Jump to content

Recommended Posts

Posted
Zastanawiam się jakie rośliny można posadzić na/obok oczyszczalni. Chodzi przede wszystkim o to, żeby korzenie nie poprzerastały drenażu i żeby wspomagały? oczyszczanie ziemi. Oczyszczalnia częściowo zajmuje pole i chciałabym ją w jakiś sposób odseparować. Jakieś pomysły?
Posted

Tak jak napisałem daję garść ale tylko wtedy jak widzę potrzebę. Najczęściej taka potrzeba się pojawia jeżeli jest dużo ścieków "szarych". Co do roślin to niestety nie pomogę bo wróżką nie jestem. Nie wiem co za gleba i jakie rośliny można posadzić/posiać. Gdybyś Koleżanko podała jakie chwasty (przepraszam, rośliny wskaźnikowe) tam rosną to wtedy już można coś zaproponować. Pozdrawiam!

Posted
Już wszystko wyjaśniam. Ziemia piaszczysta Vklasy, na pewno trochę kwaśna, rośnie szczaw, chrzan, dalej rośnie różanecznik bez żadnych nawozów i ma się dobrze. Oczyszczalnia jest lekko zacieniona.Od południa rosną świerki, pole idzie wzdłuż na zachód. Warzywa też podobno dawały radę na tej ziemi, więc chyba nie ma tragedii ;)
Posted
Oczyszczalnia jest pod świerkami. Aktualnie, to teraz jest tam łąka... Myślę intensywnie o jakiejś trawie, której nie trzeba kosić zbyt często, ten kawałek ziemi nie jest rozjezdzany przez samochody.