Jump to content

Recommended Posts

Posted
Witam. Zamierzam kupić w następną wiosnę opryskiwacz. Ciągnik Ursus C-4011. Areał 3ha zboża. Jaki polecacie sprzęt, który będzie dobrze służył?
Posted
Na 3 ha to nic dużego. ale Nowego polskiego osobiście nie polecam. Wystarczy 300 litrów. Osobiście zdarłem 3 nowe 300 litrowe polskie. Kupiłem 15 letniego rau 900 litrów i to jest maszyna. Pryskam co roku około 100 ha i w sezonie dysza żadna się nie zatka. Niestety takie staruszki są drogie i na 3 ha to bardzo duży wydatek. Te rau po 2 tysie to dziadostwo i szkoda kasy.
Posted

U mnie jest taki zwykły opryskiwacz 300 litrowy już ponad 10 lat, teraz tylko u siebie ale kiedyś chodził po ludziach więc parę ha rocznie robił, tylko końcówki się wymieniało i raz jeden włącznik nie wiem jak to się fachowo nazywa,

myślę że jak kupisz polski nowy to ci posłuży

Posted

na tyle pola to i stary termit spokojnie wystarczy, wymienić tylko rozpylacze na płaskie i jazda

ważne aby pompa i rozdzielacz były dobre, resztę można tanim kosztem doprowadzić do stanu używalności

Posted

A co myślałeś że taki rozdzielacz będzie ci służył 20 lat? nie tak epoka i już takich nie robią :( (koncerny firmy sklepy muszą zarabiać czysta ekonomia)

Pozdrawiam

Posted
Moje rau jest z roku 1994 i chodzi lepiej jak Nowy pilmet, na dodatek na elektrozaworach. Co roku pryskam ponad 100 ha a bywało 2 razy tyle. Pilmetem nie zdażyło się by jedna dysza nie zatkała się na zbiornik, a rau po przemyciu filtrów przed sezonem nie zatka się nic w cały sezon ! Jadę w pole i wracam z czystymi rękami! Przy takiej pracy można odpocząć. Ciśnienie jak się ustawi takie jest
Posted

Od paru lat mamy Biradzki 400 litrów, jak na razie nie ma z nim żadnych problemów. No może niektóre przewody zrobiły się białe i stwardniały od słońca ale tak się w każdym dzieje ;)