują datę produkcji. Quote
ali Posted March 10, 2017 Report Posted March 10, 2017 Ostatnio sprzedałem letnie fuldy 6,5mm bieżnika , jak na 10ki wyglądały nieżle, niestety po deszczu porażka. Quote
Vademecum Posted March 10, 2017 Report Posted March 10, 2017 Też się w takie wpakowałem, na sucho w miarę a po deszczu jak na śniegu. Zamieniłem na inne. Quote
Misiek1994 Posted March 10, 2017 Report Posted March 10, 2017 Ja kupiłem sobie całoroczne, ze względu wyjazdów do Holandii. Tam owszem zdały egzamin, zimy lekkie, lato gorące. Jeździło się ok. Tutaj u nas w Polsce niestety w tą zime troche ślizgały się Quote
Recommended Posts