Adams Posted December 14, 2011 Report Posted December 14, 2011 Witam! ,,Na mokrych łąkach jak na loterii''. To niestety staje się prawdą.Jednego roku za mokro innego trawa nie urośnie bo za sucho.Chyba każdy z nas ma taki problem. Jak sobie z nim radzicie? Quote
Ojciec Posted December 14, 2011 Report Posted December 14, 2011 Na to nie ma sposobu jak masz możliwość zamienienia działek np tam gdzie masz teraz łąkę to przerób na pole i odwrotnie albo czekaj aż będziesz mógł wejść na łąkę a co do suszy to nawozy siej albo z samego rana jak jest rosa lub pod wieczór zawsze zbierzesz pierwsze 2 lub 3 pokosy ale trawy jakościowo idealnej a nie tak jak u mnie trawę pierwszy pokos sprzątam w czerwcu lub lipcu a nawozów nie sieje bo nie wjadę jak jest mokry rok. Quote
Ojciec Posted December 14, 2011 Report Posted December 14, 2011 masz łąki torfowe? ja mam 3 Ha łąk na lądzie i ok 17 ha na torfach Quote
Adams Posted December 14, 2011 Author Report Posted December 14, 2011 Ja nic nie mam na torfie.I się ciesze. Bo słyszałem historie że dla faceta tak ugrząs MTZ że musiał wyjść przez dach.I żeby wyciągnąć.To musiał koparką odkopywać. Mam nadzieke że u was czegoś takiego nie było. Quote
Ojciec Posted December 14, 2011 Report Posted December 14, 2011 To dlaczego narzekasz? powinieneś cieszyć się jak małe dziecko że masz takie łąki. U nas aż tak nie było ale na ale gościu się zakopał Zetorem 7245 i na 3 ciągniki nie szło go wyciągnąć reszta się zakopywała i wpadliśmy na pomysł żeby zaczepić linę za felgę przedniego koła i opasać drzewo koleś włączył napęd i sam się wyciągnął. A jak pozbieramy trawy nie ważne czy pierwszy czy ostatni pokos to łąka wyglądaj jak by ją pługami zorano. Quote
Adams Posted December 14, 2011 Author Report Posted December 14, 2011 Ja nie mam aż takich łąk.Ale jak dwa lata temu prasowaliśmy siano to jak ciukarka z sześdźieśątką wpadła to nie dało się wyciągnąć. Prasa zawisła na podwoziu.To odczepiliśmy ciągnik.Bo inaczej nie dało by się wyciągnąćŻeby samą sześdźieśatke wyciągnąć kombinowaliśmy godzine. Tak się nie dało wyjechać. A za ten czas to stopka w prasie całe się utopiła. I żeby prase wyciągnąć to musieliśmy wszystko odkopywać. Quote
Ojciec Posted December 14, 2011 Report Posted December 14, 2011 heh to u nas bez 4x4 to nawet nie ma co wjeżdżać na łąkę Quote
Adams Posted December 15, 2011 Author Report Posted December 15, 2011 Wtedy to sianowanie było tylko na dwie sześdzieśątki:cool: Quote
Ojciec Posted December 15, 2011 Report Posted December 15, 2011 u nas to tylko przewracać można takim sprzętem a jak suszej to i zgrabił byś niektórzy zakładają bliźniaki do trzydziestki i grabią . Quote
Adams Posted December 15, 2011 Author Report Posted December 15, 2011 Bo na torfach już tak jest:s Quote
Ojciec Posted December 15, 2011 Report Posted December 15, 2011 dlatego u was to jest super sprawa łąki lądowe i dużo pożywniejsze niż torfowe a tak w ogóle to po ile są u was bele sianokiszonki? Quote
Adams Posted December 15, 2011 Author Report Posted December 15, 2011 Ja nie wiem. Ja sam dużo mam w kostkach.Więc mi starcza.A tymbardziej w belach nie szukam. ( i nie wiem czy ty masz pojęcie że to Podlasie) Quote
Ojciec Posted December 15, 2011 Report Posted December 15, 2011 wiem mam pojęcie a o co ci chodziło z naszym województwem ? Quote
Adams Posted December 17, 2011 Author Report Posted December 17, 2011 wiem mam pojęcie a o co ci chodziło z naszym województwem ? Nie rozumiem tego postu. Quote
Ojciec Posted December 17, 2011 Report Posted December 17, 2011 Ja nie wiem. Ja sam dużo mam w kostkach.Więc mi starcza.A tymbardziej w belach nie szukam. ( i nie wiem czy ty masz pojęcie że to Podlasie) chodziło mi o Podlasie w jakim sensie Podlasie? Quote
Adams Posted December 17, 2011 Author Report Posted December 17, 2011 Nie wiem z kąd ty jesteś.I nie wiem czy Ci coś da cena z Podlasia jeśli jesteś np.z drugiego końca Polski. Quote
Ojciec Posted December 18, 2011 Report Posted December 18, 2011 I dlatego właśnie powstał wątek "Przedstaw się" i chciałem żeby wszyscy tam się wpisywali i nie było by sytuacji takiej jaka teraz powstała zajrzyj tam a dowiesz się dlaczego pytałem się ciebie o cenę bel w twojej okolicy. Quote
Adams Posted December 18, 2011 Author Report Posted December 18, 2011 I dlatego właśnie powstał wątek "Przedstaw się" i chciałem żeby wszyscy tam się wpisywali i nie było by sytuacji takiej jaka teraz powstała zajrzyj tam a dowiesz się dlaczego pytałem się ciebie o cenę bel w twojej okolicy. Spoko. Wszystko jasne. Quote
Adams Posted December 28, 2011 Author Report Posted December 28, 2011 A wracając do tematu zależy od ziemi ja mam łąke 1ha i jedna strona sucha a drugiej nie koszę bo za mokro:-/ Quote
Kaszub Posted January 8, 2012 Report Posted January 8, 2012 Torfy to tragedia jak troche popada . Jak chociaż się prasuje to baloty z torfem wychodzą Quote
Adams Posted January 11, 2012 Author Report Posted January 11, 2012 To nie możesz czegoś z tym zrobić? Quote
Recommended Posts