magdalenasles Posted February 24, 2017 Report Posted February 24, 2017 Cześć, Stosujecie historię pola? W jaki sposób i gdzie zapisujecie?W jakich sytuacja przydają się wam informacje z poprzednich lat? Dzięki za odpowiedź! Quote
DuzyGrzegorz Posted February 25, 2017 Report Posted February 25, 2017 Ja wpisuję daty wszystkich upraw i uprawek, zabiegów pielęgnacyjnych oraz warunki ich wykonania (np. uwigotnienie gleby), dawek nawozów, wystąpienia zachwaszczenia które mogło się wysiać, wystąpienie szkodników, szkody np. przymrozkowe i plony. Przydają mi się takie dane do projektowania płodozmianu, zwłaszcza takiego "ad hoc". Pozwala zoptymalizować nawożenie i inne zabiegi co zmniejsza koszty. Pozdrawiam Forumowiczów! magdalenasles and mora 2 Quote
magdalenasles Posted February 26, 2017 Author Report Posted February 26, 2017 W jakich sytuacjach przydają się informacje z poprzednich lat oprócz płodozmianu? Quote
Vademecum Posted February 26, 2017 Report Posted February 26, 2017 Szanowna Pani, odpowiedź jest banalna. Wystarczy znać specyfikę produkcji roślinnej. Rolnictwo to nie bajka tylko walka z naturą albo współdzianie. Quote
magdalenasles Posted February 26, 2017 Author Report Posted February 26, 2017 Szanowny Panie,To nie jest odpowiedź na moje pytanie. Nie jesteśmy tutaj po to, aby marudzić jak jest nam ciężko tylko po to żeby dzielić się doświadczeniami!Rozważam prowadzenie dokładnej historii pola. Zastanawiam się jak sumienność może mi pomóc/ułatwić pracę w przyszłości. Quote
Vademecum Posted February 26, 2017 Report Posted February 26, 2017 Udzieliłem pełnej odpowiedzi. Na poszczególnych polach powtarzają się problemy np. zaxhwaszczenie, choroby grzybowe, szkodniki również. Nawożenie, nawozy prócz dostarczania składników pokarmowych dla roślin w procesach glebotwórczych wyżądzają szkody przeciw którym trzeba zadziałać. Różnorodność uprawianych roślin powoduje różne obciążenie gleby i znając zapotrzebowanie rośliny na składniki w przeliczeniu na ilość plonu możemy dostosować nawożenie i szczególnie mikroelementowe. Proces przemiany tego co sypiemy w pole jest bardzo skomplikowany i możemy go umożliwić,przyspieszyć albo zablokować. Rolnik tego uczy się w szkole min 3 lata i nieda się tej wiedzy zawrzeć w kilku zdaniach.Pewien profesor akademii rolniczej w Krakowie powiedział, że rolnictwo jest drugą nauką po medycynie pod względem trudności. mora 1 Quote
Recommended Posts