Kamilc-360 Posted April 17, 2017 Report Posted April 17, 2017 Witam hoho znowu poruszam ten temat związany z pługiem miałem już 3 skibowy marki Huard i nigdy więcej go nie chce. Sprzedałem go i a nawet nie chce mi się o nim gadać.Miałem zostać przy zagonówce No ale jednak kurde te obrotowe fajniejsze były nie męczysz się z bruzdą nie trzeba zalatywać i w ogóle.To jaki wy byście polecali pług? Tzn jakiej marki? Bo ja uważam że na 90km to 3 skiby wystarczą niby i 4 by pociągnął ale po co mi to. Mi chodzi oto abyście podali markę pługa który będzie po prostu dobry nie wiem Rabewerek? Lemken? Czy jakiś inny?Dobrze by było jakby się też płynnie obracał Quote
kubusjettaII Posted April 17, 2017 Report Posted April 17, 2017 Osobiście posiadam Rabe Werk 3 obrót, powiem szczerze nie kojarzę modelu ale mogę podać. Współpracuje z zetorem 7211 i bardzo dobrze daje sobie radę, nawet jestem skłonny stwierdzić że lżej idzie jak 4 zagonowa Grudziądz... Quote
Kamilc-360 Posted April 17, 2017 Author Report Posted April 17, 2017 Zaraz 7211 to jest zetorek chyba bez przodka czy z przodem? To moc chyba 70km i jak ci 3 bez problemu ciągnie to może bym ja w 4 zainwestował Hmm trzeba się zastanowić.Dobra a jak tam jest z ustawieniem szerokości pługa i jak z obrotem płynny czy na dwa razy? Quote
Vademecum Posted April 17, 2017 Report Posted April 17, 2017 Kolego, zależy od ziemi. Zetor 7011 jest bez przodu i ma poniżej 70 koni.Widze że przekonałeś sie do tego huarda, pisałem, że to konstrukcja z przed epoki i szkoda kasy na to. Lemken ma bardzo dobre pługi a lepszy jest Kuhn. Na dwa węże, trójka pewnie niema liniowania bo i poco. Oglądałem kiedyś takiego kuhna 3, 45 cm na skibe. Piękna maszyna. Nie szukaj za 5 tysi bo remont bardzo drogi lepiej dać nawet 10 w dobrym stanie. Te pługi chodzą lżej od grudziąckich Quote
kubusjettaII Posted April 17, 2017 Report Posted April 17, 2017 obrót na dwa razy, a szerokość ustawiana na dwu śrubach. Jakieś zdjęcia są w galerii... Quote
Kamilc-360 Posted April 26, 2017 Author Report Posted April 26, 2017 Słuchajcie odświeżam temat zakupiłem pług Rabewerk na tabliczce jest napisane 4515 BAD ESSEN-LINNE Type SpecetCo sądzicie o tym modelu, może ktoś z was posiada??? Quote
Kamilc-360 Posted April 26, 2017 Author Report Posted April 26, 2017 Wiesz co on teraz jest rozkręcony bo go remotuje ale masz tu link do zdjęcia identycznego pługa https://www.google.pl/search?q=rabewerk+specht&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj5nufY98HTAhXBF5oKHXp5AhgQ_AUIBigB&biw=1366&bih=662#imgrc=kRwrQ_8rl0XTMM: Quote
Vademecum Posted April 26, 2017 Report Posted April 26, 2017 Trochę lepszy od huarda, ale szału niema. Mały korpus na twój ciągnik. Quote
Kamilc-360 Posted April 26, 2017 Author Report Posted April 26, 2017 A nie wie ktoś może gdzie bym dostał częśći do Rabewerka? Quote
Vademecum Posted April 26, 2017 Report Posted April 26, 2017 Do tego modelu mogą już nie robić części. Quote
Robert ;-) Posted April 27, 2017 Report Posted April 27, 2017 Znajomy co kupuje części do różnych pługów zachodnich marek , zaopatruje się na giełdzie w słomczynie , jest tam gość co jeśli nie ma nastanie bierze stare i dorabia nowe, ponoć nie ma różnicyz tego co mi mówił dorobią nawet do starych pługów druga sprawa jak ma się kupić jakoś sprzęt warto wcześniej zorientować się jak z dostępem do części , nie ma potem niemiłych niespodzianek Quote
Kamilc-360 Posted April 27, 2017 Author Report Posted April 27, 2017 No ja też jeżdżę na giełdę do słomczyna a wiesz może gdzie on stoi?Znaczy na tej rolnej czy na tej drugiej? Quote
Robert ;-) Posted April 27, 2017 Report Posted April 27, 2017 Nie wiem gdzie stoi ponoć ma duże stoisko trzeba popytać poszukać . Quote
Kamilc-360 Posted April 29, 2017 Author Report Posted April 29, 2017 A jeszcze mam pytanie bo ten pług nie ma kółka podporowego i ciężko je dostać. Trzeba by samemu dorabiać.To jak myślicie potrzebne to kółko czy darować sobie? Quote
DuzyGrzegorz Posted April 29, 2017 Report Posted April 29, 2017 Do podorywek czasami się przydaje. W pozostałych orkach raczej przeszkadza. To dobry pług na ziemie w dobrej kulturze, do gleb raczej ciężkich. Dobieraj raczej pług do gleby a nie do traktora. Do traktora dobieraj raczej wielkość pługa. Pozdrawiam! Quote
Kamilc-360 Posted April 29, 2017 Author Report Posted April 29, 2017 No a jak regulować głębokość orki wtedy bez kółka? Quote
DuzyGrzegorz Posted April 30, 2017 Report Posted April 30, 2017 http://www.rolnik-forum.pl/topic/2059-jak-ora%C4%87-czyli-o-regulacji-si%C5%82owej-pozycyjnej-i-mieszanej/?hl=%2Bregulacja+%2Bsi%C5%82owa&do=findComment&comment=10711Jesteś Kolego chyba jedynym użytkownikiem C-360 wykorzystującym regulację siłową czyli swojego traktora nie traktujesz tak jakby był to C-451. Jestem absolutnie pewny że dasz sobie radę bo masz dwa podstawowe atuty - wiedzę i potrzebę. Pozdrawiam! Quote
Kamilc-360 Posted April 30, 2017 Author Report Posted April 30, 2017 Znaczy tak w C-360 stosuje regulacje siłową, odkryłem ją jeszcze będąc dzieckiem bo jako dziecko miałem manie na czytanie inststrukcji od maszyn i ciągników. Normalnie na pamięć wszystko znałem i tą regulacje siłową pokazałem ojcu właśnie podczas orki po deszczu. Tak się męczył i sam podnośnikiem regulował głębokość znaczy podnosil i opuszczał pług, po przestawieniu na regulacje siłową było normalnie niebo lepiej plug szedł ładnie a gdy traktor nie mógł uciągnąć pług sam się lekko podbijał do góry. No i w 60-tce jest to fajnie zrobione ale ja tym pługiem to będę robił innym ciągnikiem też Ursusem ale 6824 a tam tej regulacji siłowej jak się używa to za cholerę nie mogę zrozumieć Quote
DuzyGrzegorz Posted April 30, 2017 Report Posted April 30, 2017 Tak są teraz pisane instrukcje obsługi. Stawiam że nie możesz tego ogarnąć dlatego że zespoły traktora odpowiedzialne za hydraulikę siłową są źle wyregulowane. Nie znam na tyle tego traktora aby na odległość doradzić. Sprawdź czy w mniej więcej połowie zakresu jest takie miejsce że jak popchniesz czujnik to podnosi a jak pociągniesz to opuszcza. Pozdrawiam! Quote
Kamilc-360 Posted April 30, 2017 Author Report Posted April 30, 2017 @DuzyGrzegorz masz tu filmik prywatny z jesiennej orki jak jeszcze miałem pług Huard.Tam opisuje problem jaki mam, i to co tam mówie to powtarzam słowo w słowo co mówi instrukcja, rozumiesz coś z tego?https://www.youtube.com/watch?v=dXS-CCX7uzM Quote
DuzyGrzegorz Posted April 30, 2017 Report Posted April 30, 2017 Ustaw na początek szybkość reakcji na max.+. Łącznik górny przy traktorze załóż na górny otwór. Jeżeli pierwsza skiba idzie za płytko skróć łącznik górny i odwrotnie. Generalnie ustawiasz pierwszą skibę. Dopiero po ustawieniu głębokości ustawiasz szybkość reakcji tak aby pług nie "skakał". Przy ustawieniu dźwigni szybkości reakcji na max.- nie jestem w stanie orać. Generalnie szybkość reakcji to szybkość opadania pługa i musi on opadać odrobinę wolniej niż się zagłębia samoczynnie. Pozdrawiam! Quote
Kamilc-360 Posted May 2, 2017 Author Report Posted May 2, 2017 Kurde trochę to skomplikowane No ale dobra spróbuje może sobie poradzę dzięki Quote
Recommended Posts