Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam chciałam zasiać kukurydzę na ziarno i chciałabym dowiedzieć się od bardziej  doświadczonych jaką wybrać odmianę ? Stanowisko glebowe średnie miejscami 3 klasa a miejscami 4 a . region okolice poznania . 

Posted

Masz bardzo dobrą ziemię a o stanowisku decyduje przedplon choć w przypadku kukurydzy niema szczególnych przeciwwskazań. Siejesz odmianę o parametrach ziarna jakie chcesz uzyskać.

Istotny jest okres wegetacji wyrażony w FAO Dla ziarna wg.mnie do 240. Siew od połowy do końca kwietnia i nie później.

Posted

A jakie by mógł pan odmiany polecić ? To jest ziemia po kukurydzy w tamtym roku siałam kukurydzę Maisadura mas 22 R a teraz chciałam zmienić na inną dowiedzieć się od doświadczonych rolników ?

Posted

Czytałem o tym mas 22 i nie jest zły choć różnorodność ziarna jest co najmniej dziwna. Ja sieje odmiany syngenty, Ravello, Cooki cooller choć ostatniego nie polecam.

Ravello to dziwnie wdzięczna odmiana wczesna, ziarno drobne i cięższe od innych objętościowo, pomarańczowe idealne na grys i w całości dla drobiu i gołębi. Osobiście podbiłem okoliczne rynki tą odmianą. W tym roku na hektarze urosło 15 ton mokrej. Roślina niewysoka

Posted

Trochę czytałam bo słyszałam od kogoś ale sama nie wiem ... Jak to kobieta sama prawie uprawia i sieje to ktoś może mi wszystko wcisnąć i polecić .... więc chciałam tu się bardziej doświadczonych rolników poradzić /?

Posted

Pierwsza ma podłużne ziarno i również zalecana na etanol. 250 na Polskę to uważam dużo.

Druga i ziarno i zielonka a co uniwersalne to różnie bywa.

Kolejna rzecz to nic koleżanka nie napisała co chce uzyskać. Wiem że ziemia jest dobra do uprawy kukurydzy gorzej ze stanowiskiem bo przedplon kukurydza. Jeśli nie było silnej presji chorób grzybowych i szkodników typu omacnica , ploniarka to można uznać za przyzwoite. Też nie wiem jaka powierzchnia. Osobiście działam experymentując. Zasiałem 4 odmiany i jedna pobiła wszystkie.

Jeśli duża powierzchnia to można próbować w kilku odmianach i wybrać najbardziej odpowiednią. Teżi kiedyś uprawiałem coś monsanto i porosło na 3 metry , kolby potężne. ale auto tej odmiany ważyo 4800 a auto ravello 5400 experyment na 35 takich ładunków.