Jump to content

Recommended Posts

Posted

Co uprawiać by zwiększyć wartość ekonomiczną gospodarstwa . Do tej pory sieje tylko zboże pszenice jęczmień i trochę kukurydzy . Co byście doradzili na 4 klasę ziemi połową  ciężka gliniasta miejscami lekka . Zastanawiam się nad tą pomocą z agencji w restrukturyzacji małych gospodarstw stąd moje pytanie i prośba czy ktoś coś doradzi .?

Posted

Ja też się interesowałem tym programem i to dość mocno ale dowiadując się co raz więcej to co raz mniej mi się to podoba. Jest tyle papierów, zasad ograniczeń i wymogów, że wydaje mi się gra nie jest warta świeczki. Z tego co się dowiadywałem w ODR i osób prywatnych które zajmują się biznesplanami to wiele osób myśli, żre to będzie powtórka  z nisko towarówki a tak na pewno nie będzie i na każdy grosz trzeba będzie mieć papier. Zresztą nie ma mowy żeby za 60 tys się rozwinąć bo kupno maszyna wartości nie podniesie, tak samo jakaś budowla. ta premia jest dobra jeśli ktoś ma już jakiś swój kapitał i potraktuje ją jako dodatkowy pieniądz. Tu masz kalkulator to w przybliżeniu możesz obliczyć co Ci podniesie wartość ekonomiczna gospodarstwa https://kalkulator-so.pl/

Posted

Dokładnie ,jak pisze kolega wyżej z grochem jest różnie .Dwa lata wstecz mało ,co nakosiłem grochu ,gdyż pogoda  wiatry skutecznie go zwałowała .W tym roku będę siał mieszankę groch z łubinem na paszę .

Posted

Ale ja myślałam o gro\chu nasiennym  do firmy nasiennej i kontraktacja mam taką możliwość i właśnie wpisywałam w tym kalkulatorze i groch podniesie wartość .A o jakich ograniczeniach kolega mówi ? 

Posted

Nie bądżmy pesymistami,dopóki zbiory nie leżą w domu to zawsze jest wielka niewiadoma, a to dopiero pól sukcesu bo drugie pól to cena za ile sprzedamy. PK  dobrze jest wysiać jesienią, po siewie herbicyd i potem pilnowanie bo robale lubią groszek i po żniwach  mamy ziarno z niespodzianką

Posted
Nie wiem z jakiego poziomu startujesz ale 1 ha grochu podniesie Ci wartość zaledwie o 1200 euro. Dużo zależy od specyfikacji gospodarstwa, czy chcesz rozwijać to co madz teraz czy wchodzić w coś nowego.
Posted
Jak najbardziej , zmianowanie potrzebne, motylkowate dadzą tobie najlepsze stanowisko pod pszenicę ozimą. Osobiście też posieje m.grubonasienne z uwagi na stanowisko ale na plon nie liczę. Zdażły mi się plony poniżej tony z ha a to za sprawą wiatrów i mokrych żniw, a ostatnie lata nie napawają optymizmem. Dobrze że jest dodatkową dopłata do grubonasiennych
Posted

Chciałam przeznaczyć to na zakup dobrego agregatu i rozsiewacza nawozu no i jak z tego co do złotówki lub nieco więcej się rozlicze okaże fakturami i jak będę siała to co zaplanuje to powinno być wszystko dobrze chodz mam trochę obaw że zawsze do czegoś mogą się przyczepić ...

• 5 weeks later...
Posted

W sumie można albo przedsiewnie roundapem przejechać pole albo po siewie byle w miare szybko. ja pryskam po siewie lumaxem + nikosulfuron i pola są właściwie zrobione na czysto. Byle opryskać do 4 liścia by kukurydza nie musiała niepotrzebnie walczyć z chwastami

• 8 months later...
Posted

Na taki kawałek ziemi uprawa rzepaku to dobry pomysł, bo i też nie jest wymagający a dochodowy. Aby zmaksymalizować zyski z uprawy warto znać odpowiedni środek do odchwaszczania . Sprawdzam różne fora , ostatnio natknęłam się na środek o nazwie Clearfield.  Opinie są dość dobre, technologia wydaje się być naprawdę w porządku, więcej informacji zasięgnęłam na stronie  https://www.agro.basf.pl/agroportal/pl/pl/clearfield_1/clearfield_startpage.html  Warto wypróbować ten środek