DuzyGrzegorz Posted March 28, 2017 Report Posted March 28, 2017 Właśnie wróciłem od naprawy przydomowej oczyszczalni ścieków. Skończyła się pompa wody. Miałem taką starą do wymiany wody Stefanom i ją wstawiłem. Ta oryginalna to najtańsze badziewie w blaszanej obudowie. Takie badziewie montować to tylko jak dla gminy (oczyszczalnia budowana przez gminę za moje pieniądze). Miało być taniej a wyszło tandetniej. Pozdrawiam! Quote
Robert ;-) Posted March 28, 2017 Report Posted March 28, 2017 Tak to czasem bywa że tanie jest nie za dobre na końcowym rozrachunku a jak poza tym "małym" defektem się sprawuje ta oczyszczalnia? Quote
Tofik Posted March 28, 2017 Report Posted March 28, 2017 Samo życie jest takie powiedzenie "Jeżeli chcesz aby coś było zrobione dobrze, zrób to sam" Pozdrawiam Quote
DuzyGrzegorz Posted March 28, 2017 Author Report Posted March 28, 2017 Kolego! Zrobić muszę sam. Naprawić muszę sam. Nie rozumiem tego tandetnego świata. Przecież taka pompa powinna działać 30 lat.Młodzi nie chcą się uczyć porządnie pracować. Jak taki umie narzędzia podawać to wszystko co można oczekiwać. Awaria kanalizacji. Piwnica zalana fekaliami po sufit. Przychodzi majster z pomocnikiem. Majster nurkuje, a po chwili wynurza się i do pomocnika mówi: Brecha! Bierze od pomocnika brechę i znowu nurkuje. Po chwili wynurza się i do pomocnika mówi: Hakrura!" Bierze od pomocnika hakrurę i znowu nurkuje. Po chwili fekalia z piwnicy spływają. Majster obciera twarz i mówi do pomocnika: "Ty się młody ucz bo całe życie będziesz narzędzia podawał!" To tak a propos mojej dzisiejszej roboty. Pozdrawiam! Quote
Vademecum Posted March 28, 2017 Report Posted March 28, 2017 W tym wypadku lepiej wyjdzie na podawaniu narzędzi Quote
Robert ;-) Posted March 29, 2017 Report Posted March 29, 2017 Zacząłem czytać twój post Grzegorzu i ten kawał mi się skojarzył;-)No cóż takie czasy i albo robić samemu albo będą takie niespodzianki, choć sam pompy nie zbudujesz ale inne rzeczy owszem Quote
DuzyGrzegorz Posted March 29, 2017 Author Report Posted March 29, 2017 Ale gdybym budował sam tę oczyszczalnię to użyłbym porządnej pompy i paru innych rzeczy też aby nikt nie musiał mi kluczy podawać. Pozdrawiam! Quote
ali Posted April 2, 2017 Report Posted April 2, 2017 Skoro już o oczyszczalniach , to jakie bakterie stosujecie, mam tlenową czy jakoś tam , nie znam się na tym , w każdym razie w środkowa komora jest napowietrzana. Kiedyś woda z trzeciej komory była w miarę czysta , a teraz jest jakaś mętna, ( domesto.y i inne środki pewnie zabiły bakterie) Quote
Tofik Posted April 2, 2017 Report Posted April 2, 2017 Ja tam sie na tym nie znam ale czy co jakiś czas tych bakterii nie należy uzupełniać? no chyba że one same mają sie mnożyć no to inna sprawa i pytania nie było Pozdrawiam Quote
DuzyGrzegorz Posted April 2, 2017 Author Report Posted April 2, 2017 Pewnie masz za małą. Normy "miejskie" nijak się nie mają do warunków wiejskich. Ja kupuję u znajomego w sklepie zielarskim. Butla 1 l. coś ok. 4 miesiące. Dwa razy droższe ale muszę od czasu do czasu u niego coś kupić. Nie pamiętam jak to się nazywa ale nigdzie nie spotkałem tego preparatu oprócz tego sklepu. Pozdrawiam! Quote
ali Posted April 2, 2017 Report Posted April 2, 2017 Noo nie wiem jak z tą wielkością , gmina pośredniczyła w tym przedsięwzięciiu , ale chyba chemia do zlewu , zmywarki , kibla itd jest winna. Kupuję co jakiś czas te bakterie ( jak sobie przypomnę), lecz nie mogę uzyskać w miarę czystej wody Quote
DuzyGrzegorz Posted April 2, 2017 Author Report Posted April 2, 2017 Ja mam 2 m3 czyli na cztery osoby. Jak jestem z żoną to wszystko w porządku. Jak syn przyjeżdża na kilka dni to oczyszczalnia przestaje się wyrabiać. Trzy osoby to dla niej za dużo.Bakterie raczej nie wpływają na czystość wody. Przynajmniej ja tego nie zauważyłem. Zauważyłem że stosowanie bakterii wpływa na zmniejszenie częstotliwości konieczności wywożenia osadu. Warto dodać bakterie jeżeli przez kilkanaście godzin nie było prądu. Pozdrawiam! Quote
ali Posted April 2, 2017 Report Posted April 2, 2017 Nie pamiętam jaki metraż ma moja, miała być na 6 osób więc niby wszystko ok (no ale żona i dwie córki robią robotę) , osad wywalam raz na rok i nigdy nie sprawdzałem ile go jest pod lustrem ,, wody", przeje.... e jak się nie ma syna , wszystko na jednej głowie Quote
DuzyGrzegorz Posted April 2, 2017 Author Report Posted April 2, 2017 Na 6 osób to co najmniej 2,7 m3.Co do córek to z obu jesteś dwa razy bardziej dumny niż ja ze jednego syna! Każdy co potrafi wszystko zrobić jak Ty Kolego ma prze.....ne.Z niektórymi środkami czystości ("Domestos", "Kret", itp )trzeba uważać. U mnie jak oczyszczalnia się nie wyrabia pomaga dodanie garści Fosforanu amonu, tak co tydzień lub 10 dni jak ścieków jest więcej. Pozdrawiam! Quote
ali Posted April 2, 2017 Report Posted April 2, 2017 Ach córki jak modelki, i w głowie mają poukładane mimo że jedna jeszcze nie letnia, ale nie o tym miało być. Z środkami się uważa , ale z tym NP mnie zaciekawiłeś, rozumiem nawóz????? Quote
DuzyGrzegorz Posted April 2, 2017 Author Report Posted April 2, 2017 Na syna nie narzekam, ale córka zawsze jest bliżej rodziców, a syn jak się ożeni to wyfrunie. Gratuluję córek!Do moszczu na wina dodaje się drożdże i pożywkę. Do moszczu na bimber też. Pożywka podnosi wydajność i intensywność fermentacji. Bez względu czy proces jest tlenowy czy nie potrzebna jest odpowiednia ilość azotu i fosforu którego brakuje przy fermentacji. Pożywka to nic innego jak czysty fosforan amonu. Spróbowałem i chyba jest lepiej, przynajmniej mnie się tak wydaje. Pozdrawiam! Quote
Robert ;-) Posted April 2, 2017 Report Posted April 2, 2017 Kiedyś w gorzelni sypaliśmy nawozy do zacieru , jeden był mocznik a drugiego nie pamiętam nazwy , jak się sypnelo garść na zacier chodził jak głupi;-) a i do tego kwas siarkowy bodajże ,samo dobre.w oczyszczalni trochę inny zacier, ale na pewno pomoże nawuz Quote
Tuzon Posted January 9, 2018 Report Posted January 9, 2018 Mój znajomy coś takiego ma i z tego co mówi to sprawdza się to o wiele lepiej niż szambo. Chociaż szambo nie jest w sumie rówineż takie złe. Jesli nie ma się dostępu do kanalizacji to nie ma opcji. Trzeba wybrać albo przydomową oczyszczalnię albo szambo.. Najlepiej znaleźć działkę z dostepem do kanalizacji, ale czasami nie ma wyboru Quote
Kuar_pl Posted February 13, 2018 Report Posted February 13, 2018 Akurat co do przydomowej oczyszczalni ścieków, to mimo początkowych dużych kosztów inwestycji, ta będzie się zwracać niemal z każdym miesiącem. Pomijam fakt ekologii bo to przecież oczywiste. Remi 1 Quote
Remi Posted April 29, 2019 Report Posted April 29, 2019 "początkowych dużych kosztów" możesz określić o jakich kosztach mowa? Właśnie myślimy nad taką oczyszczalnią, ale póki co jestem "zielona" w tym temacie... Słyszałam tylko podobne opinie do twojej, że taka oczyszczalnia zwraca się bardzo szybko, bo niskie są koszty jej eksploatacji. A ile może wynieść cała oczyszczalnia z montażem? Czy ceny, które podają na https://cafeteria.pl/ile-kosztuje-biologiczna-oczyszczalnia-sciekow-koszty-oczyszczalni-montazu-eksploatacji/ mają coś wspólnego z prawdą? Quote
Vademecum Posted April 29, 2019 Report Posted April 29, 2019 najpierw dowiedz się co można w twojej gminie. bo w mojej wsi jest szlaban na oczyszczalnie przydomowe. Quote
DuzyGrzegorz Posted April 29, 2019 Author Report Posted April 29, 2019 Ja mam taką oczyszczalnię i jak policzę koszty bakterii, prądu, amortyzacji, napraw i wywozu (tak! rzadziej, ale trzeba wywozić!) to nie wychodzi aż tak słodko. Pozdrawiam! Quote
BartGDA Posted April 30, 2019 Report Posted April 30, 2019 Jeszcze wszystko zależy od warunków geologicznych - nie wszędzie możemy postawić przydomową oczyszczalnie niestety. Quote
Jaga Posted June 4, 2019 Report Posted June 4, 2019 Ja daje MICROBEC raz w tygodniu i chociaż oczyszczalnia jest (za) mała to wszystko ładnie się przeżera. Funkcjonuje drugi rok i nie było potrzeby jej opróżniania, choć na pewno by się zdało. Pompa zacięła się dwa razy w zimie, ale działa. Staram się wsypywać bakterie w odstępie 2dni od użycia "domestosa". Pozdrawiam. Quote
Jaga Posted June 6, 2019 Report Posted June 6, 2019 DuzyGrzegorz, ale ile dajesz tego fosforanu amonu? Quote
Recommended Posts