Jump to content

Recommended Posts

Posted

Chcesz Kolego wydać pieniądze naciągaczom czy chcesz mieć dokument wymagany przy kontroli i uniknąć kar wynikających z jego braku? Jak rozumiem chodzi o ten pierwszy powód. Dowiedz się w ODR. Oni przeważnie naganiają na takie kursy.

Przeczytaj wątek - http://www.rolnik-forum.pl/topic/3409-rejestracja-kombajnu/

W poście #6, #8 i #10 szczegółowo wyjaśniłem tę kwestię. Pozdrawiam Forumowiczów!

Posted
szukasz w moich stronach, też jak czegoś szukam to w tych trzech województwach, wracając do tematu to z 2 lata temu Wojewódzki ODR karniowice w małopolsce organizował taki kurs i naganiali :) cza u nich pytać, pewnie jak zbiorą odpowiednią ilość chętnych to zorganizują.
Posted

Jeżeli taki kurs jest prowadzony przez doświadczonego kombajnistę to zawsze warto posłuchać co ma do powiedzenia. Jednak te kursy zazwyczaj są prowadzone przez osoby które mniej wiedzą niż słuchacze kursu, na dodatek są ograniczone do 2-3 godzin więc to tylko wyłudzanie pieniędzy. Lepiej te pieniądze przeznaczyć na wymagany przez prawo kurs dla pracodawców wykonujących zadania służb BHP. Jeżeli kosisz sam u siebie ten dokument nie jest wymagany. Jeżeli zatrudniasz kombajnistę lub jakiegokolwiek pracownika, nawet dorywczego, to jest bezwzględnie wymagany. Jest bezwzględnie wymagany także jeżeli sam kosisz u sąsiada. Na podstawie aktualnego szkolenia masz prawo sam przeszkolić pracownika i wystawić mu zaświadczenie ukończenia szkolenia wstępnego BHP. W przypadku jakiegoś, odpukać, nieszczęścia jesteś pod względem formalnym kryty. Jeszcze raz powtarzam, że zaświadczenie ukończenia kursu kombajnisty niczego w twojej sytuacji prawnej nie zmienia. Pozdrawiam Forumowiczów!

Posted

Ja jak w latach 90tych robiłem uprawnienia na kombajn to kurs trwał tydzień czasu a egzamin był i praktyczny i teoretyczny wiec coś jednak trzeba było wiedzieć i jako takie pojęcie o jeździe trzeba było mieć a z tego co Grzegorzu piszesz to teraz ten kurs wygląda jak na widlaka :)

Pozdrawiam

Posted

Ja jak w latach 90tych robiłem uprawnienia na kombajn to kurs trwał tydzień czasu a egzamin był i praktyczny i teoretyczny wiec coś jednak trzeba było wiedzieć i jako takie pojęcie o jeździe trzeba było mieć a z tego co Grzegorzu piszesz to teraz ten kurs wygląda jak na widlaka :)

Pozdrawiam

Kurs IWJO na wózki jezdniowe trwa 66 godzin teorii i praktyki 25 godzin. Syn robił IWJO + gaz to zajęło mu całe wakacje. Pochwalę się że egzamin zdał za pierwszym razem. Egzamin państwowy prowadzi UDT i UDT wydaje zaświadczenie a nie prowadzący kurs, podobnie jak na prawo jazdy WORD. To o czym piszesz Kolego Tofik to chyba chodzi o kurs wewnętrzny dający uprawnienia wewnętrzne, tzw. stanowiskowe. To jest tak jak np. masz kurs dla pracodawców wykonujących zadania służb BHP i zdany egzamin to możesz przeszkolić kombajnistę, jednak to przeszkolenie kombajnisty nie jest ważne u innego pracodawcy. Podobnie szkolenie stanowiskowe kierowcy wózka jezdniowego może przeprowadzić osoba mająca uprawnienia WJO kategorii co najmniej takiej jaka jest potrzebna na tym stanowisku (są trzy kategorie uprawnień państwowych na wózki widłowe).

Reasumując jak masz zamiar zatrudnić się jako kombajnista w firmie która prowadzi taki kurs kombajnistów to "uprawnienia" będą ważne. U innego pracodawcy już ważne nie będą.

Kolego Vademecum przecież uczysz się przez całe życie. Jak obserwujesz co się wokół dzieje to tak jakbyś był na kursie.

Wracając do wózków widłowych to na ręczne paleciaki też są uprawnienia państwowe wydawane po odbyciu kursu i zdaniu egzaminu państwowego przed komisją UDT. To nie jest żart. Pozdrawiam Forumowiczów!

Posted

owszem, uczę czy uczymy się całe życie. Problem tkwi w tym, że nauka od zera trwa o wiele dłużej niż nauka po kursie.

W moim przypadku chyba wszystkie umiejętności praktyczne szlifowałem od zera a to chodźby dlatego, że w wieku 13 lat niemożna uczestniczyć w kursach - oficjalnie. I wiem ile trzeba cierpliwości i jakie tego są koszty, mam namyśli chodźby awarie nieprzewidziane z braku wiedzy