Jump to content

Recommended Posts

Posted
Jaką nową prasę wybrać odpowiednio do mocy ciągnika MTZ 80 KM, ilość bel rocznie to do 200 - głównie sianokiszonka. Myślę o polskich bo próbowałbym o dofinansowanie a nowe zachodnie to straszne ceny a gospodarstwo nieduże. Która z tych pras lepsza o dobrym zgniocie: Sipma Classic 1210, Metal- Fach Z562 walcowa(raczej bez rotora bo chyba mocy będzie mało) lub łańcuchowa Metal- Fach Z587 czy Ursusa Z543?
Posted

Łańcuchowa dobra prasa lekko się robi , znajomy co naprawia stare prasy mówi że warfama lepsza od sipmy , że lepiej wykonana

ja polecam Łańcuchowa aby miała podbijak za podbieraczem słomę można w południe robić i będę nie stają

Warfama to teraz Ursus

Posted

Do   mtz  jaką    byś  nie  podpiął to  da   radę     ja   mam  sipmę   classic  to   mój   belarus  nawet  się  nie  zająknie   jak jest  dobre  podłoże  beluję   60  konnym  fartmrackiem   i  spoko  daje  radę   mam  ją  od  12  lat  w tym  roku  wymieniłem   parę  łożysk poza   tym  ok  jeżeli  chcesz dobrego  zbicia bel  bierz  z rotorem  i  na   zamkach  mechanicznych   .

Posted
Metal - Fach Z562 walcowa jest z rotorem tylko czy do niej mtz nie będzie za słaby? Czy przy długiej trawie i grubym nagrabieniu wałka rotor nie będzie zatykał prasy? Jakimi biegami robisz sianokiszonkę belarusem? Sipma Classic dobrze zbija bele? Nie wiem na którą z tych trzech pras się zdrecydować - sipma, metal czy ursus:(
Posted
A co powiecie o Feraboli Entry 120? Na tych polskich to tyle złych opinii się naczytałem. O tej prasie z kolei mało jest ale czytałem kilka wypowiedzi że są niby mało awaryjne? Jak z częściami do niej?
Posted
Jeśli to nowy model to raczej opinie będą dobre bo nowe się nie psują, co innego model produkowany kilka lat to już opinii będzie więcej i będą i takie negatywne jak i pozytywne , ja szukał bym prasy z dobrym dostępem do części jak ta sipma czy ten ursus.a propo czym prostsza tym lepsza.
Posted

Czyli Sipma  PS Farma Plus 1211 byłaby OK ? Ma mechaniczną blokadę, szerokie ogumienie, centralne smarowanie w standardzie, cena  w roltechu 52 tyś.  Jakby brał u jednego dealera prasę, owijarkę, ładowacz czołowy , włókę łąkową to może jakiś rabat spory by naliczyli :) Jaka dobra owijarka do bel?

Posted

Na  taką   ilość   bel     kupuj    najtańszą  ja  na  twoim  miejscu   zastanowiłbym   się  nad   używką     belarki    starszego   typu   są   bardzo   proste   w   naprawie  koszt  też  nie    jest    zbyt   wysoki    ja   swoją kulam  ok   600  beel  plus  ok   200   sąsiadom  ,  jeżeli  masz  opcję  młody  rolnik  bierz   nowe  graty  .

Posted

Dokładnie jeżeli jest opcja bierz nową ,ale nie z rotorem .Rotor może być problemem ,jak trafi się kamień .Ja mam Sipmę farmę 2 i mi działa elegancko .W 2017 będę robił pierwszą siano kiszonkę ,bo do tej pory jedynie słomę i siano .Raz trafiła się słoma z owsa mokra ,ale jak kazali kręcić ,to jechałem .Kilka razy zadusiło mi ciągnik .Sąsiad chciał ładować baloty te owsionki turem o udźwigu 700 kilo i nie ruszył tych balotów .Chwila nie uwagi i okazało się ,że mimo woli powstała kiszona owsionka zamiast słomy  :-).

Posted
Ta farma 2 to jest to samo co farma plus 1211? Właśnie wolałbym ją od classica bo jest mechaniczna blokada i parę rzeczy w standardzie gdzie w classicu nie ma. Rotora to nie wiem czy chciałbym - u mnie wychodzą grube wały często dość mokra ta trawa i długa i nie wiadomo może by kręciło na rotor. Jak tam steruje się owijaniem , podbieraczem i klapą tylną? Ile dałeś za swoją nową jeśli to 1211 jeśli można zapytać?
Posted

Waham się już tylko między Metal-Fachem Z562 walcową (bez rotoru) a Sipmą Farmą Plus 1211.  Wydawałoby się, że walcowa będzie lepiej zbijać sianokiszonkę (słomy nie robię). Jak na moje małe gospodarstwo i ilość bel to też nie chcę wywalać dużej kasy przy obecnej cenie mleka. Czy w MF i tej Sipmie podbierak czysto zbiera trawę?