Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam!

,,Na mokrych łąkach jak na loterii''. To niestety staje się prawdą.

Jednego roku za mokro innego trawa nie urośnie bo za sucho.

Chyba każdy z nas ma taki problem.

Jak sobie z nim radzicie?

Posted
Na to nie ma sposobu jak masz możliwość zamienienia działek np tam gdzie masz teraz łąkę to przerób na pole i odwrotnie albo czekaj aż będziesz mógł wejść na łąkę a co do suszy to nawozy siej albo z samego rana jak jest rosa lub pod wieczór zawsze zbierzesz pierwsze 2 lub 3 pokosy ale trawy jakościowo idealnej a nie tak jak u mnie trawę pierwszy pokos sprzątam w czerwcu lub lipcu a nawozów nie sieje bo nie wjadę jak jest mokry rok.
Posted

Ja nic nie mam na torfie.

I się ciesze. Bo słyszałem historie że dla faceta tak ugrząs MTZ że musiał wyjść przez dach.I żeby wyciągnąć.To musiał koparką odkopywać. Mam nadzieke że u was czegoś takiego nie było.

Posted
To dlaczego narzekasz? powinieneś cieszyć się jak małe dziecko że masz takie łąki. U nas aż tak nie było ale na ale gościu się zakopał Zetorem 7245 i na 3 ciągniki nie szło go wyciągnąć reszta się zakopywała i wpadliśmy na pomysł żeby zaczepić linę za felgę przedniego koła i opasać drzewo koleś włączył napęd i sam się wyciągnął. A jak pozbieramy trawy nie ważne czy pierwszy czy ostatni pokos to łąka wyglądaj jak by ją pługami zorano.
Posted

Ja nie mam aż takich łąk.Ale jak dwa lata temu prasowaliśmy siano to jak ciukarka z sześdźieśątką wpadła to nie dało się wyciągnąć. Prasa zawisła na podwoziu.To odczepiliśmy ciągnik.Bo inaczej nie dało by się wyciągnąć

Żeby samą sześdźieśatke wyciągnąć kombinowaliśmy godzine. Tak się nie dało wyjechać. A za ten czas to stopka w prasie całe się utopiła. I żeby prase wyciągnąć to musieliśmy wszystko odkopywać.

Posted

Ja nie wiem. Ja sam dużo mam w kostkach.Więc mi starcza.A tymbardziej w belach nie szukam. ( i nie wiem czy ty masz pojęcie że to Podlasie)

chodziło mi o Podlasie w jakim sensie Podlasie?

Posted
I dlatego właśnie powstał wątek "Przedstaw się" i chciałem żeby wszyscy tam się wpisywali i nie było by sytuacji takiej jaka teraz powstała zajrzyj tam a dowiesz się dlaczego pytałem się ciebie o cenę bel w twojej okolicy.
Posted

I dlatego właśnie powstał wątek "Przedstaw się" i chciałem żeby wszyscy tam się wpisywali i nie było by sytuacji takiej jaka teraz powstała zajrzyj tam a dowiesz się dlaczego pytałem się ciebie o cenę bel w twojej okolicy.

Spoko. Wszystko jasne.

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...