Kamilc-360 Posted April 14, 2017 Report Posted April 14, 2017 Jak w temacie czym najlepiej zasiać trawę wg Was?Ogólnie to jakby był jakiś mały kawałek to bym chyba ręką rozsiał ale to do obsiania jest 7ha.Ja to myślałem że lejkiem najlepiej zasiać ale widziałem filmy jak normalnie siewnikiem siali.Jak ktoś siał kiedyś trawę poznaniakiem to proszę napisać jak go ustawić na które tryby Quote
Vademecum Posted April 14, 2017 Report Posted April 14, 2017 Kolego, trawa jest lekka i nie chcę się osypywać. Lejkiem jest ryzyko. Proponuję siewnik, a trawę wymieszać z czymś by ją równomiernie rozwiać. Quote
Kamilc-360 Posted April 14, 2017 Author Report Posted April 14, 2017 No właśnie słychałem o tym by to z czymś wymieszać i tak myślałem że może z Łubinem?I taką trawę to jak ustawić siewnik normalnej jak pod zboża? Quote
Hiro9 Posted April 14, 2017 Report Posted April 14, 2017 Ja mieszałem z owsem żeby równiej wysiać , i owsa mniej niż w normalnym siewie samego owsa tak żeby nie zadusić tej trawy Quote
Vademecum Posted April 14, 2017 Report Posted April 14, 2017 Z łubinem ? Cza sie zastanowić , znaleźć jakieś nasiona lub inny materiał o podobnym ciężaże właściwym, a to po to by się mieszanina nie rozwarstwiała. Z ustawieniem s iewnika bym kombinował. Denka zamknięte, ustawienia a mały wysiew, i próba kręcono... jeśli się zawiesza to opuścić denka. Zastawki otworzyłbym na faul by aparat wysiewający zabierał nasiona. Teraz mam hassie i tam można wyłączyć pół aparatu wysiewającego. Zajefajny siewnik Quote
prometeusz Posted April 15, 2017 Report Posted April 15, 2017 Ja zazwyczaj sieję z owsem i nie ma większych problemów. Zazwyczaj koszę owies potem na zielono ale jeśli jest susza lub taka prognozują to zostawiam owies do zbioru na ziarno. Quote
Kamilc-360 Posted April 15, 2017 Author Report Posted April 15, 2017 No dobra może i macie racje że lepiej to będzie z owsem wymieszać.To mówicie że normalnie ustawić siewnik jak pod wysiew owsa? Quote
Vademecum Posted April 15, 2017 Report Posted April 15, 2017 W tym układzie to jak do owsa, ale w jakim stosunku wymieszać je, następny dylemat. Ale ustawiając wysiew na 250 kg owsa i na 200 kg dać 50 trawy to powinno wyjść. 50 kg trawy na ha i 200 owsa. Przypuszczam że idealnie nie wyjdzie , takie życie . Próbuj na małym areale i licz. Quote
Kamilc-360 Posted April 15, 2017 Author Report Posted April 15, 2017 Ej a jak profesjonalnie sieje się trawe? Specjalny siewnik jest do tego? Czy jak?Bo ja to muszę posiać na 7ha pod lotnisko dla małych awionetek i motolotni to ładnie być musi Quote
Dobromil Posted April 15, 2017 Report Posted April 15, 2017 Mi to zazwyczaj wychodziło tak np. 200 kg owsa + 50 kg trawy ustawienie na 250 kg na ha i wychodzi około 250 na ha gdyż objętość po zmieszaniu owsa i trawy niemal że nie wzrasta , oczywiście idealnie to raczej nie wyjdzie .Dodatkowo możesz zdjąć rurki z redlic to zapobiegnie zbyt głębokiemu sianiu trawy , siałem w ten sposób lucernę z trawą i się sprawdza. Quote
Vademecum Posted April 15, 2017 Report Posted April 15, 2017 Jest specjalny siewnik do trawy.i donasiewania w mulcz. Też pneumatyczne siewniki zbożowe są w stanie równomiernie wysiąść trawę i w małych ilościach Quote
Monk Posted March 20, 2018 Report Posted March 20, 2018 Sorry, że odgrzewam,a le przygotujemy się do wiosny. Zastanawiam się jaką trawę wybrać na około 5 ha. Najlepiej taką która dosyć szybko rośnie?? Ziemia jest względnie urodzajna. Quote
Vademecum Posted March 21, 2018 Report Posted March 21, 2018 Zawsze mieszanke traw siejesz i do dobierasz do stanowiska i oczekiwań. Quote
Tuzon Posted March 21, 2018 Report Posted March 21, 2018 Tak jak kolega napisał, najlepiej mieszankę traw na łąkę zastosować. Taką mieszankę znajdziesz w wiekszości sklepów ogrodniczych.Ewentualnie przez internet, to Ci kurier przywiezie, taką ilość jaką chcesz w zasadzie.Tutaj http://cnpietrzak.pl/trawy-dla-rolnika,9,pl.htmlmasz składy przykładowych mieszanek: Koniczyna czerwona 10%Koniczyna biała 5%Lucerna 5%Kupkówka 10%Życica trwała 20%Życica trwała 25%Życica wielokwiatowa 10%Życica westerwoldzka 10%Tymotka 5% Quote
Recommended Posts