Kamilc-360 Posted February 13, 2017 Report Posted February 13, 2017 Witam.Mam pewnie problem ale może od początku, wydzierżawiłem swoje pole pod klub lotniczy i będę musiał na nim kosić trawę, facet mówił mi że tą trawę będzie trzeba kosić tak min. co 2 tygodnie więc będzie to zapewne dość mała trawa.No i właśnie teraz mam problem jaką kosiarkę do tego wybrać? Ja naprawdę się na tych kosiarkach nie znam bo dotychczas kosiłem tylko rotacyjną, więc proszę was o pomoc w wyborze czy ma być to kosiarko-rozdrabniacz czy może kosiarka bijakowa? A może takie kosiarki sadownicze? Oczywiście ma być ona możliwie jak NAJSZERSZANa YouTubie widziałem jak te sprzęty koszą no niby każde nisko ale która w moim przypadku była by najlepsza? Posiadam 2 ciągniki Ursusa C-360 i Ursusa 6824, jakbyście mogli dobrać odpowiednią na szerkość i polecić którym lepiej było by kosić?60-tkę każdy zna, a jeżeli chodzi o 6824 to podaję podstawowe dane:Moc: 92kmUdźwig TUZ: 3200kgPrędkości WOM: 540/1000 Średnie spalanie (wg. producenta) 255g/kWhSzybka skrzynia (40km/h) Proszę o pomoc w wyborze do jakiego ciągnika bo to też jest ważne, no np. niech 2m kosiarka ma zapotrzebowanie mocy z 30km to po co mi ten duży traktor zaczepiać i paliwa więcej aby szło jak 60-tka da rade, aczkolwiek ja chcę możliwe jak najszerszą kosiarkę wiadomo aby szybciej skosić więc jak są jakieś wymagające bardzo no to niech i będzie do tego dużego ciągnika. Quote
Vademecum Posted February 13, 2017 Report Posted February 13, 2017 30 km na 2 m ? Prędzej 30 na 1 m To też zależy od prędkości. Istotne co z trawą? Albo ją zbierasz albo rozdrabniasz. Quote
Kamilc-360 Posted February 13, 2017 Author Report Posted February 13, 2017 Nie trawy nie będę zbierał, właśnie chce ją rozdrobnić.A co do mocy no to ja się nie znam tak pisało na stronie producenta jednego 30km 2m. zapotrzebowanie mocy.To jaka ta kosiarka do mnie będzie najlepsza? Quote
Vademecum Posted February 13, 2017 Report Posted February 13, 2017 Poczekaj na wypowiedzi innych użytkowników forum. Jeśli chcesz od razu rozdrobnić to nie może być zwykła rotacyjna. Coś z sadowniczych, ale to nie mój temat. Quote
Kamilc-360 Posted February 13, 2017 Author Report Posted February 13, 2017 No łącznie to z 4ha będzie regularnie co 2 tygodnie Quote
pablos Posted February 13, 2017 Report Posted February 13, 2017 Ja mam dyskową 250 cm i przy tęgiej trawie mój 60 konny fartmrac ma co robić , przy trawie koszonej co dwa tygodnie c-360 spokojnie da radę kosiarka takiej szerokości ma 6 dysków więc wychodzi 3 pokosy których przy małym odroście praktycznie nie widać jeżeli coś by się pokazywało można zamontować kondycjoner który rozrzuca trawę . Quote
Kamilc-360 Posted February 14, 2017 Author Report Posted February 14, 2017 A nie ma czegoś takiego co kosi trawe jak w ogródkach przed domem? Quote
Vademecum Posted February 14, 2017 Report Posted February 14, 2017 Pola golfowe czymś utrzymują,ale obawiam się że to poza zasięgiem finansowym. Utrzymanie trawy jak opisałeś i na takiej powierzchni to poważne wyzwanie Quote
ali Posted February 14, 2017 Report Posted February 14, 2017 http://www.ranlipplus.pl/UploadedFiles/files/orig/127.JPGmoże coś takiego , jeśli trawa szybko rośnie można się pokusić o przyczepę samozbierającą z kosiarką przed nią a trawsko spożytkować Quote
Vademecum Posted February 14, 2017 Report Posted February 14, 2017 Dobre, tylko ile taka usługa będzie kosztować co dwa tygodnie przez sezon. Quote
Kamilc-360 Posted February 14, 2017 Author Report Posted February 14, 2017 Nie no czekajcie to nie musi być mega pięknie no trochę przesadziłem może.Ja chce kosić tak jak kosi się kosiarką ogródek przed domem.No wiecie po rotacyjnej to pokos zostaje a ja chce taką kosiarke by pokosu nie było.Myślałem nad kosiarko rozdrabinaczem o coś takiego model RG 270. http://mcms.pl/pl/produkty/kosiarko-rozdrabniacze/kosiarko-rozdrabniacz-dwuwirnikowy Quote
Vademecum Posted February 14, 2017 Report Posted February 14, 2017 Toż pisałem o kosiarce sadowniczej. Jest to kosiarko rozdrabniarka. Quote
Kamilc-360 Posted February 14, 2017 Author Report Posted February 14, 2017 @VademecumTo czemu na tej stronie są dwa rodzaje, kosiarko rozdrabniacz i kosiarka sadownicza? Ponoć sadownicza tym się różni tylko że dużej trawy nie skosi a kosiarko rozdrabniacz każdą.Czy to prawda? Duża różnica w cenie nie jest więc lepiej chyba wziąć kosiarko rozdrabniacz w takim razie? Wybrałem taki 2.7m dwuwirnikowy za 9000tyś złotych, ten mój traktor powinien sobie radzić jak myślicie? Quote
ali Posted February 14, 2017 Report Posted February 14, 2017 http://koszenie.szczecin.pl/wp-content/uploads/humor_krolik_kosiarz.jpgllub rotacyjna z przyczepą Quote
Vademecum Posted February 15, 2017 Report Posted February 15, 2017 Kolego poczytaj czemu. Masz tam opisy Quote
Recommended Posts