czerkies Posted January 8, 2017 Report Posted January 8, 2017 Witam.Mam pytanie, może ktoś z Was mi będzie w stanie podpowiedzieć coś?Nie jestem rolnikiem tylko przynajmniej od 30 lat mieszczuchem, niemniej udało mi się kupić )w ostatnich dniach gdy było to jeszcze możliwe) kawałek ziemi rolnej (8 tyś m2) - taki długi pasek około 300 metrów na 25. Mieszkam 30 km od tej działki ale zastanawiam się czy nie dało by się jej wykorzystać do jakiejś nietypowej działalności rolniczej ?Na razie wykombinowałem hodowlę dżdżownic pod biohumus (ale działka goła bez nawet szopy czy czegokolwiek) ale może znacie Państwo inne rozwiązania ?pozdrawiamCzerkies Quote
Vademecum Posted January 8, 2017 Report Posted January 8, 2017 Uff, to może wybuduj, zamieszkaj, zadziałaj. Na 30 km. to nie wskurasz wiele Quote
czerkies Posted January 8, 2017 Author Report Posted January 8, 2017 właśnie bardzo chcę wybudować coś może w technologii słomoglinianej jak kiedyś ale na razie nie stać mnie. w tym roku pewnie tylko betonowo murowana ziemianka. Quote
Vademecum Posted January 8, 2017 Report Posted January 8, 2017 odpuść sobie technologie brzmiącą jak kosmiczna, drogo i nietrwale. Ale piwnica, fundament pod budynek to dobry pomysł. czerkies 1 Quote
czerkies Posted January 9, 2017 Author Report Posted January 9, 2017 myślałem nad niedużą szklarnią osadzoną częściowo w ziemi dla lepszej izolacji, czyli wkopaną około na metr, z produkcją biohumusu w skrzyniach, produkcją jakąś ciekawą mało wymagającą roślinną i może grzyby jakieś w zacienieniu lub ziemiance. To powinno dać się zautomatyzować albo i bez automatyzacji (wizyta raz w tygodniu lub dwa) działać ? pozdrawiam Quote
Vademecum Posted January 9, 2017 Report Posted January 9, 2017 Nic nie zdziałasz raz w tygodniu, stracisz Quote
czerkies Posted January 10, 2017 Author Report Posted January 10, 2017 no to zostają ule i pszczoły, w tym można poradzić sobie raz czy dwa w tygodniu, tyle tylko że strach o krowy na sąsiednich polach. drzewka owocowe posadziłem to sarny i łosie zeżarły Quote
Vademecum Posted January 10, 2017 Report Posted January 10, 2017 kolego zacznij od ogrodzenia, a drzewka itak cza chronić przed zwierzętami dzikimi Quote
czerkies Posted January 10, 2017 Author Report Posted January 10, 2017 z ogrodzeniem to trochę problem, długość działki to 300 metrów i szerokość 25 więc nawet część jakby grodzić to kosztownie wychodzi. Planowałem latem kołki 2,5 metrowe postawić i siatkę leśną ale w końcu czasu zabrakło zająć się tematem. w tym roku na pewno chociaż część ogrodzę. kołkownica, kołki i maść na pęcherze Quote
Vademecum Posted January 10, 2017 Report Posted January 10, 2017 Tylko zastosuj gęstą siatkę, pionowy drut co 15 cm bo te co 30 cm to wszystko przez to przechodzi czerkies 1 Quote
danielo22 Posted January 10, 2017 Report Posted January 10, 2017 Witam.Moja propozycja to drzewka owocowe, lecz ,,kokosów" na tym nie zbijesz i jest to raczej typowe rozwiązanie. Gdybyś mieszkał bliżej, to na pewno byłoby więcej możliwości.30 km od działki to jest kawałek drogi, więc raczej pasowałoby znaleźć taką działalność której nie trzeba często doglądać.Słyszałem o możliwości hodowli konopi przemysłowej, która jest wykorzystywana do celów przemysłowych jak i nawet budowlanych, wszystko jest bardzo ekologiczne i jak najbardziej legalne, trzeba tylko zadbać o odpowiednie pozwolenia i oczywiście znaleźć odbiorcę. Pamiętaj o zabezpieczeniu działki siatką ochronną, żeby zwierzęta, ewentualnie obce osoby nie niszczyli plonów.Pozdrawiam. czerkies 1 Quote
czerkies Posted May 30, 2017 Author Report Posted May 30, 2017 Ogrodziłem około 1500m2 terenu z drzewkami, od razu przestały przychodzić sarny i zające też nie przyłażą bo na dole jest gęsta (1,8m wysokości) na balach drewnianych zasmołowanych.Wszystko rośnie jak na drożdzach. Quote
andrzejwolski Posted October 13, 2017 Report Posted October 13, 2017 A owoce? np. Truskawki, maliny? Na małych działkach można tego trochę wyhodować, lokalna sprzedaż , nie? Jak u nas w owoce-truskawek.eu. Quote
Recommended Posts