Jump to content

Recommended Posts

Posted

Zamierzam kupić kompresor i mam 2 opcje albo nowy albo samoróbkę. Znajomy robił sobie z podzespołów od Stara i powiedział, że może mi taki zrobić. Ten nowy na pewno wyjdzie mnie drożej ale będzie gwarancja, ten własnej roboty będzie tańszy , bez gwarancji ale z solidnych materiałów. co by było lepsze ?

Posted
zależy do czego, jak do jakiejś ciągłej pracy to dobra samoróba, a jak tylko do pompowania kół to byle co za 500 zł nowego. Ja mam z 15 lat coś włosko chińskiego i z 3 lata temu zmieniłem zbiornik bo dzióra wyleciała, działa 8 bije i nie narzekam, początkowo próbowałem coś narzędziami pneumatycznymi robić, ale nic z tego, nie da rady...
Posted

Oczywiście jak jest dobry kompresor można wykonać samodzielnie sprężarkę. Trzeba dobrze dobrać presostat i do niego pojemność układu kompresor-presostat albo zastosować silnik 5 razy większy niż potrzebny aby nie spalił się przy starcie bez presostatu lub wadliwie dobranym. Pozdrawiam Forumowiczów!

• 2 weeks later...