Vademecum Posted July 25, 2017 Report Posted July 25, 2017 i właśnie tak samo podchodze do tematu, pikap ciekawe rozwiązanie ale nie do transportu, na pokaz ale to droga zabawka patrząc na koszty utrzymania. DuzyGrzegorz 1 Quote
DuzyGrzegorz Posted July 25, 2017 Author Report Posted July 25, 2017 W sumie to koncepcja Tarpana jako auta rolniczego była dobra jak na czasy w których powstał, bo rozwiązania techniczne i wykonanie to tragedia nawet jak na owe czasy. Sąsiad ma Transita, chyba VI. Zimą przejechał zaśnieżoną drogą którą ledwo przejechałem terenówką. Wtedy się dowiedziałem że są Transity 4x4. Dołączany jest automatycznie przód. Też do gospodarstwa dobre rozwiązanie jako gospodarczy. Pozdrawiam! Quote
Vademecum Posted July 26, 2017 Report Posted July 26, 2017 pewnie że 4x4 to rozwiązanie, ale idealne dołączane ręcznie. w razie napraw w tak rzadkich rozwiązaniach to koszty potężne. W szwajcarji to prawie każde auto 4x4 a najwięcej subaru we wszystkich odsłonach. Tarpan był na czasie rozwiązaniem. Ojciec mój miał nówke oj narzekał aź w drugim roku spalił sie, Quote
Tuzon Posted August 24, 2017 Report Posted August 24, 2017 Również uważam, że 4x4 to super opcja dla kogoś kto funkcjonuje na prowincji, gdzie czasami trzeba wjechać w trudniejszy teren, wyjechać z zaśnieżonej drogi. Takie auta sprawują się rewelacyjnie.Szczególnie dobrze spisują się Jeep Cherokee - ale to już najwyższy level. Auto legenda. Chociaż wśród innych aut z 4x4 też jest duży wybór np https://samochodyio.pl/osobowe/jeep/Jeep Renegade czy Patriot. Quote
Vademecum Posted August 26, 2017 Report Posted August 26, 2017 ta, i znajdź serwis jeepa. wszyscy narzekają bo ma niestandardowe rozwiązania i wymaga specjalistycznych narzędzi. 4x4 fajne tylko serwisuj napęd i zawieszenie. Quote
sikoraN Posted April 1, 2020 Report Posted April 1, 2020 Jak ma być dobra terenówka to warto brać starsze konstrukcje. Takie na ramie. Nowe są bardziej nastawione na wygodę, miękkie i bardziej dla lansu a nie na teren. U nas jest starszy Patrol, doposażony, i jeździ jak trza. Teren mu nie straszny, mocy wystarcza. Dodaliśmy snorel i wyciągarkę zmieniliśmy na kangaroowinch z liną syntetyczną (lepsza niż stalowa). Oczywiście dodatkowe orurowanie i światła to podstawa. Quote
Vademecum Posted April 1, 2020 Report Posted April 1, 2020 miesiąc temu kupiłem sorento z 2008 roku, no i nie jest źle, a wręcz przeciwnie. Quote
jamrozy_9 Posted June 25, 2020 Report Posted June 25, 2020 A co myślicie o częściach Deutz ? Mają jedne z najbardziej popularnych silników spalinowych. Ale czy naprawdę są takie wytrzymałe i solidne? Macie z nimi jakieś doświadczenie? Quote
Karla Posted November 11, 2020 Report Posted November 11, 2020 Witam. Tydzień temu kupiłem używany samochód i chciałbym w nim olej wymienić. Szukam dobrego oleju silnikowego, ale nigdy nie miałem okazji zamawiać przez internet, a pandemia do tego mnie zmusiła. Co możecie powiedzieć o sklepie https://2407.pl/oleje-silnikowe/? Czy ktoś z was zamawiał z tej strony? Quote
Vademecum Posted November 12, 2020 Report Posted November 12, 2020 ,Tak stawiając pytanie dajesz do zrozumienia, że nie masz pojęcie w temacie.Kupisz olej i co dalej ? Wszystkie oleje są dobre, jednak trzeba wiedzieć jaki i gdzie.Jeśli to nie reklama to udaj się do warsztatu zaufanego, dopasują olej, zrobią w związku z tym kompleksową obsĺugę i zutylizują zużyty. Warsztaty mają oleje z beczki albo mauzera w cenie 50 % tego co w ogłoszeniach. Generalnie w tych czasach bez umowy o odbiorze zużytych oleji nie masz prawa samemu wymieniać. Quote
ali Posted November 13, 2020 Report Posted November 13, 2020 Pytanie powinno się odnosić do konkretnej marki auta i modelu silnika. A tu czysta reklama.odwiedziłem tą stronę i nie polecam .ceny kosmos. Quote
kubusjettaII Posted November 25, 2020 Report Posted November 25, 2020 co do aut to też się pochwalę. Nabyłem we wrześniu 5letnią Kia Sportage, wrażenia mam podobne jak Vademecum, nie jest źle a wręcz przeciwnie!!!! :D DuzyGrzegorz 1 Quote
Vademecum Posted November 25, 2020 Report Posted November 25, 2020 oj , źle nie jest, ale z uśmiechem powiem że już 12 koła dolożyłem, ale nie żaĺuje. Quote
kubusjettaII Posted November 25, 2020 Report Posted November 25, 2020 a to u mnie bezawaryjnie, wymiana oleju, filtrów itp szukam opon na zimę bo niestety nie było... Quote
Vademecum Posted November 25, 2020 Report Posted November 25, 2020 u mnie reduktor sypną się, zawieszenia, . Ja zamawiam używki. 2 - 3 letnie znajomy z niemiec sprowadza. Quote
DuzyGrzegorz Posted November 26, 2020 Author Report Posted November 26, 2020 co do aut to też się pochwalę. Nabyłem we wrześniu 5letnią Kia Sportage, wrażenia mam podobne jak Vademecum, nie jest źle a wręcz przeciwnie!!!! :DBardzo sympatyczny samochód. Miało dwoje znajomych. Bardzo delikatny układ paliwowy. Jeżeli dobre paliwo to równocześnie trwały. Filtry paliwowe raczej częściej należy wymieniać niż zalecane. Dobra równowaga między właściwościami drogowymi i terenowymi jak na wieś/gospodarstwo. Pozdrawiam! Quote
kubusjettaII Posted November 26, 2020 Report Posted November 26, 2020 podoba mi się od jakiegoś czasu no i w końcu stało się, jestem posiadaczem. Paliwo...słyszałem ze trzeba uważać,ale auta tankuję tylko na pobliskiej stacji Orlen. filtry jak wspomniałem świeże po wymianie...Grzegorzu auto raczej do podróży rodzinnych, do gospodarstwa i działalności są dwa woły robocze ze stajni VW...T4 i Caddy Quote
DuzyGrzegorz Posted November 26, 2020 Author Report Posted November 26, 2020 Kolega tankował na Shellu to wymieniał nawet zbiornik. Do podróży z rodziną jak najbardziej. Brałem pod uwagę zakup tego samochodu, ale ostatecznie w mojej sytuacji bliźniak ix35 przegrał z "trojaczkiem". Poszło o masę przyczepy. Pozdrawiam! Quote
Vademecum Posted November 26, 2020 Report Posted November 26, 2020 Ja od kilku lat szukałem auta, wyjazdy za granice utrwaliĺy mi , że wybór musi paść na auto wysokie, był brany pod uwage ML i X5 , Rozpiętość cen byla podejżana , a znajomy serwis przedstawiĺ koszty napraw i usterki. Kijanką sie zainteresowaĺem później, sportage też mi odradzili.Na nowsze nie miałem parcia, Oglądaĺem wiele sorento, przeważnie zgnite spody, drzwi. i automaty.Auto które kupilem było po serwisie ukladu paliwowego, rozrząd udokumentowane fakturami i gwarancją. Wiadomo, że trzeba sie liczyć z awariami, Wiosną jeździĺem z myśliwymi za dzikami i wyjeżdżając z wąwozu włączył się 4x4 i tak mu zostało, pękł pierścień kosza sprzęgła i nie do dokupienia , Serwis znalazł używke ze sterownikami i puki ci chodzi. Niema części już do tego modelu, a jak były to tylko kompletne podzespoły. Podpora pedału sprzęgła pękła, nie do dokupienia . Okazało się , że można kupić komplet z pedałem i 3 czujniki z przewodami. Pisze o tym bo dużo sie mówi o śmieciach, segregacji, ekologi - a tu blaszka 1 mm pękła na przetłoczeniu, element wielkości pięści a trzeba kupić podzespół z wielu materiałów ktòre były sprawne. W każdej dziedzinie eco to ściema poto by cwaniacy mieli swoją nisze w samym eco do bicia kasy. W latach 70 - 80 walczyliśmy z wycinką lasów a dziś z gęstniejącymi morzami i oceanami od plastiku. Quote
DuzyGrzegorz Posted November 27, 2020 Author Report Posted November 27, 2020 Nie zgodzę się, że eco to ściema. Eco to wielki biznes. My mamy posegregować śmieci i za nie zapłacić, a firma te posegregowane śmieci sprzedaje jako surowce wtórne. A jak jej się nie chce bo już kasy mają za dużo to posegregowane surowce do kupy i na wysypisko. Później wystarczy paczka zapałek i podpałka do grilla i zutylizowane. Pozdrawiam! Quote
Vademecum Posted November 27, 2020 Report Posted November 27, 2020 O.k. Biznes, ale środowisko nie odetchnie od zanieczyszczeń w przyzwoitym stopniu. Przecież eco ma nas uratować od zanieczyszczeń, a tym czasem to tylko biznes. Quote
Jaga Posted November 27, 2020 Report Posted November 27, 2020 Też jestem tego zdania, że śmieci powinni odbierać conajmniej za darmo Quote
DuzyGrzegorz Posted November 27, 2020 Author Report Posted November 27, 2020 Kiedyś jak sortowałem śmieci to sprzedałem makulaturę, złom, butelki a nawet kasztany. Teraz to ja mam zapłacić że raczą ode mnie wziąć.A jak im nie zapłacę to grzywna. Pozdrawiam! Quote
Vademecum Posted November 27, 2020 Report Posted November 27, 2020 Jak nie posortujesz to też grzywna, jak budowlane czy motoryzacyjne to cza zawieźć - ja mam 11 km x 2 wszystko dla eco ------- biznesu DuzyGrzegorz 1 Quote
KrotoAdi Posted December 1, 2020 Report Posted December 1, 2020 Też ostatnio się rozglądałem za samochodem, tylko miałem wymagania żeby był nowy i z gwarancją. Żona chciała SUVa. Znalazłem na Bardzkiej we Wrocławiu Forda Pumę ale nie przypasował jej kolor, a szkoda bo mi się podobał za tę cenę i wyposażenie. Co sądzicie? Quote
Recommended Posts