Jump to content

Recommended Posts

• 4 weeks later...
Posted

Żeby wziąć leasing, nie trzeba mieć działalności i być podatnikiem VAT, można bez problemu dostać leasing na zwykłą osobę fizyczną. Fakt jest taki, że po prostu ciągnik kupuje się za normalne pieniądze a raczej nie kupuje tylko użytkuje. Jakby na to nie patrzeć leasing to bardzo opłacalna sprawa nawet dla zwykłej osoby, która nie odprowadza vatu tylko jest np. na ryczałcie. Fakt jest taki, że uzytkujemy nowy ciągnik na okres umowy leasingowej np. 5 lat po 5 latach albo go sobie wykupimy, albo nie (nie jest to przymusowe) i po tych 5 latach mozna wziac kolejny ciągnik. Wszystko jest bardzo fajne ale jest jedno "ALE" trzeba mieć mocne obroty i rentowność gospodarstwa, żeby pozwolić sobie na takie leasing, bo na dobrą sprawę płacimy niby "rate" jak na kredyt, ale maszyna nigdy nie będzie nasza w 100%.

Po więcej informacji zapraszam na PrywatnąWiadomość :) 

Posted

Nie wiem czy leasing ciagnika jest na podobnych warunkach jak samochodu ale jezeli tak to jesli nie jestes na vat i nie mozesz wrzucic leasingu w koszty to jest on nieoplacalny.

Mialem stycznosc z leasingiem samochodow i moje zdanie jest takie, ze jest on drogi a na koniec umowy wycena samochodu jest tak wysoka, ze nie oplaca sie go odkupowac.

Przy samochodach na koniec umowy kazda rysa jest liczona jako uszkodzenie i nigdy nie bylo tak aby nawet za najlepiej utrzymany samochod nie trzeba bylo doplacac kilka tys.

Posted

Osobiście uważam, że dla zwykłego szarego gospodarza bardziej opłacalne jest finansowanie fabryczne, które oferują firmy handlowe lub po prostu kredyt. Leasing jest dobrą sprawą dla osoby, która ma duże obroty nie wspominając oczywiście o tym nieszczęsnym VAT, który można sobie wrzucić w koszta i automatycznie staje się to opłacalne. Jeżeli nie jest się podatnikiem VAT. to leasing staje się opłacalny w momencie dużych dochodów gdzie np. ciągnik czy auto na siebie zarabia. Wtedy można okres umowy leasingowej rozłożyć dłużej tak by końcowa cena wykupu była wyższa, ale oczywiście wykup nie jest przymusowy tym samym mamy nowy sprzęt, który daje gwarancję bezawaryjności i generuje nam zyski. 

Posted

A czy nie lepiej byłoby dowiedzieć się wszystkich szczegółów związanych z finansowanie i kredytowaniem ciągnika już bezpośrednio u dielera? Wiadomo, że nikt z perspektywy forum nie stwierdzi co jest bardziej opłacane bo to indywidualna kwestia a warunki finansowania często się zmieniają, tym bardziej po nowym roku.

• 7 months later...
Posted

A czy nie lepiej byłoby dowiedzieć się wszystkich szczegółów związanych z finansowanie i kredytowaniem ciągnika już bezpośrednio u dielera? Wiadomo, że nikt z perspektywy forum nie stwierdzi co jest bardziej opłacane bo to indywidualna kwestia a warunki finansowania często się zmieniają, tym bardziej po nowym roku.

To jest prawda, warunki leasingowe zmieniają się bardzo często, ale największe firmy zwykle mają bardzo atrakcyjne warunki na leasng maszyn rolniczych. Ja sam niejednokrotnie korzystałem (albo znam osoby które korzystały) z takiego leasingu w PKO leasing i wszyscy są zadowoleni i z warunków i z posiadanych pojazdów.

Posted

Zdecydowanie jeżeli chcesz wziąć coś na leasing to w jakiejś większej firmie. Nawet nawiązując do tego co pisał Vrataski, cena jest bardzo dobra a i sprzęt znając jakość PKO będzie w dobrym stanie.

• 11 months later...
Posted

Wzięcie maszyn w leasing jest często o wiele bardziej korzystne od wzięcia pożyczki. Mam sprawdzonego doradcę z Aliora, który mnie przez wszystko przeprowadził. Jeśli potrzebujesz informacji wal jak w dym. Zostawiam namiary. Patryk Urban 663299035

• 4 months later...