Karols Posted December 8, 2016 Report Posted December 8, 2016 Witam , mam pewien dylemat bo zmieniam srutownik a hoduje opasy. Slyszalem od osob 3 ze dla opasow jednak jest lepsze ziarno zgniecione nie zmielone na mialko, wiec chcialbym sie porodzic was . Co radzicie kupic i jakiej firmy? I ktore urzadzenie sami uzywacie . Quote
Vademecum Posted December 8, 2016 Report Posted December 8, 2016 Gniotownik sipmy używam z 3 walcami , możliwość rozdrabniania kukurydzy. Gniotownik jest lepszy chyba dla wszystkich zwierząt, mało mąki i lepiej uszkodzone ziarna skrobi. Ponadto możliwość regulacji 0,2 dla świń i 0,4 dla bydła. Mniej prądu i większa wydajność.Na nie korzyść cena , bo gniotownik jest 3a nawet 4 razy droższy od śrutownika. Są używki na olx i alegro ale porządny remont to nawet 5 tysi. Lepiej kupić nowy ale jeśli sipmy to największy bo te mniejsze g.warte.... Quote
komarwojnicz10 Posted December 8, 2016 Report Posted December 8, 2016 Kolego podstawowa sprawa; ziarniak zgnieciony-jego struktura jest naruszona w całości.Taka śruta gdy dostanie sie do przewodu pokarmowego szybciej jest(namoczona),lepiej trawiona.- i sporo więcej wykorzystana.Pomimo iż u przeżuwaczy trwa to dłużej z racji żołądka wielokomorowego,śruta czyli zboże pomielane,porąbane ziarniaki a właściwie ich kawałki gdzie struktura jest nienaruszona nim będą przyswojone ...to znajdą się w jelicie grubym.Zauważ proste doświadczenie w odchodach podając śrutę i płątki.wnioski same się nasuwają . Quote
DuzyGrzegorz Posted December 12, 2016 Report Posted December 12, 2016 To co napisał Kolega wyżej jest regułą, a każda reguła ma wyjątki. Wyjątkiem jest kukurydza która znacznie gorzej jest przyswajana gnieciona niż mielona, i to zarówno suszona jak i kiszona.To doświadczenie jest zbyt proste aby dało miarodajny wynik. Bez badania chemicznego składu się tu nie obejdzie.Pozdrawiam Forumowiczów! mora 1 Quote
maryjanekmaryjanek Posted January 22, 2017 Report Posted January 22, 2017 Też już od dawna używam zgniatacza i mogę śmiało powiedzieć, że lepszy jest od śrutownika.pogniecione ziarna są łatwiej trawione przez moje zwierzątka.A z tą kukurydzą to nie wiedziałem, że tak jest jak napisał DuzyGrzegorz.Ja w całości z kukurydzy robie tylko kiszonkę. Quote
Recommended Posts