Skocz do zawartości

Zdjęcie

Opony zimowe czy całoroczne

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
46 odpowiedzi w tym temacie

#1 Tuzon

Tuzon

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 292 postów

Napisano 06 grudzień 2016 - 10:08

Kiedyś jeździło się na całorocznych. Opony zimowe weszły do ogólnego obiegu od nie wiem - może 15-20 lat. Na jakim ogumieniu jeździcie w swoich autach? Całoroczny, czy zmieniacie na lato/zima?

• 0

#2 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 06 grudzień 2016 - 10:29

stety jest różnica i cza zmieniać. Są kraje gdzie zmiana jest obowiązkowa. Całoroczne nie będą miały dobrych patametrów ani w lecie ani w zimie.
  • 3

#3 DuzyGrzegorz

DuzyGrzegorz

V.I.P

• Użytkownik
  • 3601 postów

Napisano 06 grudzień 2016 - 10:44

Jest to forum rolnicze więc domyślam się że chodzi o traktory, przyczepy, rozrzutniki itp. Ja nie zmieniam opon i jeżdżę cały rok na tych samych oponach. Koszt wymiany opon w traktorze czy przyczepie jest zbyt duży w stosunku do korzyści. Ponadto opony dożywają swoich dni raczej z powodu starości niż zużycia, więc przy np. traktorze starzałoby się osiem opon zamiast czterech. Pozdrawiam Forumowiczów!

• 0

#4 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 06 grudzień 2016 - 12:18

Ja zmieniam w samochodzie na zimowe , zgadzam się z kolegą vademecum
A w maszynach rolniczych nie zmieniam, aż tak bogaty nie jestem
  • 0
Moja siła robocza c355 i mtz80

#5 adam1208

adam1208

Rolnik z Mazowsza

• Użytkownik
  • 1079 postów

Napisano 06 grudzień 2016 - 13:59

W samochodzie zmieniam, a w maszynach to raczej nikt nie zmienia, bynajmniej ja nikogo takiego nie znam. Niektórzy jedynie łańcuchy zakładają np. do odsniezania.

• 0

#6 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 06 grudzień 2016 - 19:12

ech, forum rolnicze ale prawie każdy , jeśli chodzi o zmiane opon ma na myśli autka a nie sprzęt rolniczy. Ze względów wiadomych.
  • 0

#7 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 06 grudzień 2016 - 19:18

ja to mawet w moim LT nie zmieniam na zimowe z uwagi na bide, ale nim poganiam z 3 tony kuku kilka razy w tygodniu, a zime w małopolsce mamy bogatą i nawet dziś zrobiłem fotki , zimie :) może później wrzuce, ale jeszcze musze przytargać moje LT z lasu na lince za 1614 bo niepojedzie po śniegu. I załadować kuku na jutro rano, ech robota to głupota....
  • 0

#8 Tuzon

Tuzon

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 292 postów

Napisano 07 grudzień 2016 - 10:06

A ostatnio rozmawiałem z goście, zajmującym się handlem oponami i twierdzi, że dobre całoroczne, są lepsze od lipnych letnich/zimówek. Znalazłem też gdzieś testy takich opon na http://www.testyopon...pony-caloroczneto nie ma tragedii muszę powiedzieć.

Wiem, że opony całoroczne, to tak jak chodzenie w jednych butach przez cały rok - ale umówmy się, nie jest to niemożliwe :)

• 0

#9 Magro

Magro

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 26 postów

Napisano 07 grudzień 2016 - 14:46

W samochodzie zmieniam, ale w maszynach rolniczych nie.

• 0

#10 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 07 grudzień 2016 - 17:23

Kolego Tuzon, przeanalizuj o co chodzi w oponach zimowych i letnich a odpowiedź poznasz.
  • 0

#11 Ajlar

Ajlar

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 4 postów

Napisano 12 styczeń 2017 - 20:35

Wiadomo, ze zimowe/letnie sa lepszym wyborem (jak cos jest do wszystkiego, to jest do niczego), ale dochodza jeszcze koszty. Taniej miec caloroczne opony, ale pozostaje pytanie - czy warto kosztem bezpieczenstwa? Jesli chodzi o opony - to duzy wybor jest tutaj: https://oponafelga.p.../?typ=ciezarowe- i do tego - darmowa przesylka.

• 0

#12 kubusjettaII

kubusjettaII

moderator forum

• Super Moderator
  • 1627 postów

Napisano 24 styczeń 2017 - 11:44

w samochodach to raczej wszyscy zmieniają, ja przynajmniej nie znam nikogo kto zimą jeździ na letnich...

• 0

...albo mądrze, albo wcale...

#13 ali

ali

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 730 postów

Napisano 03 luty 2017 - 10:31

Na letnich zimą to i owszem , ale latem na zimówkach dużo ludzi jeżdzi. 

• 0

#14 danielo22

danielo22

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 31 postów

Napisano 18 luty 2017 - 10:13

lepiej wymieniać opony, zimowe będą zużywały się dużo wolniej, a na typowo letnich będziesz jeździł z właściwymi parametrami.

Ja mam komplety na zimę i lato i jestem zadowolony.

• 0

#15 maciejo360

maciejo360

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 34 postów

Napisano 18 luty 2017 - 13:09

Moim zdanie lepiej jeździć na sezonowych oponach, ponieważ co to za opona która w zimę i w lato zachowuje te same właściwości? To tak jakby komuś miałoby być chłodni w lipcu w kurtce zimowej :D
  • 0

#16 maciejo360

maciejo360

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 34 postów

Napisano 18 luty 2017 - 13:10

Moim zdanie lepiej jeździć na sezonowych oponach, ponieważ co to za opona która w zimę i w lato zachowuje te same właściwości? To tak jakby komuś miałoby być chłodno w lipcu w kurtce zimowej :D
  • 0

#17 bartek12

bartek12

Bywalec

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 134 postów

Napisano 24 luty 2017 - 12:35

Ostatnio jeżdże na całorocznych i jest ok. 

• 0

#18 notpil

notpil

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 48 postów

Napisano 24 luty 2017 - 14:17

Ja wyznaję, że coś co jest "do wszystkiego" zazwyczaj się nie sprawdza. Ma to odniesienie w kwestii opon. A przy maszynach rolniczych nie ma się co oszukiwać opony zazwyczaj są kilku-kilkunastoletnie.

• 0

#19 gk21

gk21

Bywalec

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 113 postów

Napisano 09 marzec 2017 - 16:56

w weekend myślę, żeby zmienić już opony na letnie, i nie wiem czy wstrzymać się jeszcze z 2 tygodnie, bo zimówki mam praktycznie do wyrzucenia,

jak sprawdzam pogodę to mrozy już raczej nie wrócą

• 0

#20 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 09 marzec 2017 - 19:07

Jak masz do wyrzucenia to na co czekasz ?
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych