Jump to content

Recommended Posts

Posted

Zastanawiam się nad siewem grochu wiosną przyszłego roku, lecz mało wiem na temat uprawy, nawozów, ochrony, zbioru, sprzedaży itp.

Dlatego zwracam się do Was z prośba abyście napisali co wiecie o grochu...

interesują mnie opinie na temat grochu pastewnego, jadalnego jak i siewnego.

Z góry dziękuje za odpowiedzi.

• 1 month later...
Posted

uprawiałem przez wiele lat peluszkę w czystym siewie oraz w mieszankach ze zbożami ale problemy ze sprzedażą następnie zaniechanie hodowli świń więc jedyną zachęta wydaje się stanowisko i wyższa dopłata ale postawiłem na rzepak

uprawa jak pod zboża jare,nawożenie N minimalna dawka startowa, P sporo,K dużo ,pamiętaj o pH

chorób nie zwalczałem , robale to problem mniejszy w peluszce, zbiór problemy bo nisko leży i sporo się osypuje

Posted
Witam.Siałem groch,nic strasznego.Trzebasiać w zbożu np. jęczmieniu żeby nie leżał na ziemi,pryskac przeciwko robalom po ścięciu dosuszyć to tak pokrutce ale czy warto się w to bawić.
Posted

gorzej jak Ci położy groch i zboże :D

a poważnie, jak na sprzedaż to osobno bo ciężko oddzielić od zboża choć osobiście wiele lat temu oddzielałem od owsa ale to pracochłonne ;)

Posted

a jak nie masz zwierząt jak ja to co wtedy

też siałem mieszanki zbożowo-strączkowe dla świń

ale wiesz ile kosztuje a raczej kosztował basagran lub baroks

próbowałem chwastoksem extra ale jak był suchy rok to peluszkę załatwił

dlatego uważam że lepiej zasiać mniej ale w czystym siewie

Posted
Ale oddzielając i sprzedając sam łubin można nieźle zarobić. Tez uważam że lepiej zasiać w czystym siewie a o mieszańcach wspomniałem po przeczytaniu twojego postu o oddzielaniu.