Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam serdecznie,
mam pytanie odnoszące się do nawiezienia ziemi na której posiane jest żyto. Bardzo proszę o radę co byście polecili (jest to obszar ok. 3h). Badania gleby wyszły bardzo słabo. Ziemia na jakiej posiane jest zboże jest 3 i 4 klasy. Kwasowość wynosi ok 4,10 (odczyn - bardzo kwaśny), poza tym wszystkie składniki są na niskim i bardzo niskim poziomie. Bardzo proszę o radę jaki nawóz na tym etapie najlepiej zastosować i w jakich dawkach.

Posted

Daj tak ok. 23 kg N, 9 kg P2O5 i 20 kg na każdą spodziewaną tonę plonu. Nie zapomnij o 5 kg MgO i co najmniej takiej ilości wapnia. Jak znam życie to wynik pH wynika z głębokiego przyorania dużej ilości resztek pożniwnych lub ugoru. Pozdrawiam!

Posted

Dziękuje Ci za odpowiedz. Jako laik w temacie mam pytanie o jaką ilość plonu na 1h mogę przyjąć bym mógł wyliczyć potrzebne parametry lub ewentualnie mógłbyś doradzić konkretny zestaw nawozowy? Pozdrawiam.

Posted

Taki też mam zamiar po żniwach zakupić łudkę obornika i wapno przed podorywka. Ale póki co muszę nawieżć to żytko :), bo z tych parametrów to pewnie nic z tego nie będzie.

Posted

Czyli po zbiorze zwapnować i podorać? A jakie kolego wapno polecasz - czy to nie ma większego znaczenia? Dzięki za informacje z tym obornikiem, bo jeżeli nie ma sensu to szkoda nakładu robić.

Posted

Powiedz mi co było na tym polu wcześniej. Najpierw po zbiorach zwapnuj. Nie stosuj obornika dopóki nie będzie pH ok. bo obornik może zakwaszać. Wiem że wszyscy się oburzą gdyż powszechnie wiadomo że odkwasza. Nawozy wybierz takie które można stosować pogłównie. Jeżeli zastosujesz magnez w formie dolistnej musisz pamiętać aby do zwalczania chwastów nie stosować 2,4D.

Wapno węglanowe, najlepiej magnezowe. Pozdrawiam!

Posted

Ok, to rzeczywiście skupie się po zbiorze na tym wapnie. Wcześniej była mieszanka, a jeszcze rok wcześniej pszenica. Może to głupie pytanie, ale jakie to nawozy pogłownie? I jakie ewentualnie ilości?

Posted
Kolego, co Ty zbierałeś przy takim ph. Nawożenie główne jest przed siewem i mieszane z ziemią, a pogłówne to w trakcie wegetacji. Niekażde nawozy można ekonomicznie stosować pogłównie. Należy nawozić wilgotną glebe i nie przed deszczem, nie podczas upałów. Dolistne nawożenie jest kosztowne i dla żyta marny biznes. Jak żyto jest marne i da się lekko zawłóczyć to możesz pokusić się na polifoske o większej zawartości azotu. 200 kg na ha, później saletre amonową.
Posted

Jeszcze nie spotkałem się z głupim pytaniem choć parę lat żyję. Z głupimi odpowiedziami to już inna historia, zupełnie inna.

Nawozy mają znacznie większe straty jeżeli nie są przykrywane po zastosowaniu. Wynikają z ulatniania się składnika lub uwsteczniania. Te które można stosować bez przykrywania na rosnące rośliny bez nadmiernych strat to nadające się do stosowania pogłównego. Główne nawożenie powinno byś zastosowane przed siewem. Stąd nazwa "główne". Nawożenia po siewie, a zwłaszcza nawożenie po wschodach, a więc po nawożeniu głównym nazywa się "pogłównym". Ten wynik pH raczej wynika z przyorania głęboko resztek pożniwnych i odczynu kwasów humusowych a nie z uruchomienia glinu skoro rosła pszenica dla której glin jest zabójczy.

Daj Polifoskę 5 (5% N, 15% P2O5, 30% K2O). Dając ok. 70 kg na każdą tonę planowanego zbioru rozwiązujesz problem potasu i fosforu i dajesz ok. 4 kg azotu. Pozostałe 19 kg azotu daj w Saletrze amonowej zawierającej 34% N. Trzeba zatem ok. 55 kg Saletry amonowej. To wszystko jest na jedną tonę plonu. Jeżeli zakładasz 3 tony z hektara dajesz 3 razy więcej czyli 210 kg Polifoski 5 i  165 kg Saletry amonowej 34. Polifoskę możesz zmieszać z Saletrą amonową ale tylko bezpośrednio przed siewem. Dobrze byłoby jakby po wysiewie nawozów poszedł niewielki deszcz. Pozdrawiam!

• 4 months later...
Posted

"DużyGrzegorz" - przepraszam, że dopiero teraz, ale dziękuje konkretną odpowiedz i tym samym baaaardzo dużą pomoc.

Zastosowałem się do Twojej rady, w późniejszym okresie dokonałem jeszcze oprysku przed grzybem. Ogólnie jak na tak mizerne wyniki gleby wyszło całkiem nieźle - myślę że to też zasługa mokrego stosunkowo roku.

W najbliższych dniach będę zbierał plon i jestem ciekaw jakie wyjdą wyniki. Jeszcze raz wielkie dzięki dla Ciebie i wszystkich komentujących. Oczywiście po zbiorze biorę się za wapnowanie. Pozdrawiam.

• 3 months later...
Posted

Jak widać opcji jest sporo. Ja zbyt dużego doświadczenia w temacie nie mam ale w takich sytuacjach zawsze staram się korzystać z pomocy osób specjalizujących się w temacie :) Zerknij sobie na ofertę producenta Adob https://adob.com.pl/ - spory wybór dobrej jakości nawozów płynnych i stałych ( do stosowania dolistnego ). Działają na rynku już 26 lat więc doświadczenie mają :)