gk21 Posted January 31, 2017 Report Posted January 31, 2017 Zamierzam kupić kompresor i mam 2 opcje albo nowy albo samoróbkę. Znajomy robił sobie z podzespołów od Stara i powiedział, że może mi taki zrobić. Ten nowy na pewno wyjdzie mnie drożej ale będzie gwarancja, ten własnej roboty będzie tańszy , bez gwarancji ale z solidnych materiałów. co by było lepsze ? Quote
Vademecum Posted January 31, 2017 Report Posted January 31, 2017 zależy do czego, jak do jakiejś ciągłej pracy to dobra samoróba, a jak tylko do pompowania kół to byle co za 500 zł nowego. Ja mam z 15 lat coś włosko chińskiego i z 3 lata temu zmieniłem zbiornik bo dzióra wyleciała, działa 8 bije i nie narzekam, początkowo próbowałem coś narzędziami pneumatycznymi robić, ale nic z tego, nie da rady... Quote
kubusjettaII Posted February 1, 2017 Report Posted February 1, 2017 gdybyś miał możliwość kupna gdzieś używanego kompresora z czasów PRL, tym na pewno byś się jeszcze pocieszył... DuzyGrzegorz 1 Quote
DuzyGrzegorz Posted February 1, 2017 Report Posted February 1, 2017 Oczywiście jak jest dobry kompresor można wykonać samodzielnie sprężarkę. Trzeba dobrze dobrać presostat i do niego pojemność układu kompresor-presostat albo zastosować silnik 5 razy większy niż potrzebny aby nie spalił się przy starcie bez presostatu lub wadliwie dobranym. Pozdrawiam Forumowiczów! Quote
Halifaxx Posted February 13, 2017 Report Posted February 13, 2017 Jeżeli się znasz, to możesz zrobić we własnym zakresie. Z konstrukcyjnego punktu widzenia nie jest to coś trudnego. Tylko w bardzo podobnej cenie można kupić gotowca. Przykłady: http://techsul.pl/index.php?cPath=40 Quote
Recommended Posts