DuzyGrzegorz Posted February 20, 2017 Report Posted February 20, 2017 Właśnie doszedł nowy czujnik piezo. Nowy bo stary umarł. Czekałem na niego bo coś mam z pompą wtryskową albo wtryskiwaczami i muszę zdiagnozować. Muszę przy okazji zmierzyć ciśnienie sprężania.Ma swoje lata, ale działa i wygląda jak nowy.Pozdrawiam Forumowiczów! Quote
ali Posted February 21, 2017 Report Posted February 21, 2017 bdb temat,myślę że można się w nim pochwalić nowym ( używanym ) nabytkiem do garażu, o ile D. Grzegorz nie ma nic przeciwko więc i ja coś dorzucę , używana pilarka AEG 75HK 1400w , od dwóch tygodni u mnie, jeśli nie na temat proszę usunąć postahttp://www.njuskalo.hr/image-w920x690/alati-obrada-drva/cirkular-rucni-kruzna-pila-rucni-cirkular-aeg-hk-75-a-slika-25288148.jpg Quote
DuzyGrzegorz Posted February 21, 2017 Author Report Posted February 21, 2017 Mam trochę mniejszy wypas, ale do takich drobnych rzeczy się przydaje i nadaje. Twoja widzę że porządna, a 1400 W wymiata. Moja ma 200 W mniej. Fajna rzecz! Moja trochę haczy osłoną za obudowę. Od nowości ta osłona była trochę luźna.Gratuluję zakupu! Pozdrawiam Ciebie i wszystkich pozostałych Forumowiczów! Quote
Robert ;-) Posted February 22, 2017 Report Posted February 22, 2017 Ja bez fotki ale przybył mi migomat , stary ale daje rade ;-) dobra rzecz do cienkich blach bdb rzecz ;-) Quote
DuzyGrzegorz Posted February 25, 2017 Author Report Posted February 25, 2017 Miałem zamiar kupić ale jakoś mi nie wychodzi spaw migomatem więc zostałem przy acy. Jeżeli robię coś "starego" to to raczej acy bo migomat wymaga czystego/nowego materiału. Z tego co piszesz robisz sporo nowych rzeczy więc u Ciebie się przyda. gratuluję zakupu!Ja kupiłem ostatnio coś takiego:http://allegro.pl/zuraw-podnosnik-warsztatowy-2t-dzwig-tagred-ta250-i6687844041.htmlJestem już za stary żeby samemu np. ściągnąć "plecak". Jeszcze nie używałem tylko dla próby podniosłem nim przód traktora. Pozdrawiam Forumowiczów! Quote
Robert ;-) Posted February 25, 2017 Report Posted February 25, 2017 Migomat się przyda do cienkich rzeczy , a jak się zarobi parę zł to musze kupić spawarke 150 A inwertorowa mma migomatem to i ja jakoś na razie nie specjalnie umiem:-( zawsze mma spawalem ale stara ruska spawarka padła na amen,Dobry zakup;-) żuraw dobra rzecz, na warsztacie taki był do wyjmowania silników.mi się kiedyś marzyła wciągarka elektryczna taka do 500-700kg. Quote
Vademecum Posted February 25, 2017 Report Posted February 25, 2017 Robert,wciągarke możesz kupić używaną a inwertorową cza nową.Natomiast migomat i mi nie leży,a muj migomat śmiga u sąsiada i go chwali jak jest jakaś delikatna robota to idę do nieniego niego. Sąsiad zawodowy spawacz emeryt i nie spawa jak kątówką nie przeleci to samo jak jedzie drugą lage. Czyści wszystko. Quote
DuzyGrzegorz Posted February 26, 2017 Author Report Posted February 26, 2017 Też czyszczę na biało ale jakoś "półautomat" mi nie leży. Mam dostęp u sąsiada. Wolę stary transformator, nieco przerobiony, choć bardzo mi się podoba spawanie "półautomatem". Chyba już się nie nauczę spawać czymś takim. Rozglądam się za jakimś porządnym inwertorem, ale dobry jest dla mnie za drogi. Myślałem o zrobieniu, ale wychodzi jeszcze drożej. Jakoś nie mogę nigdzie trafić na porządny, uszkodzony w dobrych pieniądzach.Wczoraj podpiąłem czujnik piezo pod pompę wtryskową i wina dymienia na wysokich obrotach leży po stronie wtryskiwacza drugiego cylindra. Pompa jest w porządku. Powyżej 1900 obr./min zaczyna lać. To samo było 4 lata temu na tym samym cylindrze i wtryskiwacz był wymieniony. Na stanowisku diagnostycznym wtryskiwacz jest idealny i wtedy 4 lata temu również był idealny. Dziwna sprawa. Coś chyba z głowicą?Pozdrawiam! Quote
Vademecum Posted February 27, 2017 Report Posted February 27, 2017 No i bez takiej diagnostyki trudno byłoby wpaść na odkrycie problemu. Co mogłoby być w głowicy oddziałująceg na powodowanie uszkodzenia końcówki ? Jeśli chodzi o spawarke inwertorową to tenże sąsiad kupił inwertorową w markecie za coś 700 zł i chwali, z tym że nie używa jej do grubej roboty. Ma fajną transformatorową z prostownikiem którą robili studenci na AGH w Krakowie. No i mojego półautomata- wygodniej podrzucić mu robotę Quote
DuzyGrzegorz Posted February 27, 2017 Author Report Posted February 27, 2017 Wydaje mi się że ten wtryskiwacz wchodzi w gniazdo jakby głębiej. Jak przyłożyłem listwę do wtryskiwaczy to wyglądało jakby był ok. 2 mm głębiej. Podkładki są ok.. Jeżeli tak jest to może się przegrzewać. Tłok też jest bardziej pokryty nagarem bardziej niż pozostałe. Teraz wymieniłem końcówkę i spróbuję coś wymyślić.Czasami nie da się roboty podrzucić.Ja mam w transformatorówce dorobione drugie wyjście przez prostownik i dławik z kondensatorami. Nie znalazłem odpowiednio mocnego dławika i jeżeli spawam elektrodami 3,25 to po 3/4 wyspawanej elektrody muszę dać dławikowi odpocząć. Sam prostownik pozwala spawać elektrodami zasadowymi ale nie poprawia kultury pracy. Pozdrawiam! Quote
Vademecum Posted February 27, 2017 Report Posted February 27, 2017 2 mm to może grubszą podkładke ? Quote
DuzyGrzegorz Posted February 27, 2017 Author Report Posted February 27, 2017 Myślałem o założeniu dwu podkładek tylko podobno tak nie wolno robić. Pytałem w sklepie o grubsze ale takich nie mają. Jakbym tak wygrzał te podkładki palnikiem to byłyby bardziej miękkie i wtedy dwie łatwiej by się ułożyły w gnieździe. Ten traktor mam od nowości, głowica była robiona, ale to prowadnice i gniazda zaworów, nie gniazda wtryskiwaczy. Po wymianie tego wtrysku przestał coś tak jakby przerywać i kopcić. Pewnie na tym garze jest co najmniej trzecia albo czwarta końcówka od czasu kiedy wymieniłem wszystkie razem. Może z tą obudową wtryskiwacza coś nie tak bo przy wymianach zawsze trafiają na swoje miejsce? Im więcej się nad tym zastanawiam to mniej wiem. Pozdrawiam! Quote
Vademecum Posted February 28, 2017 Report Posted February 28, 2017 No, albo głowica albo obudowa wtryskiwacza. Też wiem,że nie wolno ale to siła wyższa. Pewnie byłoby czy idealnie trafić z wysokością a to trudne. Ja próbowałbym z dwoma ale będą za wysokie. Zszlifofać obie do odpowiedniej wartości ? Temat warsztatowy ale ja z innej beczki. Dostałem dopłaty w końcu, od dawna marzył mi się siewnik talerzowy zbożowy. Hassia w Głubczycach poszła niestety. Pozostaje amazonka D 8 na 9 mnie nie stać.Powie mi ktoś coś na temat takiego siewnika ? Oglądałem jeden i dość spore miał luzy na talerzach. Druga sprawa to przekładnia bezstopniowa jak ją sprawdzić ? NA co zwrócić uwagę ?To tak coby odrazu nie wjeżdżać na warsztat. Nie interesują mnie inne marki bo są i ładne ale dla mnie ważne jest by rozstaw redlic był max 12.5 cm.a nie 15 czy 17 to ma być do zboża i innych A nie odwrotnie. Co tyle to prawie ziemniaki sadzić a nie siać zboże. Quote
DuzyGrzegorz Posted March 2, 2017 Author Report Posted March 2, 2017 Też nie jestem zwolennikiem szerokich rozstawów przy siewie zbóż i nie tylko zbóż. Na skrzynię patrz żeby nie miała luzów bo "uciekają nastawy". Sprawdź czy olej nie jest za gęsty bo często wybitni mechanicy wymieniają na gęsty co jest zabójstwem dla tej skrzyni. Gęsty olej może oznaczać że coś ze skrzynią nie tak choć nie musi. Nie miałem z tym siewnikiem zbyt wielu kontaktów.Traktor na razie złożyłem "po staremu". Może coś zrobię z tymi podkładkami latem. Teraz czasu nie mam bo ci prawnicy z Krakowa ...Nowego sprzętu nie kupiłem ostatnio z wyjątkiem tego piezo, więc pokażę stary sprzęt który ma dostać nowe życie dzięki temu piezo. Kiedyś to było coś, a teraz to złom ale mnie wystarcza. http://s5.ifotos.pl/mini/201703022_aspwrpq.jpg Rzadko używam ten poniżej do traktora, ale do diagnozy rozruchu czy wtrysków się przydaje.http://s5.ifotos.pl/mini/201703022_aspwhwa.jpg Pozdrawiam Forumowiczów! Quote
Vademecum Posted March 2, 2017 Report Posted March 2, 2017 Tak myślałem, i myślę że może z tym gniazdem wtryskiwacza ktoś na serwisie miał problem z wyjęciem podkładki i ją rozwiercił + 2 mm. Nie łatwo jest wydłubać te podkładki miedziane.Co do siewnika to pokazała się wczoraj hassia 3m talerzowa i chciałem hassię ale już doszczegłem niższość względem amazonki. Amazonka ma talerze z kwasówki co utrudnia oklejanie ziemią a ona u mnie ma specyfikę plasteliny. Quote
DuzyGrzegorz Posted March 2, 2017 Author Report Posted March 2, 2017 Jeszcze na gwarancji szła ropa do oleju. Kombinowali w POM chyba z 5 albo 6 razy. Za pierwszym razem im powiedziałem że to najprawdopodobniej świeca żarowa za tę ropę w oleju odpowiada, ale mi doradzili abym nie uczył ojca dzieci robić więc grzecznie czekałem na efekty. W końcu miałem dosyć więc wymieniłem świecę żarową sam i problem znikł. Tylko wtedy mogli coś zrobić z głowicą bo przynajmniej dwa razy ściągali ją. Pozdrawiam! Quote
Vademecum Posted March 3, 2017 Report Posted March 3, 2017 Takie były niedouczone niemoty. U mnie w MTZcie tak robili hydraulikę. Co się ciągnik przychylił na bok to nie podnosił. Pamiętam badali ciśnienia wszędzie i miało być dobrze i w polu problem powracał. Wymienili pompę później rozdzielacz dalej dociążenie hydrauliczne. Problem powracał.skończyła się gwarancja i zostałem z G.. .. Bronili się przed wymianą rozdzielacza pod siedzeniem pewnie dlatego że trudna i gróba robota. Ja wrzuciłem pompę od koparki nsz 50 było lepiej ale miał takie momenty że cza było gaz do dechy by podniósł maszynę. Zmieniłem pompę na nsz 32 jak ma być i rozdzielacz pod siedzeniem. Problem znikł. Rozdzielacz Stary przeleżał 20 lat na półce i w momencie odzłomowania garażu wziąłem się za analizę tego rozdzielacza. Znalazłem powód i myślę że podczas pierwszego uruchomienia pompy powstała awaria poprzez uderzenie oleju z powietrzem. Gniazdo zaworu kólowego było wypchnięte ponad kulkę i połamane a kulka sobie albo zamykała przelew albo ustawiła się obok otworu na przechyłach . I takie doświadczenie. Quote
ali Posted April 2, 2017 Report Posted April 2, 2017 Nowy sprzęt nie do warsztatu , a raczej podwórka jaki nabyłem to wertykulator. Co prawda jeszcze go nie mam w domu ( przesyłka), ale jakoś się nakręciłem i kupiłem .KYNAST 15E402 , szer, robocza 40cm , silnik 1,5kw ........ myślę że dobry wybór. Quote
DuzyGrzegorz Posted April 2, 2017 Author Report Posted April 2, 2017 To trawniczek będzie jak marzenie! Gratuluję! Quote
ali Posted April 2, 2017 Report Posted April 2, 2017 Grzegorzu mam nadzieję najpierw mi kret niszczył trawę przed domem przez osiem lat i jakoś mi go było szkoda ubić, bo nie raz polowałem na niego, a on perfidnie wystawiał pyszczek z nory i tak jakby łapał powietrze , mnie się śmiać chciało i mu darowałem, a w końcu chwyciłem dziada i przerzuciłem na sąsiednią działkę , niech ryje.Nie o krecie miał być temat. mech mi się strasznie rozpanoszył w trawie i stąd sprzęt do jego pielęgnacji, a i podwórko zajeżdżone , więc się trochę trawa pobudzi jak dostanie powietrza nadzieję Sołtys Michał 1 Quote
DuzyGrzegorz Posted April 3, 2017 Author Report Posted April 3, 2017 Też kreta nie ubiję. Na pewno trawa lepiej rośnie jak się zniszczy ten "filc". Już Ci zazdroszczę trawnika, ale zazdroszczę tak pozytywnie. Po zabiegu dobrze jest podsypać piaskiem jeżeli gleba jest zlewna. Pozdrawiam! Quote
DuzyGrzegorz Posted January 4, 2018 Author Report Posted January 4, 2018 Ostatnio kupiłem drukarkę. Nie stoi w warsztacie ale jest sprzętem warsztatowym.Ma służyć dorabianiu plastikowych elementów. Pozdrawiam! Quote
DuzyGrzegorz Posted January 5, 2018 Author Report Posted January 5, 2018 Tak. Czasami potrzebuję jakieś elementy plastikowe i jest problem nabyć. W kombajnie w rurze wysypu są plastikowe osłony na łożyska których nie mogę nigdzie dostać. Brud dostaje się do łożyska i co roku wymiana. Kombinuję z komputerem do kombajnu i będą potrzebne różne obudowy do czujników, uchwyty i inne drobiazgi. Trochę mam problemów z projektowaniem wydruku ale chyba się nauczę. Pozdrawiam! Quote
Robert ;-) Posted January 5, 2018 Report Posted January 5, 2018 To fajna zabawka jeśli można to tak nazwać;-) mając wiedzę jak to zaprogramować , a ty ją masz to będzie bardzo przydatne urządzenie Quote
Recommended Posts