Jump to content

Recommended Posts

Posted

Trójki będą w sam raz , gdyby był przedni napęd to można by było rozważyć czwórki ale to ryzykowne 

Ja miałem kiedyś Jumza to do orki z trójkami miałem zrobioną blokadę blokady tylnego mostu , kilka lat tak orałem naprawdę fajny patent .

Posted

Moim zdaniem wybierz, o ile jesteś przy "UNII", 3*35 (U 013/1 (0,35)) lub (3+1) (U 013/1). Na każdy 1 metr szerokości roboczej przy orce z prędkością zlecaną dla tego pługa (6,5 km/h) na glebie średnio zwięzłej na głębokość 28 cm potrzebujesz ok. 55 kM. Zwiększenie prędkości dla tego pługa powyżej 8 km/h powoduje gwałtowny wzrost zapotrzebowania na moc. Przy mniejszych głębokościach (np. orka siewna zapotrzebowanie na moc będzie odpowiednio mniejsze. Chyba układ (3+1) (U 013/1) będzie lepszy. Dla głębokiej orki zimowej raczej nie powinno się przekraczać 5 km/h. Ktoś już się wypowiadał o zasadach agregatowania pługa więc poszukaj i przeczytaj to będziesz wiedział dlaczego przy głębszej orce koła się ślizgają i co zrobić aby się nie ślizgały. Pozdrowienia na cały następny rok! Żeby był lepszy od wszystkich poprzednich, ale gorszy od tego co po nim nastąpi!