Tuzon Posted October 3, 2017 Report Posted October 3, 2017 Też wydaje mi się, że chodzi o cenę. Wychowałem się na świeżym mleku od krowy i muszę powiedzieć, że z relacji mamy wynika, że praktycznie nie chorowałem w dzieciństwie. Quote
rolniczka_585 Posted October 4, 2017 Report Posted October 4, 2017 Ile ja bym dała żeby mieć mleko prosto pod drzwi, u mnie we wsi to jedna osoba krowę ma. Widziałam ostatnio pod sklepem taką maszynę niby z wiejskim mlekiem ale jakoś nie mam zaufania. Próbował ktoś ? Quote
Vademecum Posted October 4, 2017 Report Posted October 4, 2017 ja na targach próbowałem i ok. we francji takie maszyny są. Jest tylko sprawa kto to obsługuje. W polsce jest problem, ludzie odpowiedzialni w podobnych sprawach twierdzą, co, ja to będe jadł, a jego dziecko idzie do przedszkola np..I nie twierdze że wszyscy, ale wystarczy jedna osoba by zaniechać dobry pomysł. Quote
Radogost Posted November 17, 2017 Report Posted November 17, 2017 Ja chcę mleko pod drzwi! Jak na razie to dostaję sok jabłkowy i jabłka pod drzwi kilka wsi dalej jest duży sad i cały czas sobie gospodarz rozwozi po firmach, instytucjach i domach. W zwykłych butelkach 5 l i jabłka ważone po 5 kg. Cena praktycznie jak w sklepie. Aha i sok świeży, niepasteryzowany. Powinniśmy to sobie w tradycję wpisać i mieć głęboko zasady ułe mora 1 Quote
andrzejwolski Posted November 29, 2017 Report Posted November 29, 2017 Gdyby coś takiego weszło, to na pewno byłyby jakieś ustalenia. Pablos, a jajka w markecie kupujesz? Przecież nie chodzisz sam sprawdzać stanu sanitarnego kurników To na podobnych zasadach chyba by się opierało. Quote
rolniczka_585 Posted December 11, 2017 Report Posted December 11, 2017 Radogost ale super! Dopiero odczytałam Twój post. Świetna sprawa z tym sokiem. Nie wzmacniają tego soczku? Bo tych kartonowych pić nie idzie tyle cukru. Quote
tomcio112 Posted December 11, 2017 Report Posted December 11, 2017 To racja z tym sokiem i jabłkami fajna sprawa, ale na pewno w niewielu miejscach w kraju działają tacy gospodarze Quote
WujekSamo2 Posted December 17, 2017 Report Posted December 17, 2017 A czy ostatnio przepisy dotyczące tych małych sprzedaży bezpośrednio od rolnika się nie zmieniły na naszą korzyść? Quote
Tuzon Posted January 10, 2018 Report Posted January 10, 2018 Też coś takiego słyszałem. A w temacie mleka dostarczanego od drzwi, to z tego co wiem, to w Nowym Yorku jest to w niektórych dzielnicach nadal standardem. Quote
Pawcio Posted February 6, 2018 Report Posted February 6, 2018 Hej! Wracając do tematu mleka prosto od krowy - prze pewien czas w warszawskich marketach Selgros a raczej przed nimi stała lodówka z butelkowanym mlekiem prosto od krowy. Kupić można było jak coca-colę - wrzucałeś monetę i buteleczka hyc do Ciebie leciała. Niestety taka forma sprzedaży się nie przyjęła - automaty zniknęły. Podejrzewam, iż cena była zaporowa - z tego co pamiętam wynosiła 5 zł/l . Nawet artykulik się został -> http://tustolica.pl/mleko-prosto-od-krowy-przy-selgrosie_63882 Quote
rolniczka_585 Posted February 7, 2018 Report Posted February 7, 2018 W moich okolicach automaty stały przy polo marketach. Też już ich nie ma. Nie pamiętam jaka była cena, ale wiem że butelkę wybierało się osobno.Sporo osób o tym nie wiedziało i naciskało a mleko sobie leciało w siną dal. Myślę, że to tez zniechęciło. Quote
Recommended Posts