Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam,

wszystkie krowy w moim gospodarstwie są dojone ręcznie, i jest jedna taka, która w zasadzie nigdy nie stała dobrze ale od jakieś czasu to już kompletna masakre, ciągle przedeptuje i fika - już kilka razy wylała wiadro z mlekiem (na szczęście jeszcze nikogo nie uszkodzila), próbowałał prawidła ale niestety to na nią nie działa - możw ktoś zna jakieś sposoby.

Pozdrawiam

Posted
Niestety zdarzało się takie sztuki są niereformowalne i ja staram się nie trzymać takich sztuk albo poświęć jej więcej czasu pogłaszcz jak każde zwierze potrzebuje przywiązania z czasem może się uspokoi. Ja mam pierwiastkę która jest bardzo spokojna od małego cielaka ją głaskałem drapałem teraz jest jak aniołek wcale nie ucieka jak chodzi po pastwisku można wierzchem jeździć.
Posted

No ona już jest u nas dobrych kilka lat i wg mnie czas jej się pozbyć - ale reszta domowników jest za tym, żeby nadal się z nią męczyć - bo mimo wszystko daje mleko i się zaciela. No i uważają ją za okaza, gdyż dodam, że jest to krowa bezrogowa - czy to może mieć coś wspólnego? Ktoś kiedyś mi powiedział że tak.

Niestety głaskania nic nie dają, nie lubi zreszta raczej się ogania jak od nartętnej muchy. No i siłą też nic nie skutkuje.

Jako cielak też była obłaskawiana i wtedy było ok - odkąd po raz pierwszy się ocieliła zaczęły się problemy.

Posted
rogi nie mają według mnie znaczenia ta jałówka o której pisałem właśnie nie ma rogów od urodzenia a strasznie spokojna jest to się ma charakterem jak by mi tak robiła to bym ją sprzedał i jałówkę młodą kupił na jej miejsce lub własną wstawił.
Posted
Tak jest nie mamy dużo krów, po za tym to niej moje gospodarstwo a rodziców i mama za nic w świecie nie chce dojarki:( i sie meczy i mi jej szkoda dlatego zaczelam ten wątek. A tak swoją droga może to i jest myśle z ta wigila...;)
Posted
metoda grzesiek12031980 z poskromem ,ja to nazywam kolbą- jest dosyć dobra na młode jałówki ale nie wiem czy w tym przypadku by pomogła 100%. Zawsze warto jakoś ją poskromić, tylko przy takiej krówce trzeba uważać by nie zrobiła krzywdy.Bo zdrowie jest najważniejsze!
  • 2 weeks later...