Jump to content

Recommended Posts

Posted

Dlatego nie uważam, że na dużej stacji jest zawsze dobre paliwo!

Jeśli na malej stacyjce paliw kolega mowi, że ma b zero i tankuje tam pół kamieniołomu to wiem że niema badziewia, a paliwo ma nie tanie. Mam dalej Bako i nawet 40 gr. taniej na litrze , ale nie trzeba być expertem żeby zauważyć ,że jest zółte i jakby gęstsze.

Pytałem obsługi jak to jest z tą ceną, to usłyszem , że mają bardzo dobre bo z niemiec - dla mnie to jest sygnał że jest najgorszej jakości

Posted

Takiej pewności nie ma nigdy. Tak samo na małej. Jeśli na małej tankują duże pojazdy i nie jest to jednostkowy przypadek to ok. To samo dzieje się na dużej. I tez jest w porządku. Nie tankuje tam gdzie gdzie cena jest niska bo na nią ma wpływ zawartość bio paliw. A różnica w cenie na litrze dochodzi do 30 gr. Takie są stacje prowadzone pod szyldem Auchan czy innych dużych  centrów handlowych.  

Posted

Takiej pewności nie ma nigdy. Tak samo na małej. Jeśli na małej tankują duże pojazdy i nie jest to jednostkowy przypadek to ok. To samo dzieje się na dużej. I tez jest w porządku. Nie tankuje tam gdzie gdzie cena jest niska bo na nią ma wpływ zawartość bio paliw. A różnica w cenie na litrze dochodzi do 30 gr. Takie są stacje prowadzone pod szyldem Auchan czy innych dużych  centrów handlowych.

Ciężarówki na małej stacji to zazwyczaj przekręt. Na liczniku 1000 litrów, z czego w baku połowa.
Posted

Garbata jakby tak było to by na małej stacji nie tankowały samochody takiego dużego przewoźnika jak DHL. tego by się nie dało ukryć przy tej ilości kurierów busów i cieżarówek. A tu tankują te, które przywożą do sortownii. Za duże pieniądze by stracił.   Ale to nie jest ta stacja n której sprzedano mi chrzczone paliwo. Choć kiedyś takie podejrzenia były, że chrzci. 

Posted
na orlenie to efekta, i w niej masz bio. Nie oszukuje sie pół litra na litrze, tylko kilka kropli na litrze. Naprawde, niewielkie ilości można na trasie wyczuć, jak naprzyklad paliwo w Luxemburgu, najtańsze , stacje po 50 dystrybutorów, co kilka kilometrów, Lejesz i niezajedziesz tam gdzie na paliwie z innego kraju. Na Luxie ( jak sie mawia ) pLiwo jest podgrzewane bodaj do 18 stopni, nie pamiętam, ale na karzdym dystrybutorze jest info - paliwo znacznie zwiększa objętość i w efekcie jest go mniej. Ot legalny przekręt.
Posted

na tych dużych stacjach każde paliwo masz w dwuch wersjach, tańszej i droższe, to tańsze zawiera bio, to droższe niepowinno, duże firmy dodają jeszcze chemie czyszczącą silnik.

słyszałem że orlen to droższe to dizel B zero, a to tańsze B 7 z bio.

Jak kupujesz na hurtowni to masz dwa rodzaje paliwa, z bio i bez , a na stacjach wg. firm dodają swoją nazwe.

Posted

No tak, ale tych oszustw to ja jako detalista, klient nie jestem w stanie wyłapać. Musiałbym mieć za każdym razem identyczne warunki na drodze by stwierdzić jak ten sam pojazd pali paliwo z różnych stacji. Nie wykonalne. Ale swoją droga to muszę jak segreguja to na Orlenie obecnie z tymi oznaczeniami, chodzi o benzynę. Dzięki za info vademecum. 

• 3 months later...
Posted

Nadszedł czas inwestycji. Oczywiście w sprzęt używany, ale jednak. Co sądzicie Panie i Panowie o Fiacie Freemont? Interesuje mnie albo silnik 2,4 170 Km benzyna lub 2,0 170 km diesel. macie Państwo jakieś opinie na temat tego samochodu? Chętnie poznam. Interesuje mnie jeszcze hyundai Santa Fe III tu 2.0 diesel 185 km, , najchętniej i najbardziej podobają mi się pick upa, ale drogie i w sumie mało praktyczne na dłuższa metę. A może polecacie coś innego? Budżet tak do 55 tyś. maks. 

• 1 year later...
Posted

W moim Mitsubishi skrzynia nie przeżyła. Naprawa 5200 zł. Freelander choć nie ma haka i nigdy nie ciągnął przyczepy ma urwany wał i ciągnie tylko przód. Przyczepy ciągam Antarą. Przy obecnych cenach nawozów sądzę, że skrzynie i wały będą bardziej trwałe. Pozdrawiam!

Posted
dobrych samochodów niema i nie będzie, samochód ma sie psuć a zwykłego.śmiertelnika ma nie być stać na nowe czy naprawy. zeszłej jesieni kupiłem LT 35 z roku 93 , Wypatrzylem go pod lichtensztajnem, 7 lat stał bo winieta z 2014 roku, zdrowy 120 tyś przebiegu, 7 litrów, ale niema czym pocisnąć, ot, trafiłem autko na kryzys.przebiegunowanie.