Jump to content

Recommended Posts

Posted
Witam, możecie polecić jakąś odmianę owsa która będzie dość ciężka. Do tej pory miałem Bingo i po wysypaniu na przyczepę wizualnie prezentuje się dobrze bo jest gruby i wydaje się, że jest go sporo ale po ważeniu już tak kolorowo nie jest. Chciałbym zmienić na jakąś inną odmianę.
Posted

też bingo nie posieje nigdy bo on ma łuske jakby nastroszoną i przez to dużo powietrza i jest pozornie lekki. Mam dobry ciężki owies ale niestety odmiany nie znam. Oglądałem siwka i prezentuje sie nieźle.

Ja szukając jęczmienia wypytywałem ludzi o nazwe, odmiane analizowałem prawdomówność i oceniałem ziarno. Możesz podejść do centrali nasiennej i zawsze mają kilka odmian. Z jęczmieniem miałem problem bo nikt nie był wstanie określić się codo ości, rude ości słabo u mnie sypią, natomiast zielone ości bardzoładnie. Nest to mój sposób :)

Posted

Dlaczego mówicie ,że owies Bingo taki słaby jest .W worku zmieści się 50 kg to jest bardzo dobrze .Sporadycznie tyle się zmieści owsa ,żeby ważył 50kg .Dodatkowo jest bardzo wytrzymały i nawet na najgorszym piachu urośnie .

• 1 year later...
Posted

Na polu pojawiło mi się kilka placów na których owies jest wyraźnie żółty. Raczej jest to spowodowane niskim ph ale czy warto teraz opryskać to mieszanką 10 kg siarczanu magnezu, 15 kg mocznika i do tego jakiś nawóz dolistny np. wapnovit? 

• 2 weeks later...
Posted

Panowie w owsie na kilku roślinach zauważyłem liście które robią się czerwono żółte i te rośliny widać usychają, jest to na razie kilka roślin

co z tym robić?szkodnika zwierzęcego nie zauważyłem

Posted
Tego pola nie pryskałem jeszcze niczym w tym roku , w zeszłym roku było tam pszenzyto potem łubin na poplon, nawóz jaki dostał to Saletra i saletrzak , w planie jest oprysk odżywką, wapna na tym polu nie było już dawno, pH nieznane
Posted

Niestety nie mam czym zrobić lepszego bo aparat mi padł w telefonie a z tego słabe zdjęcia wychodzą ?

Co mi pozostaje teraz uzupełnić braki w nawożeniu, a na drugi sezon kupić inny nawóz?

Posted

No racja z tym aparatem. Przez tę jakość aparatu jedynie niewielką część zdjęcia zajmuje siewka, i to prawie bez korzeni. Reszta to słup WN i niebo przez co na siewce nie widać czy żyłki są w tym samym kolorze co reszta liścia, a to podstawowy objaw wielu chorób fizjologicznych i nie tylko. Pozdrawiam!