Jaga Posted June 7, 2019 Report Posted June 7, 2019 Zastanawiam się jakie rośliny można posadzić na/obok oczyszczalni. Chodzi przede wszystkim o to, żeby korzenie nie poprzerastały drenażu i żeby wspomagały? oczyszczanie ziemi. Oczyszczalnia częściowo zajmuje pole i chciałabym ją w jakiś sposób odseparować. Jakieś pomysły? Quote
DuzyGrzegorz Posted June 8, 2019 Author Report Posted June 8, 2019 Tak jak napisałem daję garść ale tylko wtedy jak widzę potrzebę. Najczęściej taka potrzeba się pojawia jeżeli jest dużo ścieków "szarych". Co do roślin to niestety nie pomogę bo wróżką nie jestem. Nie wiem co za gleba i jakie rośliny można posadzić/posiać. Gdybyś Koleżanko podała jakie chwasty (przepraszam, rośliny wskaźnikowe) tam rosną to wtedy już można coś zaproponować. Pozdrawiam! Quote
Jaga Posted June 8, 2019 Report Posted June 8, 2019 Już wszystko wyjaśniam. Ziemia piaszczysta Vklasy, na pewno trochę kwaśna, rośnie szczaw, chrzan, dalej rośnie różanecznik bez żadnych nawozów i ma się dobrze. Oczyszczalnia jest lekko zacieniona.Od południa rosną świerki, pole idzie wzdłuż na zachód. Warzywa też podobno dawały radę na tej ziemi, więc chyba nie ma tragedii Quote
Jaga Posted June 8, 2019 Report Posted June 8, 2019 Oczyszczalnia jest pod świerkami. Aktualnie, to teraz jest tam łąka... Myślę intensywnie o jakiejś trawie, której nie trzeba kosić zbyt często, ten kawałek ziemi nie jest rozjezdzany przez samochody. Quote
Recommended Posts