Sołtys Michał Posted December 9, 2020 Report Posted December 9, 2020 Możliwe, a może nie. w każdym razie nikomu nie życzę takich doświadczeń. Ja niestety także się dowiedziałem. Quote
Vademecum Posted December 9, 2020 Report Posted December 9, 2020 Dlatego nie uważam, że na dużej stacji jest zawsze dobre paliwo! Jeśli na malej stacyjce paliw kolega mowi, że ma b zero i tankuje tam pół kamieniołomu to wiem że niema badziewia, a paliwo ma nie tanie. Mam dalej Bako i nawet 40 gr. taniej na litrze , ale nie trzeba być expertem żeby zauważyć ,że jest zółte i jakby gęstsze. Pytałem obsługi jak to jest z tą ceną, to usłyszem , że mają bardzo dobre bo z niemiec - dla mnie to jest sygnał że jest najgorszej jakości Quote
Jaga Posted December 9, 2020 Report Posted December 9, 2020 Duże stacje, wydaje mi się, muszą spełniać jakieś normy badziewia, bo by była afera, małe... Cóż... Albo się trafi uczciwy albo wariat. Vademecum 1 Quote
Sołtys Michał Posted December 9, 2020 Report Posted December 9, 2020 Takiej pewności nie ma nigdy. Tak samo na małej. Jeśli na małej tankują duże pojazdy i nie jest to jednostkowy przypadek to ok. To samo dzieje się na dużej. I tez jest w porządku. Nie tankuje tam gdzie gdzie cena jest niska bo na nią ma wpływ zawartość bio paliw. A różnica w cenie na litrze dochodzi do 30 gr. Takie są stacje prowadzone pod szyldem Auchan czy innych dużych centrów handlowych. Quote
Sołtys Michał Posted December 9, 2020 Report Posted December 9, 2020 Garbata każda musi je spełniać. . Pytanie tylko kto więcej na tym starci jak ich nie dochowa. Ja odzyskałem pieniądze za usługę. I to na drodze polubownej. koszty pokryła wszystkie stacja. Sprawa nie dotyczyła tylko mnie. Quote
Vademecum Posted December 9, 2020 Report Posted December 9, 2020 Kolego a co tankujesz Fuell Save czy V-Power ? Quote
Sołtys Michał Posted December 9, 2020 Report Posted December 9, 2020 Obecnie tylko Orlen do osobówki. Na Shellu to zależało gdzie jechałem. Jak na trasę to V-power, jak w okól komina to zwykłą. tankuje tez na stacji Pieprzyka. To taki lokalny sprzedawca z południowej wlkp. Ma kilkanaście stacji. Quote
Jaga Posted December 9, 2020 Report Posted December 9, 2020 Takiej pewności nie ma nigdy. Tak samo na małej. Jeśli na małej tankują duże pojazdy i nie jest to jednostkowy przypadek to ok. To samo dzieje się na dużej. I tez jest w porządku. Nie tankuje tam gdzie gdzie cena jest niska bo na nią ma wpływ zawartość bio paliw. A różnica w cenie na litrze dochodzi do 30 gr. Takie są stacje prowadzone pod szyldem Auchan czy innych dużych centrów handlowych. Ciężarówki na małej stacji to zazwyczaj przekręt. Na liczniku 1000 litrów, z czego w baku połowa. Quote
Sołtys Michał Posted December 9, 2020 Report Posted December 9, 2020 Garbata jakby tak było to by na małej stacji nie tankowały samochody takiego dużego przewoźnika jak DHL. tego by się nie dało ukryć przy tej ilości kurierów busów i cieżarówek. A tu tankują te, które przywożą do sortownii. Za duże pieniądze by stracił. Ale to nie jest ta stacja n której sprzedano mi chrzczone paliwo. Choć kiedyś takie podejrzenia były, że chrzci. Quote
Jaga Posted December 9, 2020 Report Posted December 9, 2020 Teraz większe firmy mają przeważnie karty paliwowe... Tego typu kradziejstwo na małych stacjach wymiera, podobnie jak i ma)łe stacje. Quote
Sołtys Michał Posted December 9, 2020 Report Posted December 9, 2020 Dokładnie tak. Ale w przypadku DHL to pracuje szereg podwykonawców jeżdżących w barwach DHL. To te małe firmy decydują gdzie tankują i za ile. Quote
Vademecum Posted December 9, 2020 Report Posted December 9, 2020 na orlenie to efekta, i w niej masz bio. Nie oszukuje sie pół litra na litrze, tylko kilka kropli na litrze. Naprawde, niewielkie ilości można na trasie wyczuć, jak naprzyklad paliwo w Luxemburgu, najtańsze , stacje po 50 dystrybutorów, co kilka kilometrów, Lejesz i niezajedziesz tam gdzie na paliwie z innego kraju. Na Luxie ( jak sie mawia ) pLiwo jest podgrzewane bodaj do 18 stopni, nie pamiętam, ale na karzdym dystrybutorze jest info - paliwo znacznie zwiększa objętość i w efekcie jest go mniej. Ot legalny przekręt. Quote
Sołtys Michał Posted December 9, 2020 Report Posted December 9, 2020 No tak jak oszczędności, Największe wychodzą na stałych rachunkach. Czyli wszędzie leja bio w jakiś proporcjach. Czyli co V-power jest najlepszym paliwem? Niby ma więcej oktanów, ale bio pewnie jak w każdym z nich jest tam . Quote
Jaga Posted December 9, 2020 Report Posted December 9, 2020 Ja tak pisze z przymrożeniem oka o tej połowie baku ale grube litry lecą heheh, nie są to kropelki. Quote
Vademecum Posted December 9, 2020 Report Posted December 9, 2020 na tych dużych stacjach każde paliwo masz w dwuch wersjach, tańszej i droższe, to tańsze zawiera bio, to droższe niepowinno, duże firmy dodają jeszcze chemie czyszczącą silnik.słyszałem że orlen to droższe to dizel B zero, a to tańsze B 7 z bio. Jak kupujesz na hurtowni to masz dwa rodzaje paliwa, z bio i bez , a na stacjach wg. firm dodają swoją nazwe. Quote
Sołtys Michał Posted December 9, 2020 Report Posted December 9, 2020 Na trasę jak gdzieś dalej jadę to kupuję 98, ale te tańsze z bio to kiedyś miało jakiś element zielony, a teraz nie ma, chyba, że cyfry na zielonym tle. Quote
Sołtys Michał Posted December 9, 2020 Report Posted December 9, 2020 No tak, ale tych oszustw to ja jako detalista, klient nie jestem w stanie wyłapać. Musiałbym mieć za każdym razem identyczne warunki na drodze by stwierdzić jak ten sam pojazd pali paliwo z różnych stacji. Nie wykonalne. Ale swoją droga to muszę jak segreguja to na Orlenie obecnie z tymi oznaczeniami, chodzi o benzynę. Dzięki za info vademecum. Quote
Sołtys Michał Posted March 15, 2021 Report Posted March 15, 2021 Nadszedł czas inwestycji. Oczywiście w sprzęt używany, ale jednak. Co sądzicie Panie i Panowie o Fiacie Freemont? Interesuje mnie albo silnik 2,4 170 Km benzyna lub 2,0 170 km diesel. macie Państwo jakieś opinie na temat tego samochodu? Chętnie poznam. Interesuje mnie jeszcze hyundai Santa Fe III tu 2.0 diesel 185 km, , najchętniej i najbardziej podobają mi się pick upa, ale drogie i w sumie mało praktyczne na dłuższa metę. A może polecacie coś innego? Budżet tak do 55 tyś. maks. Quote
czesiek888 Posted June 29, 2022 Report Posted June 29, 2022 Dla gospodarza to jakis patrol albo pajero najlepszy wszedzie w polu dojedzie Quote
DuzyGrzegorz Posted June 29, 2022 Author Report Posted June 29, 2022 W moim Mitsubishi skrzynia nie przeżyła. Naprawa 5200 zł. Freelander choć nie ma haka i nigdy nie ciągnął przyczepy ma urwany wał i ciągnie tylko przód. Przyczepy ciągam Antarą. Przy obecnych cenach nawozów sądzę, że skrzynie i wały będą bardziej trwałe. Pozdrawiam! Quote
Vademecum Posted June 29, 2022 Report Posted June 29, 2022 dobrych samochodów niema i nie będzie, samochód ma sie psuć a zwykłego.śmiertelnika ma nie być stać na nowe czy naprawy. zeszłej jesieni kupiłem LT 35 z roku 93 , Wypatrzylem go pod lichtensztajnem, 7 lat stał bo winieta z 2014 roku, zdrowy 120 tyś przebiegu, 7 litrów, ale niema czym pocisnąć, ot, trafiłem autko na kryzys.przebiegunowanie. Quote
Recommended Posts