Jump to content

Jaki najlepszy środek na chwasty dwu i jednoliścienne w zbożach ozimych ?

Recommended Posts

Posted

U mnie na pszenicę i pszenżyto pryskałem Axial Komplett Pak czyli Axial Komplet i Pike na jedno i dwuliścienne i bardzo dobrze sczyścił pola. zadziałał też na komosę. Większość już opryskana ale przyszły deszcze i musze czekać

A Lintura to już chyba w ogóle nie można kupić za bardzo. Kończy się jego rejestracja w Polsce.

• 3 months later...
Posted

Glifosat wykorzystywany jest przede wszystkim w Roundup. Tylko że jest to herbicyd totalny czyli blokuje fotosyntezę niezależnie czy to jest chwast czy uprawiana przez nas roślina. Jak już to lepiej zastosować jakiś herbicyd selektywny.

Należy pamiętać że glifosat utrzymuje się do roku w glebie, więc z jego stosowaniem powinniśmy być ostrożni.

Na https://www.sklepfarmera.pl/blog/efektywne-stosowanie-srodkow-ochrony-roslin-poradnikwrzucam poradnik jak stosować efektywnie środki ochrony roślin.

I na nie stosujcie tego w zbiorach rzepaków tak jak tutaj zostało to opisane, ze na Opolszczyźnie rolnicy "wysuszają" rzepak przy pomocy roundup: http://www.nto.pl/wiadomosci/opolskie/art/4571109,opolscy-rolnicy-truja-chemikaliami-rzepak-nas-i-siebie,id,t.html

Z głową trzeba stosować.

Posted
Kolego ty chyba nie rozumiesz co piszesz. Całe wysokorozwinięte rolnictwo dosusza wszystko randapem i to w największych dawkach. Prócz nasiennictwa. Ty chcesz dosuszać selektywnym ? Pozostawiam to bez ciągu dalszego
  • 3 months later...
Posted

Clearfield to na rzepak a nie zboża... W temacie - u siebie teraz na jesień pryskałem mieszanką Boxer 2,5l/ha z dodatkiem Legato 0,1l/ha i mam nadzieję ze na wiosnę to już najwyzej będzie pryskanie na dwuliscienne.

• 2 weeks later...
  • 2 months later...
  • 2 years later...