Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam mam pytanie jaki byście polecili środek na  miotłę w pszenicy ozimej ale teraz na wiosnę aby prysnąć bo na jesień nie zdążyłem,będę tez póżniej pryskał na chwasty,i kiedy najlepiej prysnąć na ta miotłę.

Posted

Jeżeli chodzi o miotłę zbożową to lepiej po ruszeniu wegetacji. Jeżeli jest wyczyniec polny to trochę poczekać do zakończenia krzewienia, ale wtedy wyższa dawka. Axial wprawdzie nie reaguje tak bardzo na wielkość kropli tak znacznym obniżeniem skuteczności jak inne preparaty ochrony roślin, ale stosuj opryskiwanie średniokropliste. Pozdrawiam!

Posted

to z innej beczki, co polecacie na stokłosę. Zapierniczyłem sobie w zeszłym roku ok 3ha tym dziadostwem , i to z mojej winy bo nie obejrzałem dobrze pszenicy( od znajomego)tak podejrzewam. bo nigdy tego nie było , Wystąpiło chwaścisko na całym posianym kawałku, nawet tam gdzie przedplonem były warzywa.

Posted

Przychodzą mi do głowy preparaty z grupy sulfonylomoczników na miotłę zbożową, może bez jodosulfuronu bo np. Huzar nie działa. Generalnie unikaj tych z końcówką "metylowy". Z nazw handlowych przychodzi mi tylko do głowy tylko Apyros 75 WG. Warto zmieszać z jakimś środkiem z grupy 2,4D jeżeli masz chwasty dwuliścienne. Możesz domieszać "odżywkę" ale jeżeli z 2,4D to bez magnezu. Pozdrawiam!

Posted
Tak na prawdę to niema skutecznego środka na stokłose który ją skutecznie zwalczy w zbożach. Osobiście experymentuje zwalczanie stokłosy i zobaczę w tym roku czy dało jej rade po 3 latach siania kukurydzy.