Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam.

Mam pewnie problem ale może od początku, wydzierżawiłem swoje pole pod klub lotniczy i będę musiał na nim kosić trawę, facet mówił mi że tą trawę będzie trzeba kosić tak min. co 2 tygodnie więc będzie to zapewne dość mała trawa.

No i właśnie teraz mam problem jaką kosiarkę do tego wybrać? Ja naprawdę się na tych kosiarkach nie znam bo dotychczas kosiłem tylko rotacyjną, więc proszę was o pomoc w wyborze czy ma być to kosiarko-rozdrabniacz czy może kosiarka bijakowa? A może takie kosiarki sadownicze? Oczywiście ma być ona możliwie jak NAJSZERSZA

Na YouTubie widziałem jak te sprzęty koszą no niby każde nisko ale która w moim przypadku była by najlepsza? 

Posiadam 2 ciągniki Ursusa C-360 i Ursusa 6824, jakbyście mogli dobrać odpowiednią na szerkość i polecić którym lepiej było by kosić?

60-tkę każdy zna, a jeżeli chodzi o 6824 to podaję podstawowe dane:

Moc: 92km

Udźwig TUZ: 3200kg

Prędkości WOM: 540/1000 

Średnie spalanie (wg. producenta)  255g/kWh

Szybka skrzynia (40km/h) 

Proszę o pomoc w wyborze do jakiego ciągnika bo to też jest ważne, no np. niech 2m kosiarka ma zapotrzebowanie mocy z 30km to po co mi ten duży traktor zaczepiać i paliwa więcej aby szło jak 60-tka da rade, aczkolwiek ja chcę możliwe jak najszerszą kosiarkę wiadomo aby szybciej skosić więc jak są jakieś wymagające bardzo no to niech i będzie do tego dużego ciągnika.

Posted

Nie trawy nie będę zbierał, właśnie chce ją rozdrobnić.

A co do mocy no to ja się nie znam tak pisało na stronie producenta jednego 30km 2m. zapotrzebowanie mocy.

To jaka ta kosiarka do mnie będzie najlepsza? 

Posted

Ja   mam  dyskową    250  cm  i  przy  tęgiej    trawie   mój   60  konny   fartmrac  ma  co robić  ,   przy trawie  koszonej  co dwa  tygodnie    c-360   spokojnie   da  radę   kosiarka   takiej   szerokości  ma    6  dysków  więc  wychodzi   3 pokosy  których  przy    małym odroście   praktycznie nie    widać  jeżeli   coś   by   się  pokazywało   można  zamontować   kondycjoner   który  rozrzuca   trawę  .

Posted

http://www.ranlipplus.pl/UploadedFiles/files/orig/127.JPG

może coś takiego , jeśli  trawa szybko rośnie można się pokusić o przyczepę samozbierającą z  kosiarką przed nią a trawsko spożytkować

Posted

@Vademecum

To czemu na tej stronie są dwa rodzaje, kosiarko rozdrabniacz i kosiarka sadownicza? 

Ponoć sadownicza tym się różni tylko że dużej trawy nie skosi a kosiarko rozdrabniacz każdą.

Czy to prawda? Duża różnica w cenie nie jest więc lepiej chyba wziąć kosiarko rozdrabniacz w takim razie? 

Wybrałem taki 2.7m dwuwirnikowy za 9000tyś złotych, ten mój traktor powinien sobie radzić jak myślicie?