Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam mam taki problem otóż ostatnio WOM zatrzymał mi się z 2m glebogryzarką. Znaczy nie tak normalnie że jechał tylko wjechałem w mega błoto że aż cała glebogryzarka zaczeła się topić i nie dziwię się że to się zatrzymało ale czy nie powinien przydusić się cały silnik i zgasnąć? A nie tylko WOM przestał się kręcić a jak lekko uniosłem gryzałkę to wrócił normalnie na obroty.

Ogólnie nigdy mi się nie zatrzymał nawet w kosiarce z dużą trawą no tylko ten jedne raz tak jak piszę z tą gryzałką w mega błocie 

Posted

Sprzęgło główne na 100% się nie ślizga. Bardzo łatwo to sprawdzić z górki raptownie ujmuję gazu a ciągnik od razu zwalnia. Pod górę silnik z przyczepą lekko przysiada No ogólnie wiele oznak jest że ze sprzęgłem jest wszystko ok.

Ja mam tam sprzęgło jednostopniowe.

Co do WOM to włączam go po prostu dźwignią bez użycia sprzęgła głównego i wyczytałem że WOM ma sprzęgło oddzielne hydrauliczne i tu właśnie mogło się śliznąć prawda?

Posted

No to jak myślicie zgłaszać to na gwarancję? Kurde nowy ciągnik i żeby się sprzęgło WOM ślizgało? Fakt no naprawdę ta gryzałka tak wpadła w bagno że ja nie dziwię że to się zatrzymało bo cała się utopiła. Tak jak mówię kosiarka duża trawa i idzie tnie nie ma problemu tylko ten jeden raz mi się zatrzymał, zgłaszać to?

Posted

Współczuję kontaktu z serwisem gwarancyjnym Ursusa. Szczerze współczuję.

Sprzęgło wielotarczowe może być specjalnie tak ustawione aby nie uszkodzić coś przy gwałtownym zatrzymaniu maszyny napędzanej przez WOM. Wielotarczówka jest napędzana raczej hydraulicznie więc może chwilowo podnośnik pobrał cały olej bo obroty silnika były w tym momencie niskie i taki efekt. Pozdrawiam!

Posted

No ja sobie sam współczuje tego kontraktu z serwisem.

Nie chcą przyjechać bo po pierwsze oni dają niby 12 miesięcy gwarancji a książkę gwarancyjną podpisaliśmy na 18 przecież.

Po drugie wykonałem jeden przegląd po 50mth drugi miał być po 250mth nie zgłaszałem nic jeszcze bo dopiero jest 170mth a oni na to że jak się motogodzin nie wyrobiło to przegląd co pół roku się robi No kurde co pół roku???