berserker Posted December 24, 2016 Report Posted December 24, 2016 Jaką nową prasę wybrać odpowiednio do mocy ciągnika MTZ 80 KM, ilość bel rocznie to do 200 - głównie sianokiszonka. Myślę o polskich bo próbowałbym o dofinansowanie a nowe zachodnie to straszne ceny a gospodarstwo nieduże. Która z tych pras lepsza o dobrym zgniocie: Sipma Classic 1210, Metal- Fach Z562 walcowa(raczej bez rotora bo chyba mocy będzie mało) lub łańcuchowa Metal- Fach Z587 czy Ursusa Z543? Quote
Robert ;-) Posted December 24, 2016 Report Posted December 24, 2016 Łańcuchowa dobra prasa lekko się robi , znajomy co naprawia stare prasy mówi że warfama lepsza od sipmy , że lepiej wykonana ja polecam Łańcuchowa aby miała podbijak za podbieraczem słomę można w południe robić i będę nie stają Warfama to teraz Ursus Quote
pablos Posted December 24, 2016 Report Posted December 24, 2016 Do mtz jaką byś nie podpiął to da radę ja mam sipmę classic to mój belarus nawet się nie zająknie jak jest dobre podłoże beluję 60 konnym fartmrackiem i spoko daje radę mam ją od 12 lat w tym roku wymieniłem parę łożysk poza tym ok jeżeli chcesz dobrego zbicia bel bierz z rotorem i na zamkach mechanicznych . Quote
berserker Posted December 24, 2016 Author Report Posted December 24, 2016 Metal - Fach Z562 walcowa jest z rotorem tylko czy do niej mtz nie będzie za słaby? Czy przy długiej trawie i grubym nagrabieniu wałka rotor nie będzie zatykał prasy? Jakimi biegami robisz sianokiszonkę belarusem? Sipma Classic dobrze zbija bele? Nie wiem na którą z tych trzech pras się zdrecydować - sipma, metal czy ursus:( Quote
berserker Posted December 25, 2016 Author Report Posted December 25, 2016 A co powiecie o Feraboli Entry 120? Na tych polskich to tyle złych opinii się naczytałem. O tej prasie z kolei mało jest ale czytałem kilka wypowiedzi że są niby mało awaryjne? Jak z częściami do niej? Quote
Robert ;-) Posted December 25, 2016 Report Posted December 25, 2016 Jeśli to nowy model to raczej opinie będą dobre bo nowe się nie psują, co innego model produkowany kilka lat to już opinii będzie więcej i będą i takie negatywne jak i pozytywne , ja szukał bym prasy z dobrym dostępem do części jak ta sipma czy ten ursus.a propo czym prostsza tym lepsza. Quote
berserker Posted December 25, 2016 Author Report Posted December 25, 2016 Czyli Sipma PS Farma Plus 1211 byłaby OK ? Ma mechaniczną blokadę, szerokie ogumienie, centralne smarowanie w standardzie, cena w roltechu 52 tyś. Jakby brał u jednego dealera prasę, owijarkę, ładowacz czołowy , włókę łąkową to może jakiś rabat spory by naliczyli Jaka dobra owijarka do bel? Quote
berserker Posted December 25, 2016 Author Report Posted December 25, 2016 A jaka różnica sipmy classic 1210 od sipmy farma plus 1211? Pewnie cenowo. Lepiej dobija farma plus? Quote
pablos Posted December 25, 2016 Report Posted December 25, 2016 Na taką ilość bel kupuj najtańszą ja na twoim miejscu zastanowiłbym się nad używką belarki starszego typu są bardzo proste w naprawie koszt też nie jest zbyt wysoki ja swoją kulam ok 600 beel plus ok 200 sąsiadom , jeżeli masz opcję młody rolnik bierz nowe graty . Quote
rafaello3 Posted December 25, 2016 Report Posted December 25, 2016 Dokładnie jeżeli jest opcja bierz nową ,ale nie z rotorem .Rotor może być problemem ,jak trafi się kamień .Ja mam Sipmę farmę 2 i mi działa elegancko .W 2017 będę robił pierwszą siano kiszonkę ,bo do tej pory jedynie słomę i siano .Raz trafiła się słoma z owsa mokra ,ale jak kazali kręcić ,to jechałem .Kilka razy zadusiło mi ciągnik .Sąsiad chciał ładować baloty te owsionki turem o udźwigu 700 kilo i nie ruszył tych balotów .Chwila nie uwagi i okazało się ,że mimo woli powstała kiszona owsionka zamiast słomy :-). Quote
berserker Posted December 26, 2016 Author Report Posted December 26, 2016 Ta farma 2 to jest to samo co farma plus 1211? Właśnie wolałbym ją od classica bo jest mechaniczna blokada i parę rzeczy w standardzie gdzie w classicu nie ma. Rotora to nie wiem czy chciałbym - u mnie wychodzą grube wały często dość mokra ta trawa i długa i nie wiadomo może by kręciło na rotor. Jak tam steruje się owijaniem , podbieraczem i klapą tylną? Ile dałeś za swoją nową jeśli to 1211 jeśli można zapytać? Quote
berserker Posted December 27, 2016 Author Report Posted December 27, 2016 Waham się już tylko między Metal-Fachem Z562 walcową (bez rotoru) a Sipmą Farmą Plus 1211. Wydawałoby się, że walcowa będzie lepiej zbijać sianokiszonkę (słomy nie robię). Jak na moje małe gospodarstwo i ilość bel to też nie chcę wywalać dużej kasy przy obecnej cenie mleka. Czy w MF i tej Sipmie podbierak czysto zbiera trawę? Quote
Recommended Posts