Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam 
Sytuacja wygląda następująco, wujek chce mi dać w dzierżawę ok 1,5 ha pola tylko stało to ok 10 lat nie ruszane jednym słowem straszny ugór.
Myślałem żeby to ściąć kosiarką bijakową opryskać na perz i zaorać głęboko i posiać jakiś poplon tak żeby na jesień coś posiać.
Pytanie brzmi co siać na takim polu które leżało tyle czasu myślałem nad żytem albo zwykłym albo hybrydowym.
Ziemia nie jest rewelacyjna 5 klasa..
Chodzi mi też o to co posiać żeby później to sprzedać bo chcę siać tylko na sprzedaż. Myślałem też na łubinem,gryką ale nie wiem doradźcie.
W skrócie: Co posiać żeby sprzedać i zarobić coś.. 
Wiem wiem zależy dużo od nawożenia i roku jaki będzie więc proszę nie piszcie mi tego.
Chcę uzyskać fachowej opinii na ten temat i porady.
Z góry dziękuję !
Pozdrawiam !! 

Posted

Jeżeli jest zadarnione to albo pług z dobrymi krojami albi wcześniej talerzówka i zaraz po niej brona. Orka nie głębsza niż siewna. Zobacz jakie masz tam chwasty i dobierz roślinę tak aby móc zwalczać chwasty. łubin raczej odpada właśnie z tego powodu. Pozdrawiam!

Posted

Pytanie czy grykę sprzedam ?

Po ile chodzi teraz bo nawet się nie orientuję..

DuzyGrzegorz masz dużo racji wezmę pod uwagę Twoje uwagi :) Dziękuję !

Vademecum to co radził byś posiać żeby to sprzedać z "zyskiem" ?

Posted

No masz rację że dziś robota w polu to pasja.. szkoda.
Nwm przemyślałem sprawę i tak stwierdziłem że to więcej kosztów będzie a zysku z tego zboża to tyle co kot napłakał.. 
W końcu ile mi urośnie w sumie na ok 2ha ziemi 5 klasy.. Nie wiem czy to ma wgl senes. 

• 5 months later...
Posted

Witam,

Ja w podobnym wątku choć trochę w innej sprawie. Chcę niewielkiej powierzchni ugór użyć pod przydomową uprawę, głównie warzyw. Powierzchnia to aktualnie głównie perz bez krzewów. Jako nawóz jesienny chce wykorzystać obornik koński.

Pytanie brzmi, co najpierw zrobić: czy na ugór rozłożyć obornik, a potem zaorać czy najpierw ściągnąć darń, dać obornik i go lekko przykryć ziemią by przez zimę się rozłożył?  

Posted
i było by gdyby dało się to zaorać. ja proponuje dać glifosat teraz a jeśli niema części zielonych to sypnąć saletry i po 2 .3 tyg . glifosat i po kolejnych 2 orka i szarpnąbym sie na głęboką. chodzi o to by niebyło resztek ugoru na wierzchu ani gliny. a obornik na wiosnę i płytka orka. możesz sprawdzić odczyn ph. i jeśli potrzeba to zbliżyć go do obojętnego. po orce ma sie rozumieć
Posted

Po zastosowaniu glifosatu czyli tzw. "orki chemicznej" orka nie głęboka lecz nie głębsza niż siewna, a najlepiej jeszcze płytsza. Jeżeli materiał roślinny przykryjesz orką głęboką dojdzie do bardzo szkodliwych dla gleby procesów gnilnych. Pozdrawiam!

Posted

tylko, ze chce iść w stronę bez chemicznej uprawy - w przydomowej uprawie można pozwolić sobie na ekologiczność :) , powierzchnia nie jest duża - 0,4 ha. Wiec lepiej najpierw na ugór dać obornik i przeorać czy najpierw orka a potem nawóz ( nawóz koński chce dać jesienią) 

Posted

To talerzówka "na krzyż" plus brona, a jak się zazieleni przyorz. Możesz też wyciągnąć perz kultywatorem o sprężynowych łapach i zgrabić bronami. Możesz także posiać roślinę która dobrze konkuruje z perzem, np topinambur. Pozdrawiam!

Posted

czyli najlepiej najpierw perz np kultywatorem wyciągnąć, zabronować a potem dać koński obornik - tak (z uporem obstaję przy jesiennym nawożeniu )?

W tej chwili jedyne wyjście. Na wymęczenie nie ma już czasu. Ponadto teraz kłącza zawierają duże ilości substancji odżywczych. Zapomniałem dodać że gleba musi być przed kultywatorowaniem na tyle luźna aby kłącza się nie rwały tylko wyciągały. Oczywiście jesienne zastosowanie obornika jest bardziej korzystne niż wiosenne. Pozdrawiam!

P.s.

Rolnictwo, sadownictwo czy ogrodnictwo to nie sport więc nie ma takiej kategorii jak amatorzy.

Posted

a, to działkowicze ? może pasjonaci.... dla mnie to może być nawet rzut głową o ściane :)

Natomiast z tym obornikiem to niby lepiej na jesień, ale ja wiem że najważniejszy jest start by z 5 lat nie walczyć z perzem i innymi. 40 a to jest dużo i w moim świecie to wyglądałoby tak. przygotowanie pod chemie i ona sama. a dalej w zależności od przebiegu pogody. jeśli braknie czasu na obornik na jesień to na wiosne.

Posted

Ugór ..jest wspaniałym stanowiskiem ..no kolego 1,5 ha ziemniaków ,to za sporo pewnie ,ale owies na wiosnę .ja robię po prostu ..trawa czy co tam rośnie ..(no nie mówię o jakichś samosiejkach,.)skosić,2,3 tygodniei płyciutko spokładać,potem brona ..najlepiej to na suchu robić porozwalać merchy porównać jednocześnie ziemię.W ok.połowie września gorczycę sieję ...i na zimę zaorać .Na wiosnę kolego pod uprawę pole jak malina.pozdr.

• 4 months later...
Posted

Ja postawiłem na rzepak, bo to teraz bardzo opłacalne. Aby zmaksymalizować zyski z uprawy warto znać odpowiedni środek do odchwaszczania . Sprawdzam różne fora , ostatnio natknąłem się na środek o nazwie Clearfield www.agro.basf.pl/agroportal/pl/pl/clearfield_1/clearfield_startpage.html  Opinie są dość dobre, technologia wydaje się być naprawdę w porządku, więcej informacji zasięgnęłam na stronie   Warto wypróbować ten środek