Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam.

Mam pytanie, może ktoś z Was mi będzie w stanie podpowiedzieć coś?

Nie jestem rolnikiem tylko przynajmniej od 30 lat mieszczuchem, niemniej udało mi się kupić )w ostatnich dniach gdy było to jeszcze możliwe) kawałek ziemi rolnej (8 tyś m2) - taki długi pasek około 300 metrów na 25. Mieszkam 30 km od tej działki ale zastanawiam się czy nie dało by się jej wykorzystać do jakiejś nietypowej działalności rolniczej ?
Na razie wykombinowałem hodowlę dżdżownic pod biohumus (ale działka goła bez nawet szopy czy czegokolwiek) ale może znacie Państwo inne rozwiązania ?

pozdrawiam

Czerkies

Posted

myślałem nad niedużą szklarnią osadzoną częściowo w ziemi dla lepszej izolacji, czyli wkopaną około na metr, z produkcją biohumusu w skrzyniach, produkcją jakąś ciekawą mało wymagającą roślinną i może grzyby jakieś w zacienieniu lub ziemiance. To powinno dać się zautomatyzować albo i bez automatyzacji (wizyta raz w tygodniu lub dwa) działać ?

pozdrawiam

Posted

no to zostają ule i pszczoły, w tym można poradzić sobie raz czy dwa w tygodniu, tyle tylko że strach o krowy na sąsiednich polach. drzewka owocowe posadziłem to sarny i łosie zeżarły :)

Posted

z ogrodzeniem to trochę problem, długość działki to 300 metrów i szerokość 25 więc nawet część jakby grodzić to kosztownie wychodzi. Planowałem latem kołki 2,5 metrowe postawić i siatkę leśną ale w końcu czasu zabrakło zająć się tematem. w tym roku na pewno chociaż część ogrodzę. kołkownica, kołki i maść na pęcherze :)

Posted

Witam.

Moja propozycja to drzewka owocowe, lecz ,,kokosów" na tym nie zbijesz i jest to raczej typowe rozwiązanie. Gdybyś mieszkał bliżej, to na pewno byłoby więcej możliwości.

30 km od działki to jest kawałek drogi, więc raczej pasowałoby znaleźć taką działalność której nie trzeba często doglądać.

Słyszałem o możliwości hodowli konopi przemysłowej, która jest wykorzystywana do celów przemysłowych jak i nawet budowlanych, wszystko jest bardzo ekologiczne i jak najbardziej legalne, trzeba tylko zadbać o odpowiednie pozwolenia i oczywiście znaleźć odbiorcę. 

Pamiętaj o zabezpieczeniu działki siatką ochronną, żeby zwierzęta, ewentualnie obce osoby nie niszczyli plonów.

Pozdrawiam.

• 4 months later...
Posted

Ogrodziłem około 1500m2 terenu z drzewkami, od razu przestały przychodzić sarny i zające też nie przyłażą bo na dole jest gęsta (1,8m wysokości) na balach drewnianych zasmołowanych.

Wszystko rośnie jak na drożdzach. 

• 4 months later...