Jump to content

Recommended Posts

• 1 month later...
Posted

zobaczymy jak będzie, ale od myśliwych słyszałem , że rolnik nic nie dostanie bo będzie dłuższa droga, komisja z gminy i starostwa.

Jak ktoś poniósł straty związane z dziką zwierzyną to dlaczego ma odpuszczać? Fakt, jak piszą na http://prawo.gazetaprawna.pl/artykuly/945616,prawo-lowieckie-zmiany-w-szacowaniu-i-wyplatach-odszkodowan-za-szkody.htmlzaszły pewne zmiany - ale w skrajnych przypadkach pozostają przecież sądy.

Wielu adwokatów zajmuje się odszkodowaniami z tytułu szkód w ten sposób powstałych:

http://lachowicz-kapelski.pl/uslugi/prawo-lowieckie/

https://www.adwokat-tomanek.pl/klienci-indywidualni/odszkodowania/

W każdym większym mieście można znaleźć takiego kogoś.

Posted

Jak Ci Kolego zniszczy uprawę świnia sąsiada to sam musisz wycenić szkodę, a jak świnia Państwowa to Państwo dba o Ciebie i samo wycenia szkodę. Za szkodę wyrządzoną przez zwierzę odpowiada właściciel i to on jest zobowiązany do jej naprawienia. Jest powszechne wiadome i oczywiste Kolego Vademecum, że najlepiej szkodę potrafi oszacować ten kto jest zobowiązany do jej naprawienia, czyli w tym przypadku Państwo. Ponadto poszkodowany jest nie tylko zwolniony z obowiązku oszacowania szkody lecz nawet takie oszacowanie przez osobę poszkodowaną przez zwierzęta Państwowe jest zabronione.

Bardzo dobry pomysł ma Kolega Tuzon aby taką sprawę skierować do sądu i wynająć adwokata. Przecież sądy działają na podstawie i w granicach prawa. Prawo mówi że wycenia komisja zobowiązanego do naprawy szkody czyli sąd jest związany wyceną komisji. To po co iść do sądu i wynajmować adwokata? Otóż jeżeli Kolego uważasz że odszkodowanie jest zbyt wysokie to masz okazję aby odszkodowaniem podzielić się z sądem (wpis sądowy), Państwem (koszty udziału w procesie i zastępstwa procesowego) i adwokatem (wynagrodzenie adwokackie). Sam nie masz prawa wycenić szkody więc nie masz prawa do zakwestionowania wysokości odszkodowania nawet wtedy gdy uważasz że jest ono zbyt wysokie.

P.s.

Wiem że mój post należałoby raczej umieścić w dziale "humor". Umieściłem go jednak tutaj bo to rzeczywistość, sarkastycznie przekazana rzeczywistość ....

Posted

I to prawo powinno się zmienić , nie to że zwierzęta żerują na naszych polach to jeszcze dostajemy śmieszne odszkodowania ,

w tym pięknym kraju mamy prawo do ..... . ale może się to kiedyś zmieni i na to liczę.

Posted

Niestety tak to u nas wygląda... A nawet jeśli odzyskamy pieniądze za szkodę będzie to ile 20-30% ?   Jedyne co możemy zrobić to starać się zabezpieczać swoje uprawy. Tak czy tak koszty musimy ponieść.. albo zapłacimy za zabezpieczenie, albo stracimy na uprawach. Podobno dobrze działają armatki hukowe, ale problem pewnie będzie z okolicznymi mieszkańcami, którzy mieszkają nieopodal pola. Chociaż jest to legalne i na dobrą sprawę nie mamy się czym przejmować. Pastuchy też się sprawdzają sam mam wielu znajomych, którzy są z nich zadowoleni. Jak wiadomo dziki mają świetny węch - słyszałem, że niektórzy rozsypują na miedzy np. proszek do prania. Reasumując sami musimy działać bo na pieniądze niestety nie ma co liczyć. Warto żyć dobrze z myśliwymi - dać znać jak się sieje, aby ustalić jakieś dyżury, aby zwierz nie podchodził, ale to w zależności jakie koło łowieckie na naszym terenie funkcjonuje..

Posted

Dobry adwokat zna prawo. Bardzo dobry adwokat zna sędziego! Warto zawsze poczekać z wzięciem bardzo dobrego adwokata do wyznaczenia sędziego (dla pewności) i wtedy wziąć bardzo dobrego adwokata lub najpierw do napisania pozwu/wniosku/skargi wziąć dobrego adwokata i po wyznaczeniu sędziego zmienić na bardzo dobrego adwokata. Pozdrawiam!

P.s.

Coś niecoś wiem na temat wymiaru niesprawiedliwości Apelacji Szczecińskiej.

Posted
Logika w 10 i podtekst oczywisty naszego wymiaru sprawiedliwości. Niestety, prawdopodobieństwo że i sędzia i adwokat są łowczymi w tym kole łowieckim jest bardzo wysokie a napewno mają tam kumpli po fachu. Och temat na kabaret !
Posted

W mniejszych miejscowościach to towarzystwo wzajemnej adoracji. Dobór sędziów jest na podstawie predyspozycji genetycznych. Znam Sąd Okręgowy który jest w istocie "sądem rodzinnym". W tym Sądzie bardzo dobry adwokat jest przyjacielem rodziny, więc wystarczy że zna jednego sędziego. Można go spokojnie wynająć przed wyznaczeniem sędziego do sprawy.

Znam Sąd w którym żona łowczego osądza sprawy dotyczące odszkodowań łowieckich. Oczywiście sprawy są przydzielane sędziom losowo i to zupełny przypadek że wszystkie sprawy łowieckie trafiają do tej sędziny i proszę nie dopatrywać żadnych podtekstów! Napisałbym coś o Krakowie, ale napiszę tylko że nie doradzaj Kolego Vademecum aby po poradę iść do notariusza. Pozdrawiam!

• 2 years later...
  • 6 months later...
Posted

Albo masz kontakty, albo szukasz dobrego prawnika. Ja się nad takim zastanawiam i chyba znalazłem https://kancelaria-galazka.pl/. Jest to kancelaria adwokacka z Lublina, która specjalizuje się w różnych gałęziach prawa, dzięki czemu jest możliwość indywidualnego podejścia do klienta oraz jego przypadku. 

• 3 months later...
Posted

dzień dobry, gdzie powinienem zgłosić szkode po dzikach?? to obowiązek kół żeby je wystrzelić jak jest za dużo, czy to oni mi zapłaca za szkody??

W tej sprawie niezawodna jest nasza kancelaria! Specjalizujemy się w szkodach wyrządzanych przez dziką zwierzynę. Postaramy się o Twoje odszkodowanie! Zapraszam do kontaktu przez naszą stronę http://www.szkodyrolnicze.com.pl/ lub pod numerem telefonu 668 444 656.

• 3 weeks later...
Posted

Niestety ale były już sytuacje, w których rolnik niczego nie uzyskał. Koła łowieckie wcale tak chętnie nie wypłacają odszkodowań jak się mozna tego spodziewać. Może nie tyle koła łowieckie, co firmy ubezpieczeniowe, z których te koła łowieckie korzystaja. Wiadomo, ze każdy chce stracić tutaj jak najmniej.

W takich sytuacjach warto jest skorzystać z mediacji

https://wertus-windykacja.pl/uslugi/mediacje/

Ze swojej strony polecam skontaktowac się z tą kancelarią, potrafi znaleźć najlepsze rozwiazanie pomiędzy dwie stronami sporu.