bizonsuperzo56 Posted December 26, 2016 Report Posted December 26, 2016 witam wszystkich posiadaczy jumza jaki byście mi do niego doradzili pług 4 czy 3 skibowy osobiście przymierzam się do 3 skibowego ale chce zobaczyć wsze opinie jak wiadomo jumz ma 65km Quote
Robert ;-) Posted December 26, 2016 Report Posted December 26, 2016 Na piachu to i 4 pewnie by pociągnął, wybór pługa zależy od ziemi jaką się ma.A te 3jki jakiej szerokości 35-40cm na korpus? Quote
bizonsuperzo56 Posted December 26, 2016 Author Report Posted December 26, 2016 Mysle o standardowym plugu unia 3x35 Quote
adam1208 Posted December 26, 2016 Report Posted December 26, 2016 i taki będzie najlepszy, będzie miał lekko na cięższych ziemiach. Robert ;-) 1 Quote
Dobromil Posted December 31, 2016 Report Posted December 31, 2016 Trójki będą w sam raz , gdyby był przedni napęd to można by było rozważyć czwórki ale to ryzykowne Ja miałem kiedyś Jumza to do orki z trójkami miałem zrobioną blokadę blokady tylnego mostu , kilka lat tak orałem naprawdę fajny patent . Quote
DuzyGrzegorz Posted December 31, 2016 Report Posted December 31, 2016 Moim zdaniem wybierz, o ile jesteś przy "UNII", 3*35 (U 013/1 (0,35)) lub (3+1) (U 013/1). Na każdy 1 metr szerokości roboczej przy orce z prędkością zlecaną dla tego pługa (6,5 km/h) na glebie średnio zwięzłej na głębokość 28 cm potrzebujesz ok. 55 kM. Zwiększenie prędkości dla tego pługa powyżej 8 km/h powoduje gwałtowny wzrost zapotrzebowania na moc. Przy mniejszych głębokościach (np. orka siewna zapotrzebowanie na moc będzie odpowiednio mniejsze. Chyba układ (3+1) (U 013/1) będzie lepszy. Dla głębokiej orki zimowej raczej nie powinno się przekraczać 5 km/h. Ktoś już się wypowiadał o zasadach agregatowania pługa więc poszukaj i przeczytaj to będziesz wiedział dlaczego przy głębszej orce koła się ślizgają i co zrobić aby się nie ślizgały. Pozdrowienia na cały następny rok! Żeby był lepszy od wszystkich poprzednich, ale gorszy od tego co po nim nastąpi! Robert ;-) and henryk 2 Quote
Recommended Posts