edek Posted December 20, 2011 Posted December 20, 2011 Zastanawiam się nad siewem grochu wiosną przyszłego roku, lecz mało wiem na temat uprawy, nawozów, ochrony, zbioru, sprzedaży itp.Dlatego zwracam się do Was z prośba abyście napisali co wiecie o grochu... interesują mnie opinie na temat grochu pastewnego, jadalnego jak i siewnego. Z góry dziękuje za odpowiedzi. Quote
Guest jarki Posted February 4, 2012 Posted February 4, 2012 uprawiałem przez wiele lat peluszkę w czystym siewie oraz w mieszankach ze zbożami ale problemy ze sprzedażą następnie zaniechanie hodowli świń więc jedyną zachęta wydaje się stanowisko i wyższa dopłata ale postawiłem na rzepak uprawa jak pod zboża jare,nawożenie N minimalna dawka startowa, P sporo,K dużo ,pamiętaj o pH chorób nie zwalczałem , robale to problem mniejszy w peluszce, zbiór problemy bo nisko leży i sporo się osypuje Quote
muzyk Posted February 4, 2012 Posted February 4, 2012 Witam.Siałem groch,nic strasznego.Trzebasiać w zbożu np. jęczmieniu żeby nie leżał na ziemi,pryskac przeciwko robalom po ścięciu dosuszyć to tak pokrutce ale czy warto się w to bawić. Quote
Guest jarki Posted February 4, 2012 Posted February 4, 2012 gorzej jak Ci położy groch i zboże a poważnie, jak na sprzedaż to osobno bo ciężko oddzielić od zboża choć osobiście wiele lat temu oddzielałem od owsa ale to pracochłonne Quote
przemo137 Posted February 5, 2012 Posted February 5, 2012 @Jarki siejąc z zbożami nie chodzi o to by go sprzedawać ale po to by podnieś walory jakościowe mieszanki takie jak np białko. Znajomy sieje łubin wraz z owsem. Quote
Guest jarki Posted February 5, 2012 Posted February 5, 2012 a jak nie masz zwierząt jak ja to co wtedy też siałem mieszanki zbożowo-strączkowe dla świń ale wiesz ile kosztuje a raczej kosztował basagran lub baroks próbowałem chwastoksem extra ale jak był suchy rok to peluszkę załatwił dlatego uważam że lepiej zasiać mniej ale w czystym siewie Quote
przemo137 Posted February 5, 2012 Posted February 5, 2012 Ale oddzielając i sprzedając sam łubin można nieźle zarobić. Tez uważam że lepiej zasiać w czystym siewie a o mieszańcach wspomniałem po przeczytaniu twojego postu o oddzielaniu. Quote
Recommended Posts